30 januari 2013

Vier boeken die ik ooit nog wil lezen, maar niet nu…

Ilias en odyssee coverEr zijn boeken die ik in mijn leven nog wil lezen, maar eigenlijk nog niet gelezen heb, omdat ze me afschrikken. Ze zijn te dik, of te moeilijk of allebei… Maar ooit wil ik ze wel gaan lezen…

Ilias & Odyssee van Homerus (680 blz.)
Als lezer zou ik me heel graag een keer willen wagen aan Homerus. Ik weet nog dat we op Dizzie dit zouden lezen, maar ik heb toen niet meegedaan. Ik heb het toen wel gekocht. In veel boeken wordt wel eens gewezen op citaten uit dit boek en dan is mijn nieuwsgierigheid weer wakker. Dan sta ik bij de kast en pak ik het even vast.

Ik denk dan ook meteen: nee, niet nu… niet vandaag! Reden dat ik er toch ooit mezelf aan wil wagen: omdat het voor mij persoonlijk dé klassieker ter wereld is en die wil ik gewoon ooit een keer lezen.

Anna Karenina van Tolstoi (944 blz.)
In een film las een meisje dit boek en zij vertelde dan een aantal keer aan een reiziger in de trein hoever ze was en wat er was gebeurd. Zij vertelde dat zo boeiend en daardoor werd ik nieuwsgierig naar dit boek. Het is een pittig boek, althans dat zegt de een. De ander zegt weer dat het makkelijk leest. Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik heb zelfs ooit ergens gelezen dat iemand er drie maanden over gedaan heeft! Het is vooral de dikte wat me een beetje tegenhoudt en tegelijkertijd word ik ook weer getriggerd door die dikte en natuurlijk ook door het verhaal van Anna zelf.

De opwindvogelkronieken van Haruki Murakami  (866 blz.)
Ik ken de schrijver, ik heb toentertijd genoten van Kafka op het strand. Ik weet uit ervaring dat hij fijn schrijft, dat het best te doen is. Maar ik weet dus ook dat het niet meevalt… Als je even een dag niet leest, dan wordt het moeilijk om weer terug in het verhaal te stappen. Dat was mijn ervaring dan. De Opwindvogelkronieken is een beetje in dezelfde lijn als Kafka op het strand. Surrealistisch, bizarre wendingen, omwegen in het verhaal, maar op het einde komt dan alles bij elkaar.

En Murakami lezen, is zoals wandelen in een heuvelachtig gebied. Soms loop je lekker op je gemak door, dan moet je ineens met moeite heuvelopwaarts klimmen en daarna loop je weer vlot naar beneden. Zo was het toentertijd met Kafka op het strand. Er waren momenten dat ik echt moeite moest doen om verder te komen, maar er waren ook momenten dat ik in een uurtje honderd pagina’s las. Ik wil heel graag dit boek lezen, omdat Murakami heel mooi schrijft. Alleen het is er nog niet van gekomen.

De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch (meer dan 900 blz.)
Ik heb nog nooit Mulisch gelezen en ik toch wil ik me er ooit een keer aan wagen. Het schijnt een moeilijk boek te zijn en als iemand dat zegt, dan voel ik juist die uitdaging om het te gaan lezen! Het zal vast een pittig boek zijn, dat geloof ik graag. Het aantal pagina’s vind ik bijvoorbeeld al pittig genoeg…

11 reacties

 • 30 januari, 2013 om 08:21
  Pippi zegt:

  Dat is een mooi lijstje! De Ilias&Odyssee heb ik gelezen- de vertaling van Imme Dros die echt prachtig is. En De ontdekking van de hemel viel me reuze mee:)


 • 30 januari, 2013 om 09:36
  Anneke zegt:

  Het boek van Mulisch wil ik ook nog een keer lezen.


  Anneke
  Beantwoorden

 • 30 januari, 2013 om 10:46
  Inge leest zegt:

  Mooi lijstje hoor! Ik heb ook te weinig klassiekers gelezen. Zonde, want je mist intertekstualiteit. Homerus, Tolstoi, Nabokov… ik moet het allemaal nog een keer ervaren.
  ‘De ontdekking van de hemel’ heb ik gelezen, het verhaal is goed te volgen hoor. Zelf vond ik het niet Mulisch’ beste roman. ‘Twee vrouwen’ en ‘Siegfried’ zijn wat mij betreft aanraders.


  Inge leest
  Beantwoorden

 • 30 januari, 2013 om 13:01
  Maurane zegt:

  De Ilias en Odyssee heb ik ook gelezen, zowel in het Oud-Grieks als in de Nederlandse vertaling van M.A. Schwarz. De Odysse leest wel redelijk vlot, maar de Ilias vond ik toch wat zwaarder om te lezen.


  Maurane
  Beantwoorden

 • 30 januari, 2013 om 17:44
  Joany de Vries zegt:

  De ontdekking van de Hemel wil ik ook nog eens gaan lezen. Maar eerst door de rest van mijn TBR maaien 🙂


  Joany de Vries
  Beantwoorden

 • 30 januari, 2013 om 20:00
  Annelies zegt:

  Leuke lijst! Daar ga je je werk mee hebben. Ik vond De Aanslag en Siegfried van Mulisch heel mooi, maar een boek van 900 blz daar begin ik niet eens aan.


  Annelies
  Beantwoorden

 • 30 januari, 2013 om 20:21
  Leesdame zegt:

  Leuke reacties, misschien zouden we een keer zo’n “onmogelijk” boek met bloggers onder elkaar kunnen lezen… 😉


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 30 januari, 2013 om 22:49
  Anonymous zegt:

  Nou, wat dapper. Ik hou het wel bij de films. Ik ben wel een lezer, maar een boek van 900 bladzijden in ouderwetse taal gaat mij echt te ver. Wel over schrijven, hoor, als je zo ver bent. Groetjes, Anita


  Anonymous
  Beantwoorden

 • 30 januari, 2013 om 22:57
  Leesdame zegt:

  Nou het duurt nog wel even hoor… eerst nog moed verzamelen en het heeft geen haast 🙂


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 2 februari, 2013 om 21:50
  theonlymrsJo zegt:

  Heb jij ook niet eens een blog besteed aan het lezen van dikke boeken? 🙂
  Wat mij het meeste weerhoudt van het lezen van boeken a la jouw lijst, is het onrustige gevoel dat het zo veel tijd gaat kosten, in welke tijd je nauwelijks aan andere boeken toekomt. En dat terwijl de lijst te lezen boeken groeit en groeit en groeit ….. 🙂


  theonlymrsJo
  Beantwoorden

 • 2 februari, 2013 om 23:01
  Leesdame zegt:

  Ja, er staat hier ergens een blog over dikke boeken 🙂 Ik begrijp wat je bedoeld en dat houdt mij ook tegen, het idee dat ik een week met een boek opgescheept zit. Een boek wat misschien wel heel moeilijk is, of langdradig, maar wat ik dan wel wil lezen.


  Leesdame
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: