Vroeger gelezen, nu vergeten

vroeger gelezen nu vergetenJaren geleden was ik fan van bepaalde genres en schrijvers. Elk boek las ik, ik kon uitkijken naar een nieuwe titel en ineens was ik het vergeten. Lag mijn interesse ergens anders. Schreven de schrijvers ineens niet meer zo goed? Of was mijn voorkeur veranderd? Toen was ik fan, nu ben ik ze vergeten… Welke boeken waren dat? In deze blogpost blik ik daarop terug.

Laat ik beginnen met Virginia Andrews. Ik was enorm fan en las serie na serie. ‘De Dawn-saga’ vond ik fantastisch. De ‘Casteel-saga’ ook. En elke nieuwe serie in omnibus bestelde ik al vroegtijdig.

En ineens was het klaar… Was ik het vergeten. Nieuwe series  hadden mijn interesse niet meer. En ik voelde zelfs ergernis bij het laatste boek wat ik van haar las. Ook begon het mij allemaal tegen te staan. Virginia Andrews was al heel lang dood en een ghostwriters schreef alle boeken die gebaseerd waren op haar ideeën. Maar die ideeën sloegen bijna allemaal op hetzelfde: “venijnige familiekwesties waarin de dochter vaak in de problemen kwam”. Ik vond ze ook lang niet meer zo horror-achtig als de oudere series. En ik vond de series steeds meer een young-adult karakter krijgen. Een hele grote plank in mijn boekenkast neemt deze boeken-verzameling in beslag, maar al jaren is er bewust geen titel meer bijgekomen.

Ik had ooit een esoterische bevlieging. Ik kocht heel veel boeken over paganisme, pendelen, dromen, tarotkaarten, wierrook en andere zweverige boeken. Ze waren vaak nog duurder dan gewone boeken en namen ook nog eens heel veel plek in beslag in mijn boekenkast. Dit omdat sommige boeken een afwijkend formaat hadden. Langwerpig en plat, of juist heel dik en hoog. Ze liggen nu onderin de boekenkast, opgestapeld. Af en toe blader ik wel eens door deze boeken, als ik iets specifieks wil opzoeken. Maar eerlijk gezegd vergeet ik vaak dat ik ze nog heb.

En dan had ik ook nog een fase dat ik dol was op glamourromans…. ik heb een tijd elke roman gekocht die zich in Hollywood afspeelde. Ik vond het heerlijk om over filmsterren te lezen. En -jawel- Jackie Collins was mijn favoriet. Elite pulp noemde ik het wel eens voor de grap. Ik vond het lekker om weg te duiken in de filmwereld, een wereld ver van mijn bed. Alsof ik met deze boeken een kijkje achter de schermen kreeg. Toen was het leuk, maar toen ik ouder werd kreeg ik toch meer behoefte aan realistische romans en thrillers. Verhalen die dichter bij huis lagen.

Boeken waar ik ooit weg van was. Nu doen ze me niks meer. Zijn er boeken of genres die jij jaren geleden fantastisch vond, maar nu praktisch vergeten bent? Ik ben benieuwd wie zich hier in herkent…


11 reacties

 • 12 maart, 2014 om 07:40
  Mirjam zegt:

  Het is een beetje als koetjesrepen… Vroeger was je er dol op en als je ze nu eet, denk je “Vond ik dit toen echt zo lekker??”…

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mirjam Beantwoorden

  • 12 maart, 2014 om 16:17
   Leesdame zegt:

   Toevallig had ik dat laatst met zo’n ei van Kindersurprise en dat was eerlijk gezegd nog net zo lekker als vroeger. ☺
   Al ben het volledig met je eens met wat je zegt over die koetjesrepen 😉

   Het is ook met tv-programma’s. Vroeger keek ik graag talentenjachten, nu heb ik zoiets van: alweer zo’n programma op tv?!

   Ikhartje(1) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 12 maart, 2014 om 08:36
  elmganneke zegt:

  Leuk om te lezen! Ik kan me wel vinden in het laatste soort boeken dat je noemt. Ik had het vooral met boeken over de modewereld. Een tijdlang was dat echt interessant, nu boeit het me niet meer…

  Ikhartje(1) deze reactie

  elmganneke Beantwoorden

  • 12 maart, 2014 om 16:19
   Leesdame zegt:

   Precies. Misschien omdat het toch te ver van ons nuchtere Nederlandse bed is 😉

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 12 maart, 2014 om 10:51
  Kim zegt:

  Heel herkenbaar dit. Ik heb ook een Virginia Andrews periode gehad, maar de laatste jaren heb ik geen een meer gelezen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Kim Beantwoorden

  • 12 maart, 2014 om 16:21
   Leesdame zegt:

   Ik ben trouwens wel nieuwsgierig naar de recente verfilming van Bloemen op Zolder.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 12 maart, 2014 om 17:51
  Sandra zegt:

  Zeer herkenbaar! Ik heb volgens mij 4 series van Virginia Andrews gelezen en daarna ben ik gestopt om dezelfde reden.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sandra Beantwoorden

  • 13 maart, 2014 om 22:22
   Leesdame zegt:

   Ik heb volgens mij een stuk of 8 series gelezen. En de meeste dan in zo’n dikke omnibus-uitgave. (Waar geen eind aan kwam 😉 )

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 13 maart, 2014 om 09:40
  rthomsonamstelveen zegt:

  Daar herken ik mij zeker in. Ik was een grote fan van Hans Martin. Laatst greep ik een boek van hem uit de kast, begon erin te lezen, en dacht: nee, het is over. Die beroering is weg. Het is als bordkarton. Terwijl ik ze vroeger verslonden heb.

  Ikhartje(1) deze reactie

  rthomsonamstelveen Beantwoorden

 • 13 maart, 2014 om 20:52
  Annelies zegt:

  Ik heb het ook gehad met die esoterische boeken. Verschrikkelijk duur waren die dingen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

  • 13 maart, 2014 om 22:18
   Leesdame zegt:

   Ja heel duur, dat ben ik volledig met je eens. En volgens mij zijn ze nu nog duurder dan toen.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Vroeger gelezen, nu vergeten

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten