11 juni 2017

Wat denkt u, dokter? van Rutger Verhoeff

Dit boek kwam ik tegen in Bliyoo -waar ik weer een abonnement op heb momenteel- tijdens het zoeken naar leuke titels. Ik ben nieuwsgierig aangelegd en een kijkje achter de schermen bij het spreekuur van een jonge huisarts leek mij wel interessant! Voor ik wist had ik al geboeid twee verhalen gelezen.

Rutger Verhoeff werkte eerst als waarnemend huisarts, hierdoor kwam hij vaak als nieuweling ergens binnen en maakte hij steeds kennis met nieuwe patiënten. Zijn spreekuur was geen dag hetzelfde, hij reed visites en werkte af en toe in de avonduren op de huisartsenpost.

Jong

Als hij vaak kennismaakte en/of ergens binnenstapte, dan was het eerste wat hij te horen kreeg dat hij er nog jong uitzag. Rutger was 33 jaar toen hij aan de slag ging als huisarts. Jong, maar zeker ook bedreven en kundig! Hij verzamelde een scala aan anekdotes en verwerkte ze tot deze bundel. Uiteraard met respect voor de privacy van de betrokkenen. De namen zijn veranderd en de situaties zijn aangepast.

Niet hilarisch

Sommige lezers bestempelde dit boek als hilarisch, maar dan zal ik wel een ander gevoel voor humor hebben… Tja, er staan uiteraard wel wat komische voorvallen in, maar de meeste verhalen vond ik juist triest, aangrijpend, ontroerend en soms ook weer heel mooi. Hoe een mopperend oud dametje, uiteindelijk dankbaar en opgewekt tegenover haar huisarts zat omdat ze eindelijk serieus was genomen. Mooi en puur juist.

Ook maakte Rutger Verhoeff heftige situaties mee over leven en dood. Soms moet hij een moeilijke beslissing maken, maar staat de wetgeving en toetsingcommissies de wil (en eigenlijk ook het recht) van een terminaal patiënt aardig in de weg. Soms moet hij ook hard en rauw nieuws aan een patiënt vertellen als het ziekenhuis zonder enige vorm van uitleg een patiënt naar huis heeft gestuurd. Hij vecht voor het leven van zijn patiënten en soms verliest hij dat. Als huisarts staat hij vaak machteloos, maar probeert hij toch praktisch en doelbewust te handelen.

Oprecht

Rutger Verhoeff is naast huisarts ook een mens. Ook hij maakt af en toe een fout. Het overkwam hem bij een jong meisje met buikpijn. De andere ochtend staat de vader op het spreekuur. Een heftig en confronterend gesprek, maar Rutger Verhoeff geeft zijn fout toe. Ik heb respect voor die eerlijkheid, maar vooral dat hij er voor koos om ook deze situatie te vertellen aan zijn lezers. Dat vind ik sterk en oprecht!

De verhalen wisselen elkaar af. Soms iets luchtigs, iets heftigs en af en toe een komische anekdote. Soms zijn de verhalen iets te lang en hadden ze best wat ingekort mogen worden. Het boek is interessant, het is fascinerend om over de schouder van de huisarts mee te kijken, maar het stemde ook tot nadenken. Zo belicht hij ook de eenzaamheid van mensen. Niet alleen van oudere mensen, maar juist ook van jonge mensen, zelfs ook van schoolkinderen. Mensen die graag gezien willen worden.

Rutger Verhoeff is huisarts,  maar ook columnist en komt regelmatig voorbij op televisie en in de social media. Zo was hij arts in het programma ‘Zon, zuipen, ziekenhuis’. Hij vlogt en schrijft en naast dit boek heeft hij ook een kookboek geschreven. Rutger Verhoeff heeft zijn eigen site, waar je terecht kunt voor meer informatie: klik