15 januari 2018

Werkboek voor een structuurjunkie in spe van Cynthia Schultz

Blogger Cynthia Schultz is een die-hard planner. Ze heeft al diverse blogposten geschreven over goed plannen en nu is er dus ook een boek uitgekomen over plannen. Het boek staat vol toegankelijke informatie en er zijn werkbladen toegevoegd om zelf aan de slag te gaan met het plannen.

Mijn allereerste indruk van dit boek: ‘Wat is dit boek ontzettend log en groot zeg!’. Denk aan het formaat van een telefoongids. Het weegt ook bijna 1kg. (zo’n 961 gram) en past niet makkelijk in je tas. Nope, dit is een boek voor op tafel of voor op je bureau!

Plannen volgens Cynthia

Cynthia zelf is dol op plannen en dit is ze altijd al geweest. In dit boek leert ze je alles over plannen, het maken van lijstjes en hoe je orde op zaken stelt in je mailbox. Niet alles is nieuw, ik heb namelijk bij veel teksten het gevoel dat ik het allemaal al eens eerder heb gelezen en gehoord. Dat zou best kunnen, want Cynthia blogt graag over dit onderwerp en er zijn ook al diverse video’s hierover gemaakt. Dus ja, het zal vast wel eens voorbijgekomen zijn. Nu zit het dus allemaal bij elkaar in één boek.

Doelen en plannen

Cynthia heeft duidelijk inspiratie gehaald uit de ‘Passion Planner’. Zo werkt ze ook met doelen, op ongeveer dezelfde manier. De weekplanner heeft ook grote overeenkomsten met die van de Passion Planner. Naast de werkbladen voor de weekplanners, zijn er ook werkbladen voor het opstellen van diverse lijstjes. Ook zijn er vragenformulieren waarin je terugblikt op een week/periode.

Het plannen van een weekoverzicht wordt stap voor stap uitgelegd. Je gaat eerst je huidige dag inplannen, dan een dag met een planning die voor jou ideaal zou zijn. Met die wetenschap ga je vervolgens voorzichtig een nieuwe week inplannen en dan probeer je ook die planning te volgen. Zo loodst Cynthia je door het planproces heen, met als bedoeling dat je straks heel strak en overzichtelijk kunt plannen én uiteindelijk je doelen/dromen gaat bereiken.

En is het wat?

Er zullen ongetwijfeld genoeg mensen zijn die hier al een tijdje naar op zoek waren en dolblij zijn met dit werkboek. Persoonlijk vraag ik mij af wat dit eigenlijk toevoegt, want vrijwel alle info heb ik al eens voorbij zien komen. Je kunt er ook niet een heel jaar mee aan de gang, want er zitten maar 20 weekplanner-overzichten in.

Voor de prijs (€ 24.99) en wat betreft de omvang van dit boek had ik eerlijk gezegd veel meer weekplanner-overzichten verwacht. Ergens denk ik dat als dit boek goed aanslaat tegen het nieuwe schooljaar een losse weekplanner komt a ka de ‘Passion Planner’ maar dan in het Nederlands. Maar goed, dat is speculeren van mijn kant… Overigens heb ik wel begrepen dat er losse printables straks terug te vinden zijn op de site van Cynthia zelf.

Een supergroot boek met duidelijke uitleg, dat zeker! Maar of het een ultieme toevoeging aan je boekenkast is? Mwah, voor die prijs zou ik zeggen: koop een losse (goedkopere) weekplanner en bekijk gewoon een paar van de video’s die Cynthia gemaakt heeft over plannen. Want persoonlijk kan ik nog geen drie nieuwe dingen opnoemen die ik heb geleerd van dit boek.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: