7 december 2020

WIS, de wereld zonder geschiedenis van Zazie Norden

Vandaag ben ik aan de beurt bij de uitgebreide blogtour rondom ‘WIS, de wereld zonder geschiedenis’ van Zazie Norden. Op Instagram staat het schema van deze maand.

In ‘WIS, de wereld zonder geschiedenis’ wordt om de 60 jaar de geschiedenis gewist en beginnen alle mensen weer met een blanco mind. Ook herinneringen zijn uitgewist. Hoofdpersoon is het meisje Kanita. Samen met haar vriendinnen brengt ze de avond voor de WIS door in het bos. Na de WIS heeft Kanita last van bizarre dromen. Kanita probeert uit te zoeken hoe alles in elkaar zit.

Met een wisser door de geschiedenis

Na een WIS is alles nieuw voor de mensen in de wereld van dit boek. Ze worden wakker in hun eigen huis, maar kennen bijvoorbeeld hun echtgenoot of kind nog niet. Kanita moet opnieuw haar ouders leren kennen. En haar ouders moeten ook elkaar weer leren kennen. Op deze manier moet je jezelf en het leven opnieuw uitvinden.

Hoewel ik dit een originele insteek vind, is de logica van de WIS soms ver te zoeken. Je moet opnieuw je familie leren kennen, maar je weet wel dat je naar je werk of naar school moet en waar die school staat en hoe een schooldag eruit hoort te zien. Je weet echter niet wie je vriendinnen waren voor de WIS en of je goed bent op school. Maar medisch personeel, agenten en onderwijzend personeel weten blijkbaar meteen hoe ze moeten functioneren.

Filosofie

Zazie Norden is een jonge auteur. ‘WIS, de wereld zonder geschiedenis’ is haar debuut. Zazie Norden studeert filosofie en dat is ook te merken als je haar boek leest. Want het thema is een gesprek waard! Je zou er uren over kunnen praten, wat als morgen je leven opnieuw begint en je alles vergeten bent wat eerder gebeurde?

Ik miste echter wel wat tempo en verdieping in het verhaal. Over de WIS valt veel te vertellen, maar na elke nieuwe uitleg over het effect van de WIS kwamen er ook steeds meer tegenstrijdigheden en vraagtekens bij, wat mij dus afleidde van het verhaal zelf.

In de tweede helft werd het verhaal spannender en werd ik nieuwsgierig naar het einde. ‘WIS, de wereld zonder geschiedenis’ is vooral leuk voor YA-lezers.