20 december 2021

Vlucht naar geluk van Anya van der Gracht

Vandaag is het mijn beurt in de tour rondom deze roman van Anya van der Gracht. Het is tevens ook mijn eerste kennismaking met haar werk.

Janine en haar zoon Jack verhuizen naar de Randstad. Janine mist Harry, maar probeert toch weer vorm te geven aan haar eigen leven. Janine verhuist naar een stacaravan en ontmoet daar weduwnaar Gerard. Ze krijgen een relatie met de nodige hobbels.

Altijd op zoek naar geluk

Al snel zit ik helemaal in het verhaal, ondanks dat ik de eerdere delen uit deze serie niet gelezen heb. Janine is een lekker direct personage en op sommige vlakken herkende ik ook wel iets van mezelf in haar. In het begin vroeg ik me af wat ze met Gerard moest, maar al gauw ontdekte ik een sterke chemie tussen deze mensen. Ze mopperen wat af, maar tussen de regels door las ik ook veel liefde voor elkaar.

Kenmerkend in dit boek zijn de vele verhuizingen. Altijd op zoek naar nieuw geluk op een nieuwe plek. Ze wonen in Duitsland, reizen rond met een camper, wonen in Spanje en verhuren in hun huis in Duitsland. Wat later voor heel veel problemen zorgt omdat de huurders oplichters blijken te zijn.

Humor, pijn, woede, geluk

Anya van der Gracht schrijft meeslepend en direct. Ik was ook steeds benieuwd waar Janine en Gerard zich zouden gaan settelen en of ze zichzelf eindelijk thuis gaan voelen. Een paar hoofdstukken zijn geschreven vanuit Gerard’s perspectief. Die waren een beetje creepy, maar het was ook interessant om in zijn hoofd te kijken en te lezen wat hij dacht en wat hij uiteindelijk deed.

Veel emoties komen voorbij in dit boek. Er was woede en onmacht, maar ook veel pijn uit het verleden. Ik weet niet precies wat er allemaal precies gebeurd is in het leven van Janine, dat zal ongetwijfeld in de voorgaande delen staan, maar op zich zijn alle gebeurtenissen in dit boek gewoon goed te volgen. Gevoel voor humor heeft de schrijfster ook, want regelmatig moest ik even grinniken om de droge opmerkingen van Gerard en de gekke gebeurtenissen waar Janine en Gerard wel eens in terechtkwamen.

Gebaseerd op ware feiten

Op de site van de schrijfster lees ik dat in haar boeken haar levensverhaal gebundeld is. Dat maakt het allemaal een beetje wrang. Ik ga in het komende jaar zeker de voorgaande delen uit deze serie lezen!