Wat niemand ziet van Martijn Niemeijer

Wat niemand ziet cover‘Wat niemand ziet’ is geen vrolijk verhaal, maar wel heel gevoelig en soms bijna filosofisch.

Ros krijgt te horen dat haar ouders dood zijn. Bij de politie wordt ze gevraagd om dingen te vertellen, maar dat lukt Ros niet echt goed. Als de psycholoog uiteindelijk de kamer verlaat, komt Ros los en aan de lieve agente vertelt ze alles. Dat ze elke dag na school ronddwaalt door de stad en afvaltuintjes maakt van afval. Op een dag vindt ze diertjes gemaakt van afval… iemand lijkt haar te zien, te volgen en te begrijpen hoe ze zich voelt…

Ook  laat Ros woorden achter in de tuin en de vinder legt iets terug. Op school kan Ros zich niet concentreren en de juf stelt steeds vragen over thuis. Maar thuis is geen thuis. Haar ouders gedragen zich niet als ouders. Ros dwaalt liever rond en als ze al graag ergens heengaat, is het naar Jill. Jill zorgt ook voor roggebrood. Want dat blijft lang goed en Ros kan er lang mee doen. Ondertussen probeert de geheimzinnige vriend Ros te helpen.

Dit gevoelige verhaal kabbelt rustig voort. De schrijver neemt de tijd om het verhaal van Ros te vertellen. Ik zelf vond het mooi, maar ik vraag me wel kritisch af of de jeugdige lezer hier ook het geduld voor heeft. Hebben ze dat wel, dan is het dit boek een heel goed geschikt voor een bespreking en een eventueel leesproject. Het verhaal roept namelijk vragen en gespreksonderwerpen op. Eenzaamheid, verlies, schaamte, geen thuis-gevoel hebben, alles komt voorbij. Dit is prima te verwerken in een bespreking, maar leerlingen kunnen bijvoorbeeld ook een collage maken van een afvaltuintje. Ook kunnen ze beschrijven hoe ze Ros zouden helpen en hoe je zou kunnen merken dat een vriendje of een vriendinnetje dit thuis ook meemaakt. Het boek kan daarin heel leerzaam zijn.

Ik vond het een mooi debuut, gevoelig en beladen. Het personage Ros vond ik niet altijd even makkelijk te doorgronden. Maar misschien leefde Ros zelf ook niet, voelde ze zich geleefd en gevangen tussen haar gedachtes en schaamte. Vluchtend voor zichzelf in afvaltuintjes en het verzamelen van mooie kastanjes. Alles doen om niet te hoeven denken aan iets wat er niet is, maar er wel zou moeten zijn… een thuis, liefde… Ik vind dat de schrijver dit gevoel heel goed heeft gevangen in zijn verhaal.


Reageer op: Wat niemand ziet van Martijn Niemeijer

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten