27 oktober 2020

Vlucht van Mel Wallis de Vries

‘Vlucht’ kocht ik meteen na het opstaan als ebook en dit boek las ik vervolgens op één dag uit. Ik ben nogal van slag door het eind…

In ‘Vlucht’ staan drie meisjes centraal: Evi, Jill en Mare. Ze leven langs elkaar heen op school en je volgt hun levens tot op het moment dat ze meegenomen worden en bij bewustzijn komen in een verlaten en vervallen gebouw. Ze zitten los van elkaar in een aparte ruimte en ze kunnen elkaar zien en spreken via een iPad en er is geen eten en drinken. Er komt wel een boodschap: één van hen moet dood, willen de twee andere meisjes het overleven.

Evi, Jill en Mare

Het verhaal is opgedeeld in drie delen. Eerst komt Evi aan de beurt. Je leest in korte hoofdstukken over haar leven. Evi’s ouders zijn gescheiden, ze woont bij haar vader en broer. Evi zit op voetbal, ze is bevriend met Lois. Evi doet soms erg bot, maar ze is ook onzeker.

Jill lijkt extravert, ze kan nogal bitcherig zijn, houdt van jongens en is mooi. Jill voelt zich thuis heel anders dan op school. Haar ouders hebben genoeg geld, maar haar moeder drinkt veel. Echt een thuis lijkt Jill daardoor niet te hebben.

Het derde deel gaat over Mare. Een stil en verlegen meisje. Haar moeder is ziek en binnenkort zal Mare haar moeder verliezen. Mare helpt thuis zoveel als ze kan. Op school wordt ze genegeerd, ze heeft geen vriendinnen. Wel ontmoet ze stiekem Harold. Een jongen met wie ze sigaretjes rookt en intieme momenten deelt.

De verbindende factor

De verbindende factor in het verhaal is dat in elk deel ergens naartoe gewerkt wordt, dat zie je ook aan het begin van de hoofdstukken waar de dagen/uren worden afgeteld. Deze opbouw van de verhalen zijn niet zo heel spannend. De meisjes gaan naar school, maken van alles mee, tot het moment komt dat ze bijkomen in het vervallen gebouw. Daar zit de voelbare spanning.

Deze momenten in het vervallen gebouw staan tussen de hoofdstukken in en worden goed aangegeven. Je leest over de angst en onzekerheid van de meisjes en je probeert een verbinding te zoeken tussen deze drie meisjes. Waarom juist zij? Wat wil de dader?

De schokkende twist

De schrijfstijl van Mel Wallis de Vries is herkenbaar en modern. Je leest ook chatgesprekken, krantenartikelen en de briefjes van de dader. De sfeer in het boek is erg herkenbaar voor een jonge lezer. Instagram, Youtube en Whatsapp worden vaak aangehaald. Voornamelijk ook de populariteit die een rol speelt en hoe ongelooflijk vernietigend social media kan zijn voor iemands leven. Stof om over na te denken en om over na te praten.

‘Vlucht’ is op sommige momenten heel spannend, maar er zitten ook veel rustige en onderhoudende passages in. Toch ben ik behoorlijk geschrokken van de schokkende twist op het eind en aardig onder de indruk. Hoewel ik wel bepaalde vermoedens had in welke richting ik moest denken, bleek ik er op een bepaalde manier net naast te zitten. Ik was er nogal stil van en ik moest het boek na het lezen van de laatste pagina’s echt even laten bezinken.

Advies aan de lezer

In dit boek komt het onderwerp zelfmoord voorbij. Ben je daar erg van geschrokken, en/of wil je daar over praten? Bel dan 113 (centrum ter preventie van zelfdoding ). Of ga in gesprek met iemand in je omgeving. Er is altijd iemand die wil luisteren.