Waarom we ons zo graag onderdompelen in Disney-sferen als we ons kut voelen

belle en het beest filmposterIk weet zeker dat jij thuis iets van Disney hebt. Ik ben 30 jaar en heb een dvd van Belle en het Beest in de kast. Een paar jaar terug stuitte ik erop tijdens het shoppen. Het was een collectors item. En mocht ik me wel eens rot voelen, dan gaat het schijfje de dvd-speler in.

Kom niet aanzetten met Frozen, of ander hypermoderne animaties die met brilletjes moeten worden bekeken. Gewoon lekker net als vroeger. Omdat Belle en het beest misschien wel het mooiste is wat Disney ooit heeft gemaakt. Mijn generatie zal het vast wel begrijpen. Belle en het beest had wat magisch.

Naast deze film heb ik ook Mary Poppins in mijn bezit. Maar wat is nou eigenlijk het geheim achter deze films. Want normaal ben ik helemaal geen Disney fan. Het zoetsappige van Disney trekt me namelijk helemaal niet. Maar toch… deze twee films hebben iets van troost, iets van warmte. Is het de nostalgie, die je terugvoert naar een gemoedelijke kindertijd? Of is het de filosofie van het verhaal?

Naarmate de film vordert lijkt het beest steeds vriendelijk en zachter te worden qua uiterlijk. Of zijn dat onze gedachten, omdat het beest juist vriendelijker en zachter qua karakter wordt? Maakt die vriendelijkheid zijn uiterlijk plotseling ook minder eng? Dan heb ik ook nog eens de versie die ik op drie manieren kan bekijken, met een scène die niet in die versie van vroeger zat. Warempel: een scène die draait om lezen! Het beest wordt gevraagd een stukje te lezen en hij verzucht dat hij het niet meer kan. Hij kijkt er zo droevig en verslagen bij, dat ik uiteindelijk ook maar eeen traan wegveeg.

Ik lees thrillers, literaire romans, ik huil zelden tot nooit bij een boek. Waarom dan nu wel? Omdat Disneyfilms misschien iets wakker maken, een soort visuele armen om ons heen zijn. De armen van de nostalgie, de gemoedelijkheid van de kindertijd. Dat je net als toen je nog een kind was, ineens beseft: morgen is het allemaal weer goed.

O ja… ooit ontmoet ik dé sprookjeslezeres Belle in Disneyland, dat leg ik dan vast met een camera en dat is best wel cool voor op mijn blog dan hé 😉

 

 


3 reacties

 • 16 maart, 2015 om 10:12
  elmganneke zegt:

  Wij hebben veel Disneyfilms. Pocahontas is altijd een van mijn favorieten geweest en Aladdin vind ik ook geweldig.

  Ikhartje(1) deze reactie

  elmganneke Beantwoorden

 • 16 maart, 2015 om 10:15
  boekenwormmam zegt:

  Ik heb alle Disney films, heel handig nu ik twee kids heb maar ik vind ze zelf ook super leuk! We gaan in April met de meisjes naar Disneyland Parijs, lekker een paar dagen genieten van deze geweldige sprookjeswereld.

  Ikhartje(1) deze reactie

  boekenwormmam Beantwoorden

 • 16 maart, 2015 om 18:39
  Jenn zegt:

  Ik verzamel de disneyclassics. En ben 28.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Jenn Beantwoorden

Reageer op: Waarom we ons zo graag onderdompelen in Disney-sferen als we ons kut voelen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten