Wat denkt u, dokter? van Rutger Verhoeff

wat denkt u ervan dokterDit boek kwam ik tegen in Bliyoo -waar ik weer een abonnement op heb momenteel- tijdens het zoeken naar leuke titels. Ik ben nieuwsgierig aangelegd en een kijkje achter de schermen bij het spreekuur van een jonge huisarts leek mij wel interessant! Voor ik wist had ik al geboeid twee verhalen gelezen.

Rutger Verhoeff werkte eerst als waarnemend huisarts, hierdoor kwam hij vaak als nieuweling ergens binnen en maakte hij steeds kennis met nieuwe patiënten. Zijn spreekuur was geen dag hetzelfde, hij reed visites en werkte af en toe in de avonduren op de huisartsenpost.

Jong
Als hij vaak kennismaakte en/of ergens binnenstapte, dan was het eerste wat hij te horen kreeg dat hij er nog jong uitzag. Rutger was 33 jaar toen hij aan de slag ging als huisarts. Jong, maar zeker ook bedreven en kundig! Hij verzamelde een scala aan anekdotes en verwerkte ze tot deze bundel. Uiteraard met respect voor de privacy van de betrokkenen. De namen zijn veranderd en de situaties zijn aangepast.

Niet hilarisch
Sommige lezers bestempelde dit boek als hilarisch, maar dan zal ik wel een ander gevoel voor humor hebben… Tja, er staan uiteraard wel wat komische voorvallen in, maar de meeste verhalen vond ik juist triest, aangrijpend, ontroerend en soms ook weer heel mooi. Hoe een mopperend oud dametje, uiteindelijk dankbaar en opgewekt tegenover haar huisarts zat omdat ze eindelijk serieus was genomen. Mooi en puur juist.

Ook maakte Rutger Verhoeff heftige situaties mee over leven en dood. Soms moet hij een moeilijke beslissing maken, maar staat de wetgeving en toetsingcommissies de wil (en eigenlijk ook het recht) van een terminaal patiënt aardig in de weg. Soms moet hij ook hard en rauw nieuws aan een patiënt vertellen als het ziekenhuis zonder enige vorm van uitleg een patiënt naar huis heeft gestuurd. Hij vecht voor het leven van zijn patiënten en soms verliest hij dat. Als huisarts staat hij vaak machteloos, maar probeert hij toch praktisch en doelbewust te handelen.

Oprecht
Rutger Verhoeff is naast huisarts ook een mens. Ook hij maakt af en toe een fout. Het overkwam hem bij een jong meisje met buikpijn. De andere ochtend staat de vader op het spreekuur. Een heftig en confronterend gesprek, maar Rutger Verhoeff geeft zijn fout toe. Ik heb respect voor die eerlijkheid, maar vooral dat hij er voor koos om ook deze situatie te vertellen aan zijn lezers. Dat vind ik sterk en oprecht!

De verhalen wisselen elkaar af. Soms iets luchtigs, iets heftigs en af en toe een komische anekdote. Soms zijn de verhalen iets te lang en hadden ze best wat ingekort mogen worden. Het boek is interessant, het is fascinerend om over de schouder van de huisarts mee te kijken, maar het stemde ook tot nadenken. Zo belicht hij ook de eenzaamheid van mensen. Niet alleen van oudere mensen, maar juist ook van jonge mensen, zelfs ook van schoolkinderen. Mensen die graag gezien willen worden.

Rutger Verhoeff is huisarts,  maar ook columnist en komt regelmatig voorbij op televisie en in de social media. Zo was hij arts in het programma ‘Zon, zuipen, ziekenhuis’. Hij vlogt en schrijft en naast dit boek heeft hij ook een kookboek geschreven. Rutger Verhoeff heeft zijn eigen site, waar je terecht kunt voor meer informatie: klik


Reageer op: Wat denkt u, dokter? van Rutger Verhoeff

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten