22 februari 2015

Vraag me alles blogpost

vragenIk zie het heel vaak op beautyblogs voorbijkomen en ik vind het altijd leuk om de antwoorden te lezen. Dus waarom niet weer eens bij mij, bedacht ik me toen. Zo’n vragen blogpost is namelijk erg lang geleden. Oftewel een Nederlandse versie van “Ask me anything” op mijn blog.

Ik plaatste een oproepje op social media, je mocht (bijna) alles vragen, wat betreft bloggen en lezen. Er kwamen inderdaad wat leuke vragen binnen, bij sommige moest ik toch echt wel even goed nadenken. Maar het was leuk om ermee bezig te zijn en zeker voor herhaling vatbaar. Laten we gauw beginnen!

Had je jezelf een bepaald doel gesteld toen je begon met je blog en zo ja heb je dat bereikt?

Ik heb altijd kleine doelen gehad. Ik vind het namelijk leuk om ergens naartoe te werken. De voor de hand liggende doelen als: x aantal volgers krijgen of een x aantal boeken lezen zijn vast wel herkenbaar. Ik heb ook grotere doelen gehad. Overstappen naar een eigen domein, ooit op de achterflap van een boek verschijnen met een quote. Een recensie-boek van een grote uitgeverij ontvangen etc. Ik schrijf elk jaar voor mezelf een paar kleine doelen op. Opschrijven helpt wel. Misschien is het iets spiritueels, maar ik ben van mening dat als je iets opschrijft, het concreter wordt. Maar goed, de vraag was of ik aan het begin een doel had…. Ja, ik denk dat ik vooral een vaste groep lezers wou verzamelen en dat is mij toen ook wel gelukt. Een doel wat ik nu heb is meer foto’s schieten, zodat ik altijd eigen beeldmateriaal op voorraad heb.

Wat is je lievelingsblog?

Deze vraag wordt vaak gesteld en dan wordt er altijd heel veilig geantwoord. Dat alle boekbloggers wel wat bieden… dat je geen namen kunt noemen. Ik durf dat wel. Qua boekenblog is Tessa Heitmeijer mijn lievelingsblog. Ik volg meer dan 200 bloggers, veel lifestyle bloggers. De een volg ik wat trouwer dan de ander.

Waarom ben je gaan bloggen?

Ik kon met niemand over boeken praten in mijn omgeving en soms wilde ik mijn ei kwijt en dat kon dan niet. Ik leerde toen het fenomeen blogs kennen en dacht: wow, dan heb ik een eigen stekje waar ik onbeperkt over boeken kan kletsen. Ik ergerde me ook vaak aan de standaard recensies. Ook kwam ik zelden stukjes tegen over omgaan met ntl-stapels, over leesdips, al die toegankelijke onderwerpen over lezen in het algemeen zeg maar.  Ik miste vooral ook veel humor, veel artikelen over boeken en lezen waren bloedserieus. Luchtige en humorvolle posten wilde ik zelf ook graag lezen, maar vond ik nergens, dus ben ik ze zelf gaan schrijven.

Wat is de grootste vergissing die je ooit gemaakt hebt?

Het lezen van Homerus in 30 dagen. Alles liep erdoor mee in de soep. Wat ik ervan geleerd heb is dat een dagelijks project, een maximale duur van een week moet hebben. Een weekje reserveren voor iets als het dagelijks werk is, want dan kun je daarna weer lekker verder met andere boeken en andere blogposten. Thema’s en dat soort dingen liggen weer anders, want dat kost niet dagelijkse energie.

Noem drie dingen je gebruikt voor je blog, maar je mag geen apparaten noemen!

Ik doe eigenlijk alles met apparaten.. lezen op de reader, lijstjes bijhouden op Wunderlist… en bloggen op mijn laptop. Ik moest dus goed nadenken over deze -best wel originele- vraag. Ik denk als eerste: geld. Een blog hoeft niet duur te zijn, maar investeren is af en toe wel een must. Naast kosten voor mijn site koop ik natuurlijk ook leesmateriaal, een boek voor een winactie, de verzendkosten als ik een gewonnen boek verstuur. En ja, ook de apparaten kosten geld. Zo heb ik vorig jaar geïnvesteerd in een nieuwe laptop en twee jaar terug in een nieuwe e-reader.

Als tweede natuurlijk boeken. Al lees ik heel veel digitaal, gewone boeken heb ik hier ook genoeg om mij heen staan. Zonder boeken geen boekenblog immers. Geldt ook voor schriften en notitieboeken en pennen. Ook al is Wunderlist fantastisch, ik vind met de hand schrijven ook erg fijn.

Als laatste: tijd en energie. Een blog bijhouden kost tijd. Nou kun je natuurlijk er zoveel tijd voor vrijmaken als je wilt, maar het kost gewoon tijd, klaar.  Het lezen zelf alleen al kost uren van je tijd. En energie. Na een middag bloggen en/of intensief lezen ben ik moe en ben ik hongerig. Sommige maken ook wel eens de fout om te denken dat als er geen blogpost verschijnt, de blogger die dagen niets doet. Dat is niet zo. Dan nog ben ik vrijwel dagelijks bezig met reacties, met mailtjes, met lezen zelf, met achter de schermen dingen aanpassen, social media bijhouden, ideeën opschrijven, voorplannen, overige pagina’s bijwerken.. noem maar op, eigenlijk is er altijd wel iets wat gedaan moet worden.

Heb je zelf ook een vraag voor mij, laat het gerust achter in de comments, dan komt deze rubriek vroeg of laat weer eens voorbij met misschien wel jouw vraag erin verwerkt 🙂

 

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: