Wij dansen niet van Ellen Heijmerikx

wij dansen niet coverEen beetje ongemakkelijk, maar ook ietwat opgelucht lees ik ‘Wij dansen niet’  uit. Vooral de laatste helft gaf me een onbehaaglijk gevoel.

De kinderen Janne en IJze komen uit een normaal gezin. Op zich hebben ze het leuk, maar dan komt de familie in aanraking met een geloofsgemeenschap. De ouders zijn enthousiast en sleuren de kinderen mee in hun nieuwe en strenge geloof. Er moeten offers gebracht worden en het leven wordt sober. Dochter Janne interpreteert het geloof op haar eigen manier.

Het is beklemmend om te lezen hoe een doorsnee-gezin fanatiek meegaat met de nieuwe geloofsgemeenschap. De moeder kleedt zich sober. De kinderen moeten hun speelgoed en andere favoriete bezittingen afstaan. Ook mag Janne niet mee op schoolreisje. De kinderen worden opgevoed met nieuwe regels. Bij die nieuwe regels hoort ook tucht. De negenjarige Janne wordt regelmatig geslagen. Maar Janne begrijpt het allemaal heel goed en ze snapt dat ze ook offers moet brengen. Dat maakt het verhaal extra wrang.

Ik voelde me tijdens het lezen vrij ongemakkelijk en soms zelfs boos. Waarom gaan die ouders mee in deze waanzin? Hoe kan een normaal functionerend gezin zo in handen vallen van een geloofsgemeenschap? Waar de eerste helft nog een kabbelende opzet heeft, is de tweede helft vrij pijnlijk om te lezen.

Als moeder bevallen is van haar derde kindje, komt zuster Itsje in huis. Itsje weet veel en bemoeit zich ook vaak met de opvoeding. Itsje straft en verraadt de kinderen regelmatig en moedigt ook de vader aan om de kinderen te straffen. Misselijkmakend bijna en niemand lijkt er wat aan te doen. Toch merkte ik tussen de regels dat vader diep in zijn hart het soms moeilijk vond om zijn dochter te straffen, hij lijkt op dat moment niet zichzelf te zijn. Dat maakte het allemaal nog net wat pijnlijker.

De titel ‘Wij dansen niet’ komt regelmatig terug in het verhaal. Het gezin heeft geen radio meer en dansen mag niet. Je mag geen lol beleven immers. Vader maakt een keer onbewust wat danspasjes en krijgt gelijk te horen van Itsje dat dit niet mag. Daarna betuigt hij spijt. Niemand in het verhaal lijkt nog gezond verstand te hebben, behalve zoon IJze. Langzaam lijkt hij in verzet te komen, maar dat kwam voor mijn gevoel niet echt goed tot uitwerking.

In redelijk korte hoofdstukken leidt Ellen Heijmerikx mij door het verhaal. Ze legt de bitterheid tussen de regels en durft over het randje te gaan. Ik las het verhaal door de ogen van Janne. Het nieuwe leven en de bemoeienissen van de geloofsgemeenschap maken het simpele leven ineens een stuk complexer voor Janne. Maar ze wil het goed doen, nog beter dan goed zelfs en dat lukt niet altijd, dus gaat ze over op wrede offers.

Opgelucht las ik de laatste pagina’s, de offers van Janne gaven mij geen prettig gevoel. Een ongemakkelijk gevoel en bittere nasmaak was dan ook het enige wat overbleef na het lezen.

 


2 reacties

 • 2 februari, 2017 om 18:57
  Sheila zegt:

  Klinkt erg intens. Ik zou het wel willen lezen, omdat het klinkt als een goed en doordacht boek. Maar ik denk dat ik er te boos van zou worden. Ik reageer altijd heftig op dit soort onderwerpen. Niet de religie, maar hoe men daar dus op reageert ten opzichte van elkaar.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sheila Beantwoorden

  • 2 februari, 2017 om 20:09
   Leesdame zegt:

   Begrijp ik, het maakte mij ook boos. Vooral Itsje maakte me boos, maar ook de ouders. Ze laten zich klakkeloos alles aanpraten en lijken niet meer zelf na te kunnen denken.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Wij dansen niet van Ellen Heijmerikx

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten