Waarom moet ik u tegen jou zeggen? van Karin Driegen

waarom moet ik u tegen jou zeggen cover

In een Gronings dorpje wonen Douwe en Minnie. Douwe is een Nederlandse verzetsstrijder en Minnie een Duitse immigrante. Minnie is zorgzaam voor haar man en kinderen, maar stuit in haar omgeving tegen veel achterdocht omdat ze Duits is. Minnie is op haar beurt weer achterdochtig naar Douwe toe, ze verdenkt hem van ontrouw.

Net voor de bevrijding wordt Douwe verraden en gefusilleerd. Minnie blijft verslagen achter en de jaren verstrijken. Haar kinderen groeien op, ze krijgt kleinkinderen, maar altijd blijft er een diep gevoel van schuld en eenzaamheid aan haar kleven.

Sluier van eenzaamheid

‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen?’ begint ingetogen en je leest over het verzetswerk van Douwe. Minnie wist daar niet alles van, hierdoor werd ze achterdochtig. Minnie kampt daarnaast met vele tegenslagen, zo heeft ze een pijnlijke blaasontsteking en moet ze geopereerd worden aan een verzakking. Na de operatie (met schrijnende nazorg in het ziekenhuis) heeft ze veel pijn, maar ze weet deze pijn te verbijten als ze er moet zijn voor haar gezin.

Ze is een krachtige vrouw, na de oorlog zorgt ze alleen voor haar gezin. Haar kinderen groeien op en Minnie gaat werken als coupeuse. Ze blijft strijden voor de vrijheid en tegen kernwapens. Ze probeert haar kinderen en kleinkinderen te vertellen over de oorlogstijd die ze heeft meegemaakt, wat niet altijd lukt. Achter haar zorgzame glimlach zit ook veel pijn, ze mist Douwe nog elke dag en ze kampt nog altijd met schuldgevoelens, omdat haar achterdocht ongegrond was. Haar gevoelens sluimeren als een sluier van eenzaamheid door haar heen.

Een gevoelige roman

Ik vond de tweede helft heel gevoelig geschreven en regelmatig heb ik quotes gemarkeerd. De schrijfster rijgt mooie zinnen aan elkaar om het verhaal te vertellen. Zoals: “Dit werk is de rode draad, denkt ze, dit werk is het garen dat mijn leven door de jaren heen aan elkaar bleef rijgen.” Dit vond ik een hele mooie zin, omdat het de hoop en kracht symboliseert van Minnie.

De schrijfstijl van Karin Driegen is ingetogen. Ze vertelt grotendeels het verhaal van Minnie, maar in het begin zijn ook enkele hoofdstukken weggelegd voor Douwe. Je leest over zijn verzetswerk, hierdoor weet je als lezer net wat meer dan Minnie. In het begin had ik moeite om echt in het verhaal te komen, maar halverwege kon ik niet meer stoppen. Ik had te doen met Minnie, maar tegelijkertijd had ik ook veel bewondering voor haar levenslust, strijdkracht en creativiteit.

Karin Driegen laat ook duidelijk zien dat de pijn en de nare herinneringen van een oorlog nooit weggaan. Dat een verkeerde inschatting kan leiden tot jarenlang schuldgevoel en hoe eenzaam iemand zich kan voelen door de vooroordelen van mensen.

Debutant

Karin Driegen studeerde kunstgeschiedenis in Leiden, gaf tekenles op middelbare scholen en werkte als redactrice bij een uitgeverij in Engeland. Hier woont ze ook met haar gezin. Nu stort ze zich fulltime op het schrijven. ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen?’, is haar debuut.
Karin Driegen verweefde de oorlogsgeschiedenis van haar grootouders in dit verhaal. Haar roman is een ode aan hun strijd voor de vrijheid.


Reageer op: Waarom moet ik u tegen jou zeggen? van Karin Driegen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten