8 april 2024

We hebben het over je gehad van Stéphanie Hoogenberk

Dit boek stond al heel lang op mijn leeslijst en met Pasen heb ik ‘We hebben het over je gehad’ in twee dagen uitgelezen. Een weekend lachen en meeleven!

Wie dacht dat de liefde ingewikkeld in elkaar zat heeft het mis, vriendschap kan nog vele malen complexer zijn! Dat ondervond ook Stéphanie Hoogenberk. Ze reflecteert terug op haar studententijd, op de jeugdvriendin met wie het jaren later steeds minder klikt en de gezellige vriend die op vakantie een uitdaging blijkt te zijn…

Sneeuwwitteke

We beginnen in dit verhaal met Susan. Steef (Stéphanie) kent Susan al vanaf haar jeugd. Susan was een typische overheersende vriendin. Je kent ze wel: ze verbeteren je graag, ze nemen graag het woord over en ze gedragen zich altijd alsof ze zich over jou moeten ontfermen. Op advies van haar therapeut moet Steef een eind aan deze vriendschap maken, wat nog niet zo makkelijk gaat, want een levenslange vriendin laat zich niet zomaar opzij zetten. Dit is een heerlijk hoofdstuk vol irritainment en pijnlijk herkenbare situaties als je ooit zelf zo’n vriendin gehad hebt.

Bij het hoofdstuk Sneeuwwitteke schrok ik van de hoeveelheid pagina’s, maar eenmaal begonnen kon het mij niet lang genoeg duren. Steef wordt flink uitgedaagd bij de ontgroening bij de Limburgse vereniging Sneeuwwitteke. Een groep vol lollige meiden, die wekenlang iets minder lollige opdrachten voor Steef verzinnen. Zoals het sorteren van korrels vruchtenhagel… Steef wil ontzettend graag erbij horen en ondergaat alles, zelfs soep en zalm in haar haren. Dit hoofstuk vond ik heel interessant (en komisch) en ik was ook nieuwsgierig tot hoe ver Steef zou gaan.

Op vakantie met een vriend, altijd leuk… (of niet)

Steef kan ook zonder vrienden, zo deed ze een singlereis. Maar lekker relaxen en genieten op een leuke plek is toch het leukst met iemand anders. Ze denkt goed na over wie ze meeneemt en besluit Gijsbert mee te nemen. Het wordt een ramp, maar uiteindelijk blijven ze wel samen op reis gaan. Opmerkelijk, aangezien ze zich zoveel aan elkaar ergeren, maar eigenlijk ook niet los van elkaar op vakantie willen. Gijsbert en Steef kunnen alleen goed met elkaar overweg mits er ook een derde persoon aanwezig is. Een hoofdstuk vol irritatie, maar ook gevatte dialogen en situaties die je helemaal voor je ziet tijdens het lezen.

Een ander bekend fenomeen in vriendschap is de zogenaamde ‘bestaande vriendinnengroep’, waar je later bij aan sluit. Er is al dynamiek tussen deze vriendinnen en jij komt als laatste erbij en je bent nieuw. De vriendinnen willen in eerste instantie Steef leren kennen, ze spreken wel eens met haar af. En juist dat levert uiteindelijk wrijving op. En dan komen de bekende woorden: ‘We hebben het over je gehad’ via de telefoon bij Steef binnen. Ik vond dit een interessant hoofdstuk, omdat groepsdynamiek een interessant thema is. Ergens vond ik dit ook het meest pijnlijke hoofdstuk.

Met humor en pijn

Met een heerlijke dosis zelfspot spaart Steef zichzelf ook niet. Ze reflecteert regelmatig terug op haar eigen gedrag en baalt van slechte keuzes of van momenten waarop ze niet voor zichzelf opkwam. Pijnlijke situaties worden gedeeld met humor. En humoristische situaties bevatten hier en daar ook flink wat pijn en venijn tussen de regels.

De ongemakkelijkheid die Steef voelt bij vriendinnen die dicht bij haar stonden, maar ineens mijlenver weg lijken te staan vond ik herkenbaar. En wanneer kies je voor jezelf en zeg je: ’tot hier en niet verder!’? ‘We hebben het over je gehad’ heeft echt veel te lang op mijn leeslijst gestaan, want het was een heel leuk en interessant boek!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: