11 april 2024

Wie ik ben zonder jou van Susan Muskee

Ik las pas geleden ‘Wie ik ben zonder jou’ van Susan Muskee. Het is een gevoelige feelgoodroman met bijzondere thema’s en verassende wendingen. Het verhaal opent met een enorme huilbui…

De 27-jarige Joy zit er helemaal doorheen en zit op een bankje in het park. Haar vriend is verliefd geworden op iemand anders en Joy ziet haar leven in duigen vallen. Even later komt de 72-jarige Frida naast Joy zitten. Frida heeft het nog altijd moeilijk met de dood van haar man. De twee vrouwen gaan met elkaar in gesprek.

Bijzondere vriendschap

Frida besluit Joy te helpen, want Joy heeft geen fatsoenlijk slaapplek en naar haar ouders is geen optie. Ze geeft Joy geld zodat ze een nacht goed kan slapen in een hotel, maar Joy besluit van dit geld zelfhulpboeken te kopen. Later komen ze elkaar weer tegen en Frida besluit Joy mee naar haar huis te nemen. Buiten bij de vuurkuil komen de gesprekken op gang en ondanks het enorme leeftijdsverschil groeien Frida en Joy naar elkaar toe en er ontstaat een bijzondere vriendschap.

Alhoewel Frida sceptisch is over de zelfhulpboeken moet ze ook toegeven dat ze zelf ook wel wat hulp kan gebruiken. Na de dood van haar man leeft Frida sober en praat ze alleen met haar kamerplanten. Dankzij Joy heeft ze weer aanspraak en de boeken zetten haar aan het denken. Terwijl Joy doelen en motto’s bedenkt om aan zichzelf te werken, gaat Frida ook aan het werk met haar angsten en onzekerheden. Susan Muskee weet dit allemaal beeldend te omschrijven en houdt er ook de spanning in door wat mysterie te creëren rond Frida en haar verleden.

Wie ben je echt?

Susan Muskee wisselt elk hoofdstuk van personage. De ene keer vanuit Joy en dan weer vanuit Frida. Ze leren van elkaar, maar af en toe is er ook wrijving. Zo vindt Frida al die veganistische opties in de ijssalon maar onzin, maar Joy legt uit waarom al die opties wel handig zijn en dat Frida nog steeds haar eigen favoriete ijs kan kiezen. Beide vrouwen zijn oprecht geïnteresseerd in elkaars mening. Als je dit boek luistert, dan wisselen ook de stemmen per hoofdstuk. Susan zelf spreekt de hoofdstukken van Joy in en Diewertje Blok van Frida. Zo is het gemakkelijk te volgen voor luisteraars en weet je meteen wie aan het woord is.

En hoewel er ook veel komische momenten zijn vind ik ‘Wie ik ben zonder jou’ vooral een gevoelig verhaal dat tot nadenken stemt. Ik denk dat er heel veel mensen zijn die na de dood van hun partner stil zijn blijven staan in het leven. Daartegenover staat ook de dramatische reactie en radeloosheid bij jonge mensen als een relatie over is. Susan Muskee weet alles mooi in elkaar te verweven met lach en traan. ‘Wie ik ben zonder jou’ gaat over jezelf terug vinden en jezelf (weer) durven zijn.