Vlucht van Mel Wallis de Vries

Vlucht cover

‘Vlucht’ kocht ik meteen na het opstaan als ebook en dit boek las ik vervolgens op één dag uit. Ik ben nogal van slag door het eind…

In ‘Vlucht’ staan drie meisjes centraal: Evi, Jill en Mare. Ze leven langs elkaar heen op school en je volgt hun levens tot op het moment dat ze meegenomen worden en bij bewustzijn komen in een verlaten en vervallen gebouw. Ze zitten los van elkaar in een aparte ruimte en ze kunnen elkaar zien en spreken via een iPad en er is geen eten en drinken. Er komt wel een boodschap: één van hen moet dood, willen de twee andere meisjes het overleven.

Evi, Jill en Mare

Het verhaal is opgedeeld in drie delen. Eerst komt Evi aan de beurt. Je leest in korte hoofdstukken over haar leven. Evi’s ouders zijn gescheiden, ze woont bij haar vader en broer. Evi zit op voetbal, ze is bevriend met Lois. Evi doet soms erg bot, maar ze is ook onzeker.

Jill lijkt extravert, ze kan nogal bitcherig zijn, houdt van jongens en is mooi. Jill voelt zich thuis heel anders dan op school. Haar ouders hebben genoeg geld, maar haar moeder drinkt veel. Echt een thuis lijkt Jill daardoor niet te hebben.

Het derde deel gaat over Mare. Een stil en verlegen meisje. Haar moeder is ziek en binnenkort zal Mare haar moeder verliezen. Mare helpt thuis zoveel als ze kan. Op school wordt ze genegeerd, ze heeft geen vriendinnen. Wel ontmoet ze stiekem Harold. Een jongen met wie ze sigaretjes rookt en intieme momenten deelt.

De verbindende factor

De verbindende factor in het verhaal is dat in elk deel ergens naartoe gewerkt wordt, dat zie je ook aan het begin van de hoofdstukken waar de dagen/uren worden afgeteld. Deze opbouw van de verhalen zijn niet zo heel spannend. De meisjes gaan naar school, maken van alles mee, tot het moment komt dat ze bijkomen in het vervallen gebouw. Daar zit de voelbare spanning.

Deze momenten in het vervallen gebouw staan tussen de hoofdstukken in en worden goed aangegeven. Je leest over de angst en onzekerheid van de meisjes en je probeert een verbinding te zoeken tussen deze drie meisjes. Waarom juist zij? Wat wil de dader?

De schokkende twist

De schrijfstijl van Mel Wallis de Vries is herkenbaar en modern. Je leest ook chatgesprekken, krantenartikelen en de briefjes van de dader. De sfeer in het boek is erg herkenbaar voor een jonge lezer. Instagram, Youtube en Whatsapp worden vaak aangehaald. Voornamelijk ook de populariteit die een rol speelt en hoe ongelooflijk vernietigend social media kan zijn voor iemands leven. Stof om over na te denken en om over na te praten.

‘Vlucht’ is op sommige momenten heel spannend, maar er zitten ook veel rustige en onderhoudende passages in. Toch ben ik behoorlijk geschrokken van de schokkende twist op het eind en aardig onder de indruk. Hoewel ik wel bepaalde vermoedens had in welke richting ik moest denken, bleek ik er op een bepaalde manier net naast te zitten. Ik was er nogal stil van en ik moest het boek na het lezen van de laatste pagina’s echt even laten bezinken.

Advies aan de lezer

In dit boek komt het onderwerp zelfmoord voorbij. Ben je daar erg van geschrokken, en/of wil je daar over praten? Bel dan 113 (centrum ter preventie van zelfdoding ). Of ga in gesprek met iemand in je omgeving. Er is altijd iemand die wil luisteren.


Reageer op: Vlucht van Mel Wallis de Vries

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten