22 augustus 2022

ZomerLezen – back to school

Welkom bij de laatste aflevering ZomerLezen op mijn blog! Vandaag is het thema back to school! Een gevarieerd thema!

Wisten jullie dat ik elk nieuw schooljaar bij een warenhuis een nieuw setje kleurpotloden mocht uitzoeken? Later ook een agenda en schriften, maar toen ik nog op de basisschool zat, kreeg ik altijd een setje kleurpotloden en een nieuwe broodtrommel. Voor de meeste kinderen zit de vakantie er weer bijna op, deze rubriek ook. Ik wens jullie daarom alvast een goed en leuk schooljaar toe! Blijf vooral lekker lezen!

Basisschool (4-12 jaar)

Die rotschool met die fijne klas van Jacques Vriens

Groep zeven is een chaotische klas en dol op meester Brinkman. Brinkman wil meedoen aan een autorace met zijn gammele auto. Brinkman wordt met ziekteverlof gestuurd en de strenge directeur neemt de klas over. Maar groep zeven wil meester Brinkman terug! Hoe gaan ze dit oplossen?

Ik wou dat ik anders was van Paul Biegel

Anders is een leerling die overal wat moeite mee heeft. De tafel van zeven lukt hem niet. Hij wenst dan ook dat hij anders was en daarom vraagt hij een tovenares om hulp. Zij zegt dat hij de tafel van zeven uit zijn hoofd moet opdreunen en dan zal hij door de Grote Tovenaar betoverd worden. Hij krijgt hulp van Veertje, ze waait door het raam. Zij mag helpen, maar absoluut niets voorzeggen. Het gaat helaas toch mis en dan wordt hij super klein getoverd. Anders komt terecht in de insectenwereld. De mieren, een hommel, spinnen, rupsen, een klaproos en de slakkenjuffrouwen leren hem bij toeval stap voor stap de tafel van zeven. Anders helpt de insecten ook en voor het eerst voelt Anders zich niet dom, maar juist erg slim.

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

Pitty naar kostschool van Enid Blyton

Deze boekjes zijn onlosmakelijk verbonden met mijn schooltijd. Ik las tijdens de pauzes in deze pockets. Over een Engels internaat, met een matrone en Franse les van Mam’zelle. Met elkaar slapen op een slaapzaal, stiekeme nachtfeestjes en zwemmen in een uitgehakt zwembad in een klif. Het had iets romantisch, zo’n Engels kostschool in een kasteel: Malory Towers. Jaren later de deeltjes in het Engels gelezen en ja, ze blijven leuk. Het misschien een beetje ouderwets, maar het blijft erg fijn weglezen!

Hoe overleef ik de brugklas van Francine Oomen

Rosa gaat naar de middelbare school. Een spannende tijd breekt aan. Jonas zit nog op de basisschool en ontvangt van Rosa diverse survival tips voor de brugklas. Het is voor Rosa allesbehalve makkelijk, zo’n nieuwe school met andere regels en nieuwe gezichten. Sascha en Lidwien gaan ook mee naar de brugklas, maar Sascha doet heel populair. Het nieuwe meisje Esther wordt genegeerd en gepest door Sascha. Niemand durft er wat van te zeggen. Maar Esther is heel aardig en zoekt steeds toenadering. Rosa probeert haar gevoel te volgen, maar is stiekem ook een beetje bang voor Sascha. Thuis mailt ze haar belevingen van die dag naar Jonas, hij mailt weer terug over zijn beslommeringen op school.

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaa

Stuk van Judith Visser

Stuk gaat over Elizabeth, ze wordt in extreme mate gepest op de middelbare school. Haar ouders zijn gescheiden, haar moeder is een workaholic en lijkt alleen interesse te hebben in eten. Het botst vaak tussen Elizabeth en haar moeder. Elizabeth valt op Alec, maar die heeft al verkering met Riley en dus besluit Elizabeth dat er maar een oplossing is: ze wil gewoon Riley worden. En daar heeft ze alles voor over… Ze blijft zichzelf voorhouden dat alles voor een goed doel is. Ik heb dit boek drie keer gelezen en nog steeds ben ik er van onder de indruk. De verfilming vind ik iets minder, maar het boek blijft ‘wow’!

Goed werk van Cynthia Schültz

Goed werk is al het halve werk! In dit boek komt alles voorbij. Van een goede planning maken tot deze daadwerkelijk uitvoeren. Cynthia legt uit hoe je je dag zo productief mogelijk kunt indelen, hoe je omgaat met drukke momenten en hoe je ervoor kunt zorgen dat je ook altijd tijd voor jezelf over houdt. Handig voor de wat oudere scholieren, zo leer je snel en toegankelijk hoe je structuur bewaart in een hectische dag. Cynthia is een bekende influencer. Ik heb haar jaren gevolgd toen ze nog beautyblogger was. Nu heeft ze zichzelf toegelegd op structuur en planningen.

Volwassenen

Het gym van Karin Amatmoekrim

In Het gym volgen we Sandra. Zij is een Surinaams meisje en woont in een achterbuurt. Ze woont daar in een flatje met haar moeder en ‘het zusje’. Het zusje heeft in het boek geen naam. Haar vader ziet ze maar sporadisch. Ze moeten noodgedwongen zuinig leven. Sandra mag als enige van de klas naar het gymnasium. Over de moeilijke vakken maakt Sandra zich het minst druk. De meeste spanning geeft toch het feit dat ze als enige uit een achterbuurt op het gym zit. Ze probeert zich zo goed mogelijk aan te passen, maar bepaalde confrontaties blijven niet uit de weg.

Spoetnik van Martijn Neggers

Joris is een Amsterdamse docent maatschappijleer en geschiedenis, maar kan maar moeilijk werk vinden als docent in zijn omgeving. Daarom verhuist hij naar het Brabantse Helmond. Daar kan hij aan de slag op het Carolus Borromeus College en koopt hij een huisje in de spoetnikstraat. Hij krijgt de moeilijkste klassen en de leerlingen ruiken dat hij onzeker is. Daar maken ze misbruik van! Maar ook de inwoners in de straat zijn blij met hun nieuwe inwoner. Het verhaal zit venijnig goed in elkaar en heeft ook nog wat komische elementen.

Om voor te lezen

Kleine beer gaat naar school van Dany Aubert

De kleine beer gaat naar school. Dat is erg spannend. Papa en mama beer stellen hem gerust en heel langzaam begint kleine beer nieuwsgierig te worden naar school. Kleine beer krijgt een mooie rugzak, ze bekijken het schoolplein en kleine beer leert dat het helemaal niet zo eng is. Het is een ontzettend lief verhaal!

Alle kleuters! van Carry Slee

Ken jij ze nog? Iris en Michiel, Mark en Eefje, Bram en Ollie, Rik en Roosje en de kleuters van de Grote Beer? In deze bundel staan alle verhalen en kom je al deze leuke kleuters opnieuw tegen. Heerlijk om voor te lezen! In deze bundel staan ook nieuwe illustraties, dat maakt het voorlezen nog gezelliger!

Meer info over ZomerLezen

De meeste lezers kijken uit naar de zomer en de vakantie, want dan hebben we lekker veel tijd om te lezen! Kinderen en jongeren denken daar vaak toch net wat anders over en zij raken tijdens de zomervakantie liever geen boek aan… Dat is zonde vinden wij! En dat heeft helaas ook gevolgen voor het leesniveau van kinderen en jongeren. Daarom schrijven een aantal bloggers deze gehele zomer een serie afleveringen voor de serie ZomerLezen.

Elke week staat een ander thema centraal. Met een boek kom je overal! Je leest over gevoelens, of je lost een mysterie op… Lezen kan echt een feestje zijn! Het kan op het strand, thuis in de woonkamer of in de tuin. Ook kan het heel fijn zijn om na een drukke dag lekker voor het slapengaan nog even in een mooi boek te lezen. Tijdens een lange autorit kan natuurlijk ook, dan gaat de tijd ook meteen wat sneller. Omdat lezen voor iedereen leuk is, geven we bij elke aflevering ook wat leestips voor volwassenen!

Zij doen dit jaar ook mee

Ann van Boekbabbel
Maria van Leven Lezen en Genieten
Nienke van BookSomeTea