28 mei 2020
Waarom moet ik u tegen jou zeggen? van Karin Driegen
In een Gronings dorpje wonen Douwe en Minnie. Douwe is een Nederlandse verzetsstrijder en Minnie een Duitse immigrante. Minnie is zorgzaam voor haar man en kinderen, maar stuit in haar omgeving tegen veel achterdocht omdat ze Duits is. Minnie is op haar beurt weer achterdochtig naar Douwe toe, ze verdenkt hem van ontrouw.
Net voor de bevrijding wordt Douwe verraden en gefusilleerd. Minnie blijft verslagen achter en de jaren verstrijken. Haar kinderen groeien op, ze krijgt kleinkinderen, maar altijd blijft er een diep gevoel van schuld en eenzaamheid aan haar kleven.
Sluier van eenzaamheid
‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen?’ begint ingetogen en je leest over het verzetswerk van Douwe. Minnie wist daar niet alles van, hierdoor werd ze achterdochtig. Minnie kampt daarnaast met vele tegenslagen, zo heeft ze een pijnlijke blaasontsteking en moet ze geopereerd worden aan een verzakking. Na de operatie (met schrijnende nazorg in het ziekenhuis) heeft ze veel pijn, maar ze weet deze pijn te verbijten als ze er moet zijn voor haar gezin.
Ze is een krachtige vrouw, na de oorlog zorgt ze alleen voor haar gezin. Haar kinderen groeien op en Minnie gaat werken als coupeuse. Ze blijft strijden voor de vrijheid en tegen kernwapens. Ze probeert haar kinderen en kleinkinderen te vertellen over de oorlogstijd die ze heeft meegemaakt, wat niet altijd lukt. Achter haar zorgzame glimlach zit ook veel pijn, ze mist Douwe nog elke dag en ze kampt nog altijd met schuldgevoelens, omdat haar achterdocht ongegrond was. Haar gevoelens sluimeren als een sluier van eenzaamheid door haar heen.
Een gevoelige roman
Ik vond de tweede helft heel gevoelig geschreven en regelmatig heb ik quotes gemarkeerd. De schrijfster rijgt mooie zinnen aan elkaar om het verhaal te vertellen. Zoals: “Dit werk is de rode draad, denkt ze, dit werk is het garen dat mijn leven door de jaren heen aan elkaar bleef rijgen.” Dit vond ik een hele mooie zin, omdat het de hoop en kracht symboliseert van Minnie.
De schrijfstijl van Karin Driegen is ingetogen. Ze vertelt grotendeels het verhaal van Minnie, maar in het begin zijn ook enkele hoofdstukken weggelegd voor Douwe. Je leest over zijn verzetswerk, hierdoor weet je als lezer net wat meer dan Minnie. In het begin had ik moeite om echt in het verhaal te komen, maar halverwege kon ik niet meer stoppen. Ik had te doen met Minnie, maar tegelijkertijd had ik ook veel bewondering voor haar levenslust, strijdkracht en creativiteit.
Karin Driegen laat ook duidelijk zien dat de pijn en de nare herinneringen van een oorlog nooit weggaan. Dat een verkeerde inschatting kan leiden tot jarenlang schuldgevoel en hoe eenzaam iemand zich kan voelen door de vooroordelen van mensen.
Debutant
Karin Driegen studeerde kunstgeschiedenis in Leiden, gaf tekenles op middelbare scholen en werkte als redactrice bij een uitgeverij in Engeland. Hier woont ze ook met haar gezin. Nu stort ze zich fulltime op het schrijven. ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen?’, is haar debuut.
Karin Driegen verweefde de oorlogsgeschiedenis van haar grootouders in dit verhaal. Haar roman is een ode aan hun strijd voor de vrijheid.
Wellicht ook interessant voor je: