15 augustus 2018
Wormen en engelen van Maarten van der Graaff
Vandaag weer een boek wat ik een tijdje terug las als jurylid voor de Hebban Debuutprijs 2018. ‘Wormen en engelen’ van Maarten van der Graaff. Een opvallende kaft, dat zeker! Ik had toen nog niet van dit boek gehoord, dus het was een soort blind date met een boek.
Bram Korteweg komt uit een gereformeerd gezin van Goeree-Overflakkee. Hij gaat studeren in Utrecht. Hij treedt ook toe tot een theologische groep. Zijn vriend Paul wordt dominee op het eiland en zijn vader laat zich dopen. Dan is er ook nog Wilfried, hij is ouder dan Bram en leeft in een katholieke gemeenschap.
Geen gemakkelijk boek
‘Wormen en engelen’ is geen gemakkelijk boek. Het bevat veel filosofische overpeinzingen en het draait om het geloof. De auteur heeft het zorgvuldig opgesteld, hij wordt niet echt langdradig, maar het onderwerp moet je maar net liggen.
Een leuk, verrassend en herkenbaar moment in het boek vond ik de fascinatie voor de tv-serie ‘The Gilmore Girls’ en hun fictieve plaatsje Stars Hollow. De rest van het boek is doorwerken en volhouden. Daar krijg je wel interessante dialogen en denkwijzes voor terug.
Zijweggetjes
Tussendoor deelt de auteur e-mails en maakt hij flink wat zijweggetjes tijdens het lezen. Het is een boek waarbij je moet opletten en waarbij het thema je gewoonweg moet liggen. Zo niet, dan zou ik dit boek skippen. Maar als je geïnteresseerd bent in een literaire roman waarin het geloof een centrale rol heeft, dan is ‘Wormen en engelen’ zeker iets voor jou.
Het boek heb ik niet genomineerd voor de Debuutprijs, het is ook niet op de shortlist terechtgekomen. Hoewel het boek zeker niet slecht is, ben ik bang dat het thema veel (jonge) lezers af zal schrikken. Maar goed, oordeel zelf! De cover vind ik trouwens erg gaaf!
2 reacties
29 augustus, 2018 om 11:39
MarciaIk ben heel nieuwsgierig naar dit boek! Jammer genoeg stond hij niet op mijn lijstje om te lezen voor de debuutprijs..
29 augustus, 2018 om 19:14
LeesdameIk vond het af en toe bikkelen om verder te komen in het verhaal, maar slecht is dit boek zeker niet te noemen.
Wellicht ook interessant voor je:
Lees meer in de rubriek: Maarten van der Graaff