28 april 2014

Vreemden in de nacht van Judith Visser

vreemden in de nacht cover

Vandaag bespreek ik uitgebreid de  thriller  ‘Vreemden in de nacht’ van Judith Visser!

‘Vreemden in de nacht’ speelt zich af in het heden en in het verleden. In het heden volgen we Cassandra, zij is net weg bij haar vriend en heeft een nieuw huis gevonden waar ze ook een praktijk wil beginnen als voedingscoach. Dit huis staat afgelegen in Rockanje. Elke nacht schrikt Cassandra wakker van een harde gil, die uit haar huis lijkt te komen. Altijd rond dezelfde tijd en er is niets of niemand te vinden in en rond het huis.

Haar vriendin Franca is journaliste en zij denkt dat er een tastbaar bewijs moet zijn. Ze gaat samen met Cassandra op onderzoek uit, maar daar is iemand duidelijk niet blij mee. Maar wie?

Olga leeft in 1972. Ze werkt als kappersassistente bij een kapsalon. Op een dag staat de rijke Rutger in de salon en hij wil door haar geknipt worden. Rutger bezoekt Olga ook thuis en niet veel later raakt Olga zwanger. Maar dan wil Rutger niets meer met haar te maken hebben. Het drijft Olga tot wanhoop en ze probeert alles om tot Rutger door te dringen.

Wat is het mysterie achter het gegil in Cassandra’s huis? Wie waren de vroege bewoners? Wat is er met hen gebeurd? Vragen en vragen, maar Judith werkt zorgvuldig naar een finale waarin alle eindjes aan elkaar worden geknoopt.

Toen ik in ‘Vreemden in de nacht’ begon was ik gelijk gevangen in het verhaal. Judith heeft een filmische schrijfstijl en weet knap het afgelegen huis en de omgeving van Cassandra te beschrijven. ‘Vreemden in de nacht’ heeft daardoor een spookachtige sfeer gekregen. Ook het typische Rotterdamse leven in begin jaren ’70 wordt gedetailleerd weergegeven. Olga en Cassandra lijken mijlenver van elkaar verwijderd, maar naarmate het boek vordert wordt het duidelijk dat Olga een grote rol speelt in alles, maar waarin?

Judith voert de spanning zenuwslopend op korte en wisselende hoofdstukken. Het verhaal zit vol slimme plotwendingen om de lezer op het verkeerde been te zetten. Dit allemaal zonder de geloofwaardigheid te verliezen. Soms was het zo aannemelijk dat iemand verdacht was en dacht ik het volledige verhaal te begrijpen, maar dan nam het verhaal weer een scherpe bocht en dan kon ik weer opnieuw beginnen met puzzelen. Een leuk detail: Judith Visser laat vaak personages uit andere boeken terugkomen in een figurantenrol. Dit keer Tender en Gwen uit ‘Oversteken’. Een soort verborgen paaseitje. Maar altijd leuk om aan te treffen tijdens het lezen.

‘Vreemden in de nacht’ is een spookachtige en zenuwslopende thriller geworden, met een heerlijk verrassende ontknoping!

5 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: