Ze denken dat we nog klein zijn van Julijana Matanović & Anka Dorić

ze denken dat we nog klein zijn cover‘Ze denken dat we nog klein zijn’ is een Kroatische YA-roman. Het is ook nog eens een informatief boek, want na de roman vind je een bijlage over het risico op besmetting met HPV en over inenting tegen baarmoederhalskanker. Daarbij krijg je antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Matija is vijftien en bijna klaar met de basisschool. Matija woont met haar moeder en haar baka (oma) in huis. Baka is streng, maar zegt en doet alles met liefde voor Matija. Mama Vera is ziek, eerst noemen ze het griep, maar Matija komt erachter dat haar moeder kanker heeft.

Zomer
De zomer begint voor Matija. In Kroatië gaan kinderen tot hun vijftiende naar de basisschool en daarna wordt er gekozen voor een school in het voortgezet onderwijs. Het gym, of het atheneum bijvoorbeeld. Maar Matija heeft andere zaken aan haar hoofd. Zo komt ze erachter dat haar vader terug in het land is. Samen met haar vriend Jurica doet ze zich voor als journalisten voor een schoolkrant om haar vader te ontmoeten en te leren kennen.

Moeder Vera is ziek en wordt opgenomen in het ziekenhuis. Matija heeft het gevoel dat iedereen denkt dat ze nog klein is, maar dat is ze niet. Ze zoekt op internet naar antwoorden op haar vragen en komt zodoende in aanraking met dokter Anka. Zij legt Matija uit wat er met haar moeder aan de hand is. Ondertussen maakt ook Baka afspraken met de vader van Matija.

Boeiend en educatief
‘Ze denken dat we nog klein’ zijn is een verhaal over een tienermeisje wat op de drempel staat van een nieuw leven: het voortgezet onderwijs. Net voor dit sleutelmoment wordt haar moeder ziek en komt haar vader op het toneel tevoorschijn. Dit zijn veel emoties en Julijana Matanović behandelde al deze thema’s vlotjes in dit boek. Matija struikelt vooral over het gevoel dat iedereen denkt dat ze nog klein is, maar ze begrijpt veel meer dan men denkt. Ondertussen kampt ze ook nog met (opstandige) puberemoties.

Door dit verhaal leer je ook wat over de Kroatische cultuur. Dat de basisschool doorgaat tot je vijftiende jaar. Verder valt het me op dat het thuis bij Matija ongeveer net zoals bij ons is. Baka is dan wel streng en heeft wat ouderwetse opvattingen (alle oma’s hebben dat wel denk ik), maar ze leven verder heel modern.

Het verhaal leest erg vlot en blijft boeiend. Ik was eerst bang dat ik zou struikelen over de Kroatische namen en plaatsnamen, maar dat viel heel erg mee! Verder viel het me op dat er heel veel liefde in dit verhaal zat. Moeder-dochter liefde, maar ook vanuit oma naar haar kleindochter.

Achterin het boek is een educatief deel opgenomen met toegankelijke informatie over HPV-besmetting en baarmoederhalskanker geschreven door Anka Dorić.

De auteurs
‘Ze denken dat we nog klein zijn’ is geen splinternieuw boek. Het won namelijk in 2010 al een prijs in Kroatië voor beste YA-roman. Julijana Matanović is een bekende schrijfster in haar land en tevens hoogleraar moderne Kroatische literatuur op de universiteit van Zagreb. Ze schrijft voor volwassenen en kinderen en daarnaast ook over haar werk. Deze roman is opgenomen op de boekenlijsten van basisscholen in Kroatië.

Anka Dorić is arts en gespecialiseerd in bloedtransfusies en besmettelijke ziektes. Anka schrijft veel voor tijdschriften. Ze leert mensen om gezonder te leven, want zo kun je veel problemen voorkomen. Daarnaast schrijft Anka ook kinderboeken en gedichten.

Sanja Kregar (de vertaalster en Nederlandse uitgeefster van dit boek) heeft gewerkt als medisch wetenschappelijk onderzoeker. Zij haalt diverse bekende Kroatische titels naar Nederland. Deze YA-roman heeft ze recent naar Nederland gehaald en zelf vertaald.


Reageer op: Ze denken dat we nog klein zijn van Julijana Matanović & Anka Dorić

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten