1 augustus 2022

ZomerLezen – boeken van overleden auteurs

In deze aflevering geven we aandacht aan boeken van overleden auteurs. En nee, dat zijn (helaas) niet altijd oude boeken…

Roald Dahl, Annie M.G. Schmidt en Thea Beckman zijn grote namen en hun boeken worden nog steeds gelezen! Maar wist je dat Helen Vreeswijk ook is overleden? Ze stierf in 2016 op 55-jarige leeftijd en had nog veel schrijfplannen. Het is een mooie gedachte dat het mooie werk van deze overleden auteurs voort blijft bestaan, dat we het (opnieuw) blijven lezen en aan elkaar doorgeven.

Basisschool (4-12 jaar)

Matilda van Roald Dahl (hij stierf in 1990)

Stel je voor, je houdt van lezen én van leren, maar je mag dat niet van je ouders?! Dat overkwam Matilda. Ze is een heel slim meisje, maar haar ouders zijn heel dom. Ze vinden het maar lastig dat Matilda graag leest. Liever kijken ze tv. Uiteindelijk mag Matilda dan toch naar school, maar de directrice, juffrouw Bulstronk, is heel gemeen…. Gelukkig komt Matilda bij juf Engel in de klas. Matilda ontdekt dat ze niet alleen goed kan leren, maar ook andere dingen kan…

Minoes van Annie M.G. Schmidt (zij stierf in 1995)

Ik hou van Annie en haar boeken! En ik niet alleen! Veel mensen dragen haar nog steeds een warm hart toe. Wist je dat mensen bij haar graf op Zorgvlied nog steeds pennen achterlaten?

Minoes is een heerlijk leesboek om zelf te lezen. Het gaat over poes Minoes en ze wordt per ongeluk een mens. Dat is wennen en de katten in de buurt vinden het ook maar raar. Minoes besluit zich te gedragen als een juffrouw en ze helpt journalist Tibbe aan nieuwtjes zodat hij bij de krant kan blijven werken. De katten in de buurt verzamelen de nieuwtjes, maar dan ontdekken ze schokkend nieuws over een chemische fabriek. Van dit boek is ook een hele mooie film gemaakt!

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

Saartje Tadema van Thea Beckman (zij stierf in 2004)

Sarah verloor haar beide ouders, dus werd ze naar het Burgerweeshuis gebracht in Amsterdam. Sarah was erg direct en dol op lezen! In die tijd vonden ze Sarah vooral brutaal haha. Maar ze was ook erg bijdehand en wist al snel hoe het leven in elkaar zat en hoe ze voor zichzelf op moest komen! Thea Beckman wist een wereld van vroeger te schetsen op zo’n manier dat je het voor je ziet. In Amsterdam kun je dit weeshuis nog steeds bezoeken, het is nu een museum geworden. Thea Beckman werd vooral bekend om haar historische romans.

Het onzichtbare licht van Evert Hartman (hij stierf in 1994)

Leny woont op een boerderij, ze ontdekt dat ze dingen ziet die voor andere mensen niet zichtbaar zijn. Alleen lijkt het alsof niemand haar begrijpt. Het is een meeslepend en spannend verhaal. Je leeft erg mee met Leny. Ik las dit boek als tiener stiekem tijdens de wiskundeles. En de leraar kon het nog waarderen ook, want hij was zelf groot fan van Hartman.

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaar)

Dagboek van Floortje Peneder van Floortje Peneder (zij stierf in 1993)

Dit is een waargebeurd verhaal, het is een dagboek van een tienermeisje. Floortje Peneder krijgt te horen dat ze leukemie heeft. Ze beschrijft haar dagelijkse beslommeringen, deelt gedichten en schrijft openhartig over haar ziekte en de dood. Maar ook verliefdheid, lol en vakanties komen voorbij. Het boek is al oud, maar het verhaal is tijdloos. Het raakte me als tiener enorm en ik heb dit boek bijna stukgelezen! Elk jaar steeds weer opnieuw.

Promille van Helen Vreeswijk (zij stierf in 2016)

Angela zit op school en is verlegen. In het park ontmoet ze jongeren die al een paar jaar ouder zijn. Ze nemen haar op in de vriendengroep, maar Angela heeft het gevoel dat ze zichzelf steeds moet bewijzen.  Ze voelt zich niet altijd serieus genomen omdat ze de jongste is. Op een dag komt Fred met een fles passoa en jus. Het bevalt Angela goed. Ze voelt zich ineens vrijer en heeft nauwelijks remmingen. Ze besluit vaker wat te drinken. Ook onder schooltijd, op feestjes, elke dag na school in het park… Na een tijdje kan ze niet meer zonder en gaat al haar geld op aan drank. Niemand heeft het door. En omdat ze zelf heel goed weet dat dit gedrag niet gewenst is, valt ze van leugen in leugen en houdt ze iedereen, maar vooral zichzelf voor de gek.

Volwassenen

Evelien voor altijd van Martin Bril (hij stierf in 2009)

Martin Bril schreef stukjes over Evelien. Ze woont in Amsterdam, is moeder van twee dochters en getrouwd. Er is altijd wel wat met Evelien en haar gezin. Een lekke band, een mislukt diner, ruzie met haar band. Toch vindt Evelien altijd een oplossing. De stukjes zijn humoristisch en lezen lekker weg. Jaren geleden was er ook een tv-serie van met Kim van Kooten als Evelien. ‘Evelien voor altijd’ is een omnibus, je kan dus even door met dit boek.

Vogelman van Mo Hayder (zij stierf in 2021)

Soms wordt nog wel eens gevraagd of Mo Hayder nog schrijft, maar veel mensen weten niet dat ze in 2021 overleden is aan de gevolgen van ALS. Ze schreef lugubere thrillers. ‘Vogelman’ is haar bekendste boek. Er worden vijf vrouwen vermoord aangetroffen op een braakliggend terrein. Ze zijn verminkt en hebben een gruwelijk detail met elkaar gemeen. De rechercheur is vastbesloten de sadistische moordenaar te vinden voordat hij een zesde slachtoffer maakt…

Om voor te lezen

De vloek van Woestewolf van Paul Biegel (hij stierf in 2006)

Dit is een heel fijn boek om uit voor te lezen en ik denk dat veel volwassen lezers dit boek nog herinneren van hun schooltijd. Het is een mysterieus en sprookjesachtig verhaal. Een dokter ontvangt een brief van de hertog van Woestewolf. De hertog vraagt om genezing van zijn goudkoorts. Een verhaal over een dokter, struikrovers (Oenk en Boenk) en een hertog. Het boek heeft ook mooie tekeningen!

Nijntje van Dick Bruna (hij stierf in 2017)

Deze auteur heb ik ooit ontmoet en ik heb zelfs nog een gesigneerd boekje van hem! Hij was niet alleen schrijver, maar ook wereldberoemd tekenaar! Hij is de oervader van Nijntje en er zijn veel boekjes over Nijntje verschenen. De boekjes zijn simpel en ze zijn gemakkelijk om voor te lezen voor het slapengaan. De thema’s zijn herkenbaar. Nijntje ging bijvoorbeeld fietsen, lag in het ziekenhuis en ging logeren bij opa en oma Pluis. Wil je meer weten over Nijntje? In Utrecht staat een Nijntje museum!

Meer info over ZomerLezen

De meeste lezers kijken uit naar de zomer en de vakantie, want dan hebben we lekker veel tijd om te lezen! Kinderen en jongeren denken daar vaak toch net wat anders over en zij raken tijdens de zomervakantie liever geen boek aan… Dat is zonde vinden wij! En dat heeft helaas ook gevolgen voor het leesniveau van kinderen en jongeren. Daarom schrijven een aantal bloggers deze gehele zomer een serie afleveringen voor de serie ZomerLezen.

Elke week staat een ander thema centraal. Met een boek kom je overal! Je leest over gevoelens, of je lost een mysterie op… Lezen kan echt een feestje zijn! Het kan op het strand, thuis in de woonkamer of in de tuin. Ook kan het heel fijn zijn om na een drukke dag lekker voor het slapengaan nog even in een mooi boek te lezen. Tijdens een lange autorit kan natuurlijk ook, dan gaat de tijd ook meteen wat sneller. Omdat lezen voor iedereen leuk is, geven we bij elke aflevering ook wat leestips voor volwassenen!

Zij doen dit jaar ook mee

Ann van Boekbabbel
Maria van Leven Lezen en Genieten
Nienke van BookSomeTea

4 reacties

  • 1 augustus, 2022 om 08:26
    Ann zegt:

    Ik wist helemaal niet dat Heleen Vreeswijk overleden was. Dan hadden we ook ‘Over the edge’ kunnen tippen, dat ze samen met Dirk Bracke schreef. Hij overleed vorig jaar.


  • 1 augustus, 2022 om 13:24
    booksometea zegt:

    Leuk om te zien dat we een paar boeken gemeen hebben! Saartje Tadema heb ik als kind heel vaak gelezen.

    Als ik het zo zie, zouden de fans van Mel Wallis de Vries de boeken van Heleen Vreeswijk ook wel kunnen waarderen!


    booksometea
    Beantwoorden

    • 1 augustus, 2022 om 16:10
      Leesdame zegt:

      Ja, het komt aardig overheen, alleen gebruikte Helen Vreeswijk cases die ze bij haar politiewerk tegenkwam als inspiratie. Aan het eind van het verhaal legde ze dan uit hoe iemand bijvoorbeeld in zo’n situatie terecht kon komen en wat dan de gevolgen waren als justitie erbij kwam kijken. Zo behandelde ze thema’s als noodweerexces, stalking, vandalisme, loverboy’s en eerwraak en in dit geval alcoholisme. Het waren jeugdthrillers met wat educatie tussen de regels.


      Leesdame
      Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: