Ze zal weer vliegen van Jolanda Smit

Ze zal weer vliegen coverIk heb vandaag dit boek uitgelezen en ik ben er stil van! Jolanda Smit baseerde ‘Ze zal weer vliegen’ op haar eigen leven en hetgeen wat ze heeft meegemaakt met haar dochtertje. Het is een aangrijpend verhaal!

Net voor pakjesavond, als de kindjes Sinterklaas gaan vieren, krijgen Stef en Lieke te horen dat hun dochtertje Jasmijn leukemie heeft. Kerst staat voor de deur, oud & nieuw, maar Stef en Lieke zullen snel moeten beginnen met de chemokuren voor Jasmijn. Wat volgt is een slopende tijd, met ziekenhuis in en uit.

Het leven van Lieke staat op zijn kop. Jasmijn is nog maar vijf, maar heeft veel kracht en doorzettingsvermogen. Jasmijn is vaak moe en mag niet meer alles eten. Maar ook Lieke en Stef staan onder grote spanning, hun leven is 180 graden gedraaid. Lieke vecht samen met Stef voor hun dochtertje. Ze krijgt zware chemokuren en behandelingen die zwaar en pijnlijk zijn. Het voelt oneerlijk en machteloos. Dat gevoel kruipt onder je huid tijdens het lezen.

Ik vond dit boek heel beladen en ontroerend. Het straalt zoveel kracht uit, maar tegelijkertijd voel je ook dat de spanning veel en veel te zwaar wordt voor zo’n gezinnetje. Ik vond het ook zo mooi hoe Jasmijn zich ontwikkelde tijdens haar ziekte. Hoe intelligent haar uitspraken waren, haar manier van denken. Ze wist heel goed wat ze had en ze vocht voor genezing. Al is het voor zo’n meisje wel moeilijk te behappen, onmogelijk bijna. De zware kuren, veel te zwaar, maar wel nodig. Ze onderging het toch en juist dat raakte me zo tijdens het lezen.

Lieke raakte me ook. Het onbegrip waar ze soms mee moest kampen. De spanning af en toe tussen haar en Stef. Maar ook toezien hoe je dochter lijdt. Niet alleen aan de chemokuren, maar ook dat kindjes uit de klas niet met haar wilde spelen op een gegeven moment. Maar ook de blije momenten, als Jasmijn weer geniet van Sinterklaas op school en de kerstviering. Ze vertelt ook hoe vanzelfsprekende activiteiten ineens een nieuwe en bijzondere lading krijgen. Dat vond ik wel een leermomentje, misschien moeten we inderdaad wat vaker stil staan bij momenten die we als vanzelfsprekend beschouwen.

Het boek is prettig geschreven, helder en alles wat er gebeurde met Jasmijn wordt begrijpelijk uitgelegd. Ook worden er enkele gedichten gedeeld. Lieke blikt ook terug op haar verleden. Hoe ze Stef leerde kennen, hoe ze zwanger raakte van Jasmijn. Ook de mislukte pogingen tot een tweede zwangerschap komen voorbij. Een zijlijn van het boek gaat over de vader van Lieke, ook hij wordt ziek. Juist bij deze zijlijn kom je erachter hoe krachtig en wijs Jasmijn is.

Ik vond het een heel krachtig boek, ontroerend en het kroop onder mijn huid. Het boek opent met een stukje tekst uit het lied ‘Wind beneath my wings’ van Bette Midler.


2 reacties

Reageer op: Ze zal weer vliegen van Jolanda Smit

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten