12 januari 2020
In december las ik elke dag een verhaal uit de bundel ‘De donkere dagen’ van De Crime Compagnie. Het is een leuke kennismaking met vrijwel alle auteurs die schrijven bij De Crime Compagnie.
Loes den Hollander, Marelle Boersma, Linda Jansma, Theo en Marianne Hoogstraten, Marja West, Angelique Haak, Marijke Verhoeven, Svea Ersson, Martine Kamphuis, Atie Vogelenzang, Ingrid Oonincx, Heleen Smit, Annerieke de Vries, Ad van de Lisdonk, Heleen van den Hoven, Mariska Overman, Barbara Sevenstern en Tamara Haagmans schreven voor deze bundel een kort verhaal.
Lees de hele blogpost …
20 december 2018
De titel zegt al genoeg: dit is een bundel met drie verhalen met kerst als thema. Tineke Beishuizen heeft al een rijtje (spannende) boeken geschreven en ze is ook bekend van de Libelle met haar column Anne-Wil. Dit is het eerste boek wat ik van haar las. Volgens de uitgeverij (en de kaft) zijn het feelgood-verhalen.
In deze bundel staan drie korte verhalen. Het begint met het wat langere verhaal ‘Kerstmis vier je thuis’ en dan volgt ‘O dennenboom’ en ‘Het kerstkind’. Deze bundel lees je met gemak in een avond uit. Zoals je al duidelijk aan de kaft en de titels ziet is het duidelijk een kerstboek.
Lees de hele blogpost …
7 december 2018
Ik lees niet vaak verhalenbundels, maar bij deze bundel werd ik toch wel nieuwsgierig dankzij de omslagtekst. Voor ik het wist had ik al twee verhalen gelezen. De verhalen zijn niet al te lang, dus het is een geschikte bundel om erbij te pakken voor het slapengaan.
In deze bundel staan twaalf korte verhalen. Acht van deze verhalen zijn al eerder verschenen in diverse magazines. Ik had ze geen van allen gelezen, dus voor mij was het een compleet nieuwe ervaring. Die ervaring beviel me vrij goed! Het sterkste punt in al deze verhalen is het venijn wat in de staart zit.
Lees de hele blogpost …
23 maart 2017
Ik ben niet de grootste fan van verhalenbundels, dat zeg ik eerlijk. Maar bij deze verhalenbundel werd mijn aandacht meteen getrokken! Schrijfster Caroline van Keeken staat hoog aangeschreven en ik was benieuwd naar de schrijfstijl van deze schrijfster. Ze is jong en veelbelovend!
In 25 korte verhalen wordt de samenleving pijnlijk herkenbaar omschreven. Van echtparen tot meiden op een zaal die te maken krijgen met clinicclowns. Pijnlijke gebeurtenissen, geestige gebeurtenissen en een vrouw die zeker weet dat ze Mariah Carey is.
Lees de hele blogpost …
6 juni 2016
Al lange tijd stond het op mijn wishlist: een boek van Maartje Wortel. Gelukkig zag ik dat er van ‘Er moet iets gebeuren’ ook een ebook was en al gauw zat het bij de webshop – van mijn vaste boekhandel – in mijn mandje.
‘Er moet iets gebeuren’ is een verhalenbundel met dertien verhalen. Redelijk behapbaar en in sobere stijl geschreven. De verhalen gaan over ietwat vreemde mensen en aparte situaties. Zoals een man en vrouw die het duidelijk moeilijk hebben met de dood van hun hond en een aparte oplossing zoeken voor hun verdriet.
Lees de hele blogpost …
24 november 2013
Deze donkere verhalenbundel ‘In de voetsporen van de meester’ zit bomvol spannende en ook wel lugubere verhalen. Het zijn dertig verhalen van dertig auteurs die zijn voorgekomen uit een jaarlijkse verhalenwedstrijd georganiseerd door uitgeverij LetterRijn.
Er was een thema en op dat thema moest een verhaal worden bedacht. Roald Dahl was de grote inspiratiebron voor deze verhalenwedstrijd: “Tales of the unexpected”. Met andere woorden: korte en duistere thrillerverhaaltjes die heel anders aflopen dan je als lezer verwacht.
Lees de hele blogpost …
3 juli 2013
Een van de moeilijkste dingen om te bespreken is een verhalenbundel.
Vooral als elk verhaal weer door een andere auteur is geschreven. Het ene verhaal is heel erg spannend, het andere zou zo in een supermarktromannetje kunnen. Dit is ook het geval bij Verleiding.
Een verhalenbundel vol met verhalen rondom het thema ‘verleiding’, wat een beetje meelift op Vijftig tinten… Op zich vind ik de erotiek bij deze bundel wel meevallen. Sterker nog, bij sommige verhalen heb ik er weinig van meegekregen. Ik denk eerder dat de auteurs het thema ‘verleiding’ breed hebben genomen en laten we eerlijk zijn: verleiding is er in vele vormen…
Lees de hele blogpost …
26 november 2012
Vinexwijken zijn uit de grond gestampte nieuwbouwwijken, waar iedereen veel te dicht op elkaar woont.
Naima woont al tien jaar in zo’n vinexwijk. Als enige Marokkaanse vrouw in de wijk kijkt ze tegen Hollandse gewoontes aan. Ze maakt van alles mee: een verjaardagsfeestje bij de buren, luidruchtige buren, buren die ertegenop zien dat er Poolse mensen in de straat komen wonen en een zwerver die ook plotseling opduikt in de wijk. Naima vormt over dit alles haar eigen mening en schrijft erover in deze bundel.
Lees de hele blogpost …
1 juni 2012
Deze bundel bestaat uit tien korte verhalen, de meeste zijn spannend van toon, andere neigen meer naar een roman-structuur. Het gaat over mensen die kampen met dilemma’s, mensen die graag willen behouden wat ze hebben, of een vertekend beeld hebben van de werkelijkheid.
Bij een paar verhalen had ik het gevoel: “ja en?” toen ze afgelopen waren. Voordat je in een verhaal zat, was het ineens al afgelopen. Dat vond ik een beetje jammer. Ook dat in sommige verhalen weer typische truttige personages werden opgevoerd vond ik storend.
Lees de hele blogpost …
2 augustus 2011
Gisteren las ik de literaire verhalenbundel: Ik weet hoe jongens huilen. Geschreven door Janneke van der Horst. En ik ben door dit boek heen gevlogen! Normaal gesproken kom je in een verhalenbundel altijd wel wat verhalen tegen die niet zo boeiend zijn, maar in Ik weet hoe jongens huilen is elk verhaal even boeiend om te lezen.
Janneke schrijft zo goed en kan een luchtig verhaal in één of twee zinnen ombuigen tot een indrukwekkend verhaal waarin de emoties radicaal veranderen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het verhaal ‘Dandy en een prinsesje’.
Lees de hele blogpost …