5 februari 2014

Versjes van Annie M.G. Schmidt

ziezo cover

Op woensdag iets over kinderboeken. Ik denk trouwens nog steeds na over een pakkende rubrieknaam. Suggesties zijn welkom onderaan de post.

Maar goed, ik had afgelopen week geen tijd om een kinderboek voor vandaag te lezen, dus ik heb geen leeservaring vandaag, maar wel een ander soort blogpost rondom kinderboeken. En vandaag is ook de laatste dag van de Poëzieweek en daar had ik niets mee gedaan, dus vandaag combineer ik deze twee thema’s een beetje met elkaar. Als ik aan versjes denk én aan kinderboeken, dan denk ik aan Annie!

En ook al zijn die al heel wat jaren oud, toch kom ik ze nog regelmatig tegen! Niet alleen in boeken, maar ook in liedjes op tv, op kalenders, in tijdschriften en op internet. Het is tijdloos en over 25 jaar worden ze nog steeds gelezen verwacht ik. Ik zelf leende als kind bij de bibliotheek het verzamelboek ‘Ziezo’. Hierin staan vrijwel alle versjes van Annie M.G. Schmidt. 347 als ik het goed heb.

Leuk om uit voor te lezen, maar beginnende lezertjes kunnen het ook zelf lezen. Sommige versjes zijn ook liedjes, dus het is ook een soort mee-zingboek. En natuurlijk die typische illustraties, ook dat maakt het leuk om door deze bundel te bladeren! En wie kent ze nou niet: ‘Juffrouw Scholten’, ‘De Poedelman’, ‘Niet met de deuren slaan’, ‘Het schaap Veronica’ en ‘Ik ben lekker stout’.

Zelf heb ik dit boek niet in mijn bezit, maar als ik het ergens zie liggen, dan blader ik er wel eens doorheen. ‘Ziezo’ is namelijk vrij makkelijk verkrijgbaar. In bijna elke boekhandel zie ik dit boek wel liggen. Wat ik wél in mijn bezit heb, maar helaas niet meer zo makkelijk verkrijgbaar is,  dat is de bundel ‘Een visje bij de thee’. Hierin staan naast 67 versjes ook een verzameling kleine verhaaltjes. Bijvoorbeeld een verhaal uit Floddertje, een verhaal van Waaidorp en zo verder.

‘Een visje bij de thee heb ik ooit tweedehands op een boekenmarkt gekocht. En ik was er toen heel blij mee, ik heb op mijn gemak het boek herlezen. Het is een erg leuk voorleesboek. Maar je kan dit boek ook zien als een soort kennismaking met de stijl van Annie M.G. Schmidt. Maar voor de meeste van ons is dit boek een soort herbeleving uit de kindertijd.

Vinden jullie de versjes van Annie M.G. Schmidt ook zo leuk? En lezen jullie ook voor uit deze boeken?

11 reacties

 • 5 februari, 2014 om 18:47
  Annelies zegt:

  Ik lees dit boek nu voor mijn poëzieweek-uitdaging. Ze blijven leuk.


  Annelies
  Beantwoorden

 • 5 februari, 2014 om 19:12
  Alynia zegt:

  Er zijn nu nog geen kinderen bij ons, maar als die komen ga ik echt wel uit boeken van Annie M.G. Schmidt voorlezen! Ik denk dat ik dan de Pinkeltje-boeken lekker aan de heer des huizes overlaat 😉 kan hij ook iets met zijn jeugdsentiment doen


  Alynia
  Beantwoorden

 • 5 februari, 2014 om 19:29
  Maaike zegt:

  Vond ik zo leuk vroeger! Ik herinner me nog heel goed een verhaaltje over ‘Wij ijsen eis’, haha.


  Maaike
  Beantwoorden

 • 6 februari, 2014 om 16:58
  Mirjam zegt:

  Hmmmm…. Is iets in de trant van “Jong geleerd, oud gedaan” of “Nooit te oud om te…” als titel pakkend genoeg voor je?


  Mirjam
  Beantwoorden

  • 6 februari, 2014 om 17:58
   Leesdame zegt:

   Wat leuk! Jij bent de eerste die reageert op die vraag 🙂 Ik zoek eigenlijk iets wat ik samen kan vatten in één woord. Of iets anders wat kort en krachtig klinkt. Ik probeer (lange zinnen) te voorkomen. Maar erg leuk dat je meedenkt!


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: