Versjes van Annie M.G. Schmidt

ziezo coverOp woensdag iets over kinderboeken. Ik denk trouwens nog steeds na over een pakkende rubrieknaam. Suggesties zijn welkom onderaan de post 😉

Maar goed, ik had afgelopen week geen tijd om een kinderboek voor vandaag te lezen, dus ik heb geen leeservaring vandaag, maar wel een ander soort blogpost rondom kinderboeken. En vandaag is ook de laatste dag van de Poëzieweek en daar had ik niets mee gedaan, dus vandaag combineer ik deze twee thema’s een beetje met elkaar. Als ik aan versjes denk én aan kinderboeken, dan denk ik aan Annie 🙂

En ook al zijn die al heel wat jaren oud, toch kom ik ze nog regelmatig tegen! Niet alleen in boeken, maar ook in liedjes op tv, op kalenders, in tijdschriften en op internet. Het is tijdloos en over 25 jaar worden ze nog steeds gelezen verwacht ik. Ik zelf leende als kind bij de bibliotheek het verzamelboek ‘Ziezo’. Hierin staan vrijwel alle versjes van Annie M.G. Schmidt. 347 als ik het goed heb.

Leuk om uit voor te lezen, maar beginnende lezertjes kunnen het ook zelf lezen. Sommige versjes zijn ook liedjes, dus het is ook een soort mee-zingboek. En natuurlijk die typische illustraties, ook dat maakt het leuk om door deze bundel te bladeren! En wie kent ze nou niet: ‘Juffrouw Scholten’, ‘De Poedelman’, ‘Niet met de deuren slaan’, ‘Het schaap Veronica’ en ‘Ik ben lekker stout’.

Zelf heb ik dit boek niet in mijn bezit, maar als ik het ergens zie liggen, dan blader ik er wel eens doorheen. ‘Ziezo’ is namelijk vrij makkelijk verkrijgbaar. In bijna elke boekhandel zie ik dit boek wel liggen. Wat ik wél in mijn bezit heb, maar helaas niet meer zo makkelijk verkrijgbaar is,  dat is de bundel ‘Een visje bij de thee’. Hierin staan naast 67 versjes ook een verzameling kleine verhaaltjes. Bijvoorbeeld een verhaal uit Floddertje, een verhaal van Waaidorp en zo verder.

‘Een visje bij de thee heb ik ooit tweedehands op een boekenmarkt gekocht. En ik was er toen heel blij mee, ik heb op mijn gemak het boek herlezen. Het is een erg leuk voorleesboek. Maar je kan dit boek ook zien als een soort kennismaking met de stijl van Annie M.G. Schmidt. Maar voor de meeste van ons is dit boek een soort herbeleving uit de kindertijd.

Vinden jullie de versjes van Annie M.G. Schmidt ook zo leuk? En lezen jullie ook voor uit deze boeken?

 


11 reacties

 • 5 februari, 2014 om 18:47
  Annelies zegt:

  Ik lees dit boek nu voor mijn poëzieweek-uitdaging. Ze blijven leuk.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

 • 5 februari, 2014 om 19:12
  Alynia zegt:

  Er zijn nu nog geen kinderen bij ons, maar als die komen ga ik echt wel uit boeken van Annie M.G. Schmidt voorlezen! Ik denk dat ik dan de Pinkeltje-boeken lekker aan de heer des huizes overlaat 😉 kan hij ook iets met zijn jeugdsentiment doen

  Ikhartje(1) deze reactie

  Alynia Beantwoorden

  • 5 februari, 2014 om 21:34
   Leesdame zegt:

   O ja, Pinkeltje, heb ik ook nog gelezen vroeger 🙂 Heerlijk dat jeugdsentiment!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 5 februari, 2014 om 19:29
  Maaike zegt:

  Vond ik zo leuk vroeger! Ik herinner me nog heel goed een verhaaltje over ‘Wij ijsen eis’, haha.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Maaike Beantwoorden

  • 5 februari, 2014 om 19:38
   Leesdame zegt:

   Ja en ” het stoute kinderen huis lied” dat was er toch van?

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 6 februari, 2014 om 16:58
  Mirjam zegt:

  Hmmmm…. Is iets in de trant van “Jong geleerd, oud gedaan” of “Nooit te oud om te…” als titel pakkend genoeg voor je?

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mirjam Beantwoorden

  • 6 februari, 2014 om 17:58
   Leesdame zegt:

   Wat leuk! Jij bent de eerste die reageert op die vraag 🙂 Ik zoek eigenlijk iets wat ik samen kan vatten in één woord. Of iets anders wat kort en krachtig klinkt. Ik probeer (lange zinnen) te voorkomen. Maar erg leuk dat je meedenkt!

   Ikhartje(1) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

   • 7 februari, 2014 om 00:03
    Mirjam zegt:

    Snap ik…!! Wellicht dat me vannacht nog iets te binnen schiet 😉

    Ikhartje(1) deze reactie

    Mirjam Beantwoorden

    • 7 februari, 2014 om 15:48
     Leesdame zegt:

     Haha, ik zit ’s nachts ook van alles te verzinnen…
     Eigenlijk hoor ik dan te slapen 😉

     Ikhartje(0) deze reactie

     Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Versjes van Annie M.G. Schmidt

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten