15 augustus 2022

ZomerLezen – boeken die je aan het denken zetten

Welkom bij weer een aflevering van ZomerLezen! Deze week bespreken we boeken die je aan het denken zetten. Laten we beginnen!

Er zijn veel boeken om uit te kiezen! Sommige boeken vergeet je weer, maar sommige verhalen blijven toch wat langer in je hoofd zitten. Dat hoeft niet altijd zwaar te zijn, ook leuke verhalen kunnen je aan het denken zetten. Het kan een spiegel voor je zijn en het leert iets over jezelf of over anderen. Vandaag bespreken we dit soort boeken in de aflevering van ZomerLezen. Volgende week kom ik nog één keer terug met de laatste aflevering en dan is ZomerLezen alweer voorbij.

Basisschool (4-12 jaar)

Lang leve de koningin van Esmé Lammers

Sara is een leuk meisje. Ze is doortastend en slim, maar haalt op school alleen maar slechte cijfers. De meester begrijpt niets van haar en sommige klasgenootjes doen onaardig. Maar dan komt Victor in de klas. Sara gaat met hem mee naar huis en Victor laat haar een boek lezen over een land waar iedereen gelukkig is behalve de koning. Daarom bedenkt de koningin voor de afleiding een spannend spel: schaken… Op een speelse manier leer jij als lezer ook het schaakspel!

De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort

De achtjarige Liesje woont met haar ouders en zus Sjaan en broertje Bert in Kruiningen. Dan breken de dijken en stroomt de zee de straten in. Zo door de brievenbus in het huis van Liesje. Iedereen vlucht naar de zolder. Overal is water. Vader ‘gooit’ Liesje en Sjaan van het dak af als hij een boot voorbij ziet komen. Ze worden -in een overvolle- boot naar een hoge en droge plek gebracht. Liesje is geen verzonnen personage, ze heeft echt bestaan en er zijn ook foto’s in het boek opgenomen. Selma Noort schreef er een behapbaar en makkelijk te volgen verhaal over.

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

Eigen vuur van Karlijn Stoffels

In Zeeuws-Vlaanderen wordt het dorp waar Sooys woont gebombardeerd. Het is 1944 en de oorlog is in volle gang. Zonder huis en ouders heeft Sooys de verantwoording om zijn zusje en zijn broertjes mee te nemen naar een veilige plek. Maar daarvoor moet hij wel door gevaarlijk oorlogsgebied. Om het nog gecompliceerder te maken, moet hij ook nog een geheime boodschap afleveren. Dan ontmoet hij Marrie, een zorgzaam en sterk meisje. De locaties in Zeeuws-Vlaanderen worden duidelijk en beeldend uitgelegd, waardoor je met een plattegrond of Google Maps de reis van de personages gemakkelijk kunt volgen en bekijken.

Achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens

Akkie is een meisje in groep acht. Ze is stoer, groot, niet bang van de jongens en dol op voetbal, ook al vinden de jongens dat het niets is voor meisjes. Elise is haar beste vriendin en juf Ina is een toffe juf. Akkie kijkt uit naar het schoolkamp, de musical en de middelbare school die in het vooruitzicht ligt. Maar dan krijgt Akkie te horen dat ze ziek is… Akkie blijkt leukemie te hebben. Maar Akkie noemt het stommemie en is vastbesloten te vechten tegen deze ziekte. Haar klasgenootjes steunen haar en Akkie heeft wilskracht voor tien. Dit is een heftig verhaal, echt een verhaal om samen over na te praten!

De kick van Helen Vreeswijk

‘De kick’ gaat over een vriendengroep… Frits, Maurice, Peter, Danny en Steef. Ze gaan met elkaar om. Wonen en leven riant en zijn erg verwend. Op een avond kijken ze een actiefilm over wraak. Het maakt iets in de jongens wakker. Want wraak nemen op iemand die jou heeft gekwetst of heeft vernederd, dat is misschien niet zo’n gek idee, menen de jongens. Dit verhaal laat zien hoe vandalisme en treiterijen enorm uit de hand kunnen lopen en dat er soms geen weg meer terug is…

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaar)

Unsinkable van Lotte van den Noort

Dit boek geeft een ander kijkje op de ramp met de Titanic, wat als deze ramp een vooropgezet plan was? Katharina Thompson (Kitty) wil samen met haar verloofde naar Amerika, daarom grijpt ze met beide handen de kans aan om aan de slag te gaan als kamermeisje op de Titanic. Haar broer Colin wil dat liever niet en uiteindelijk vertelt hij haar over een geheim complot. De Titanic zal zinken… Maar Kitty besluit toch aan boord te gaan en haar ouderlijk huis te verlaten.

Er is geen vorm waarin ik pas van Erna Sassen

Tessel heeft een burn-out. Ze zit in de vijfde van het VWO en ineens gaat alles lastig. Leren gaat niet lekker, leven ook niet. Tessel worstelt met gevoelens en dan voornamelijk misbruikte gevoelens. School zegt dat ze te hard werkt. Tessel’s moeder zegt dat het ligt aan haar perfectionisme. Maar bij Tessel is iets anders aan de hand. Langzaam onthult ze haar verhaal…

Rauw van Yvonne Deinert

Bram is een negentienjarige jongen. Hij gaat uit, heeft trouwe vrienden, hij sport veel en doet eindexamen. Een gewone jongen als je hem op het eerste gezicht zou zien. Maar Bram kampt met een schuldgevoel, met rouw en met verdriet. Zijn tweelingbroer Tim is dood. Dit na een ongeval in de bioscoop en volgens Bram is dat zijn schuld… Hij moet verdergaan met zijn leven, zonder zijn broer en dat valt hem zwaar.

Volwassenen

Zondagskind van Judith Visser

‘Zondagskind’ gaat over de jeugd van Judith Visser. Judith gaf haar personage de fictieve naam Jasmijn Vink. Een vogelnaam als achternaam. Jasmijn voelde zich op school als een vogeltje in een kooi. Judith Visser heeft asperger, daar kwam ze op latere leeftijd achter. In de jaren ’80 en ’90 was er nog niet zoveel bekend over autisme. Als lezer weet je dat Jasmijn asperger heeft, maar de personages in het boek weten dat niet. Dat zorgt ervoor dat Jasmijn vaak in lastige situaties zit en vrijwel niemand haar goed begrijpt.

Big Sister van Sabine Wendel

Sabine Wendel stapte ooit in het Big Brother huis. In dit boek doet ze haar verhaal. Waarom ze meedeed, hoe deze procedure verliep, de tijd in het huis zelf, maar bovenal schrijft ze over de bewogen en heftige tijd na Big Brother. Sabine praat in dit boek ook met andere betrokkenen. Mensen van de productie komen aan het woord, maar ze gaat ook in gesprek met enkele medebewoners van die tijd. Na het lezen van dit boek keek ik ineens heel anders naar dit soort programma’s en ik schaamde me bijna dat ik als tiener zo verslaafd was aan Big Brother.

Laura H. van Thomas Rueb

Laura H. is een jonge vrouw die in 2016 net buiten het kalifaat van de IS wordt aangetroffen met haar twee kinderen. Ze is ontsnapt en ze zegt dat ze uit Sweet Lake City komt. Maar op Schiphol wordt ze gearresteerd. Men denkt dat ze gestuurd is om een terroristische aanslag te plegen. Ook zijn er veel vragen: waar is haar man Ibrahim gebleven, de jihadist voor wie Laura alles opgaf in Nederland? Een boek dat me niet meer losliet en waar ik nog lang over nadacht.

Om voor te lezen

Het druppeltje en de steen van Damir Lacković

Het prentenboek staat vol schattige illustraties en leuke tekst voor de jongere kinderen en “wist je dat” stukjes voor de wat oudere kinderen. Er wordt op een gemakkelijke wijze geschreven wat waterdruppels met kalksteentjes doen. Zo wordt uitgelegd hoe stalagmieten en stalactieten ontstaan. Maar ook hoe door waterdruppeltjes rotsmeertjes en ondergrondse riviertjes worden gecreëerd. Met grappige en schattige illustraties zien we hoe waterdruppels zich een weg banen onder de grond. Soms hebben ze lol en glijden ze over stenen. Later worden dat van die gladde stenen. Er zijn waterdruppels die rotsmeertjes creëren, daar komen vervolgens dieren uit de omgeving wat drinken. In dit boek leren we dus dat een simpel druppeltje veel kan doen met steen.

Het rode kippetje van Max Velthuijs

Een kippetje gaat brood maken. Ze moet zelf zaaien, wieden en oogsten, niemand komt helpen. Dus doet ze het alleen. Maar als het brood klaar is willen alle dieren wel helpen met eten. Maar er is meer. Een eend die de vos te slim af is en sluwe krokodil die niet altijd even slim op reageert. Vooral het verhaal van het kippetje is leuk en er zit een duidelijke boodschap tussen de regels.

Meer info over ZomerLezen

De meeste lezers kijken uit naar de zomer en de vakantie, want dan hebben we lekker veel tijd om te lezen! Kinderen en jongeren denken daar vaak toch net wat anders over en zij raken tijdens de zomervakantie liever geen boek aan… Dat is zonde vinden wij! En dat heeft helaas ook gevolgen voor het leesniveau van kinderen en jongeren. Daarom schrijven een aantal bloggers deze gehele zomer een serie afleveringen voor de serie ZomerLezen.

Elke week staat een ander thema centraal. Met een boek kom je overal! Je leest over gevoelens, of je lost een mysterie op… Lezen kan echt een feestje zijn! Het kan op het strand, thuis in de woonkamer of in de tuin. Ook kan het heel fijn zijn om na een drukke dag lekker voor het slapengaan nog even in een mooi boek te lezen. Tijdens een lange autorit kan natuurlijk ook, dan gaat de tijd ook meteen wat sneller. Omdat lezen voor iedereen leuk is, geven we bij elke aflevering ook wat leestips voor volwassenen!

Zij doen dit jaar ook mee

Ann van Boekbabbel
Maria van Leven Lezen en Genieten
Nienke van BookSomeTea

2 reacties

 • 15 augustus, 2022 om 12:22
  booksometea zegt:

  Wist je dat er van Lang Leve de Koningin ook een film gemaakt is? Is wel al een oude film hoor, maar wel mooi gemaakt. Qua realitytv kan ik ‘Niet te filmen!’ van Barbara Kuipers ook erg aanraden. Zondagskind vond ik (zelf ASS’er) niet zo’n succes, ik had er meer van verwacht.


  booksometea
  Beantwoorden

  • 15 augustus, 2022 om 12:34
   Leesdame zegt:

   Ik heb de film al ontelbaar vaak gezien, maar ik erger me dan teveel aan de rol van de meester en klasgenoot Mariëtte. Niet te filmen heb ik ook gelezen.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: