17 november 2018

Wij lezen Oorlog en vrede

Na lang twijfelen besloot ik aan te sluiten bij Ali en Sue om samen ‘Oorlog en vrede’ te lezen van Tolstoj. Letterlijk en figuurlijk een enorme uitdaging, want het boek -de digitale versie- telt 1272 pagina’s.

Ik koos voor de vertaling van Peter Zeeman en Dieuwke Papma. Deze (digitale) versie staat ook in Kobo Plus. Gelukkig hoeft dit boek niet in één week uit te zijn. Ik heb er ruim de tijd voor en ik ben ook erg flexibel wat betreft mijn planning. Ik lees elke dag een kwartier tot half uur in Tolstoj. Tot nu toe (pagina 70) valt het mee en leest het boek prettig. Maar wie weet wat er nog komt…

Leesproject

We lezen dit boek dus samen en praten er op social media over met de hashtag: #wijlezenoorlogenvrede bij onze berichten. Dat je samen leest is fijn, want uit mezelf zou ik nooit dit boek oppakken. De omvang maakte me echter eerst wel een beetje bang. Op de e-reader zie en voel je daar niets van, maar ik zag het fysieke exemplaar laatst in de boekhandel en toen zonk heel even de moed in mijn schoenen.

Om de zoveel tijd bloggen we over onze ervaringen met dit boek:

15 december: deel 1
29 december: deel 2
12 januari: deel 3
26 januari: deel 4 en epilogen

De versie die ik heb

Ali en Sue lezen de vertaling van Yolanda Bloemen en Marja Wiebes. Dit is een uitgave van uitgeverij Van Oorschot. Ik heb de vertaling van Peter Zeeman en Dieuwke Papma en deze uitgave is van Ambo | Anthos.

De versie die ik heb is opgedeeld in zeven delen, ik vond dat eerst een beetje lastig, maar ik heb besloten om op 15 december over mijn ervaring van de eerste 25% van het boek te bloggen. Ik hoop gaandeweg uit te vinden waar Ali en Sue zitten en waar dit terugkomt in mijn vertaling en dan hoop ik bij de andere drie datums op een gelijk punt te zitten in het boek.

Een lange rit

Het lezen van ‘Oorlog en vrede’ gaat een lange rit worden. Ik lees steeds hele kleine stukjes en uiteindelijk zal ik vanzelf wel op die laatste pagina komen. Omdat ik elke dag maar een klein stukje lees, hou ik nog genoeg tijd over voor mijn andere boeken. Ik zit dus niet volledig vastgeklonken aan dit boek.

Wie doen er mee

Sue van Boekenz.nl (klik)
Ali van Alimolenaar.nl (klik)

Nieuwsgierig en zin in een uitdaging? Sluit je aan 🙂 Of klets mee met de hashtag #wijlezenoorlogenvrede op social media.

2 reacties

  • 18 november, 2018 om 09:18
    Lalagè

    Dapper hoor! Ik houd het na Anna Karenina even voor gezien met Tolstoi, maar ben wel erg benieuwd naar jullie leeservaringen 🙂  • 21 november, 2018 om 12:19
    Geertrude

    Ik heb het op twitter en op blogs voorbij zien komen, maar twijfel nog. Ik heb het boek inmiddels wel op mijn Kobo staan en was er aan begonnen, maar ik was er eigenlijk al klaar mee na de introductie van de schrijver zelf met zijn arrogante ideeën over aristocratie en gewone mensen. Maar ja, dat zet wel het tijdsbeeld en de achtergrond duidelijk neer… Misschien binnenkort nog eens verder lezen.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: