4 juli 2022

ZomerLezen: de wereld rond in boeken

Welkom bij de tweede aflevering van ZomerLezen! Een serie van 9 afleveringen met elke maandag leestips voor jong en oud.

We gaan in deze aflevering de wereld rond in boeken. We gaan bijvoorbeeld naar Egypte, de jungle, Spanje en Frankrijk. Ook reizen we letterlijk mee de wereld rond op een zeilschip. De wereld is groot, via boeken valt er veel te ontdekken, ook gevaarlijke plekken… Ondertussen zit je lekker veilig in je eigen tuin met een glas limonade! Ga je mee op reis?

Basisschool (4-12 jaar)

Dummie de mummie van Tosca Menten

Niet één boek, maar maar liefst 12 leestips deel ik hier! De gehele serie van ‘Dummie de mummie! Goos wordt op een dag wakker en ontdekt een mummie in huis! Deze mummie wordt zijn beste vriend en gaat ook mee naar school. Goos maakt de gekste avonturen mee! Uiteraard reizen ze ook naar Egypte. Daar is de mummie heel blij, het is zijn land en hij voelt zich er thuis. Alleen vindt hij wel dat Egypte na 4000 jaar erg veranderd is… Als je het lezen even zat bent, dan heb je altijd nog de films! Die zijn ook erg leuk om eens te bekijken!

Secret Scouts en de vermiste president van Kind & Kind

De vier vrienden: Tom, Lisa, Sophie en Jack zijn close met elkaar en delen met elkaar het grote geheim van het planetarium. Met dit planetarium kunnen ze door de tijd reizen en zelfs de geschiedenis veranderen. Ze ontmoeten Steve Jobs, maar ook Piet Mondriaan, Martin Luther King en president Obama. Deze laatste persoon speelt een belangrijke rol in dit boek. Obama is vermist en door een foutje van Hans in de verkeerde eeuw terechtgekomen… Samen met Hans moeten ze terug in de tijd om Obama te vinden én om hem terug te teleporteren naar de juiste tijd! Let op: dit is het tweede deel van een serie, maar het is ook prima los van elkaar te lezen!

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

See you in Timboektoe van Carry Slee

Isa en Kars hebben het enorm naar hun zin op school en thuis. Isa is verliefd en Kars gaat graag om met zijn vrienden, maar dan horen ze dat hun ouders een camping hebben gekocht in Frankrijk! Ze schrikken als ze de foto’s zien van het dorpje waar ze naartoe verhuizen. Het lijkt wel Timboektoe zo ver en afgelegen. Maar ze moeten mee, dus bedenken ze allerlei plannen om daar te kunnen overleven. Ook hier zijn verfilmingen van! Het is erg leuk om daarna te beoordelen wat je beter vond: de film, of toch het boek?

Olé van Elisa van Spronsen

De zusjes Mette en Sara gaan in de zomer een taalcursus doen in Barcelona. Maar dan breekt Sara haar pols en kan ze niet mee. Mette gaat alleen en dat vindt ze eerst doodeng! Best lastig als je nog helemaal Spaans spreekt en je nog geen vrienden hebt gemaakt. Maar langzaam begint Mette te wennen en dan ontmoet ze de Zweedse jongen Ole.

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaar)

Vermist van Helen Vreeswijk

In ‘Vermist’ reizen we mee met een groep jongeren naar de Filipijnen. Zij gaan daar stage lopen en zullen door een begeleidster naar hun stagelocatie worden begeleidt. Echter heeft één van de medewerkers andere plannen. Deze man smokkelt de jongeren diep de jungle in omdat hij een deal heeft met mensenhandelaren. De meisjes en hun begeleidster worden verkocht aan een inheemse stam en alle sporen om hun te traceren worden gewist. Het is een superspannend verhaal, waarbij je op het eind op het puntje van je stoel zit!

Hasta la vista! van Judith Visser

De zestienjarige Milla woont in Nederland, haar beste vriendin Claire woont in Engeland. Sinds Milla in Nederland woont houden ze contact via internet, maar zien ze elkaar weinig. Het is eindelijk vakantie en Milla moet met haar ouders mee. Milla wil juist graag zonder haar ouders op vakantie, maar dat mag absoluut niet! Dan stellen ze voor dat Claire mee mag naar Spanje. In Spanje is het eerst nog saai, totdat ze jongens tegenkomen… Vooral de oudere Max trekt de aandacht van Claire. Milla ziet het niet zitten en houdt zich op afstand. Maar Claire geniet er met volle teugen van. Maar dan loopt het mis.

Volwassenen

Een meisje een droom van Laura Dekker

In 2009 besluit Laura Dekker dat ze graag de wereld wil rondzeilen, alleen, zonder ouders. Laura is op dat moment dertien jaar. Dit gaat niet zonder slag of stoot en er is toen veel gedoe geweest met jeugdzorg. Maar uiteindelijk mocht Laura vertrekken! Als Laura eenmaal op zee zit, wordt ze kalmer en vooral gelukkiger! In dit boek volg je haar reis op de voet in dagboekvorm. Laura bezoekt eilandjes, heeft mooie gesprekken met andere reizigers en komt in avontuurlijke en leuke situaties terecht. Zo gaat ze duiken, komt ze op feestjes, schuift aan bij etentjes en snuift allerlei culturen op. Het is een prachtig reisverslag geworden en je leeft dag na dag mee met Laura op zee!

Dochter van de jungle van Sabine Kuegler

De Duitse Sabine bracht daardoor een groot deel door in de jungle. Het was duidelijk een verrijking voor haar leven. Het wonen en leven in een jungle spreekt tot de verbeelding en Sabine geeft de lezer een intiem inkijkje in dat leven. We kunnen ons niet voorstellen hoe het is om ’s morgens wakker te worden in een jungle. Voor Sabine voelt het als thuis. Sabine verzamelt graag insecten, in de jungle zijn dat vaak grote spinnen… Wist je dat dit boek (in het Duits) verfilmd is? Zoek maar eens op ‘Dschungelkind’.

Om voor te lezen

Het druppeltje en de steen van Damir Lacković

Het prentenboek staat vol schattige illustraties en leuke tekst voor de jongere kinderen en “wist je dat” stukjes voor de wat oudere kinderen. Er wordt op een gemakkelijke wijze geschreven wat waterdruppels met kalksteentjes doen. Veel aandacht is er voor grotten in dit prentenboek. Met grappige en schattige illustraties zien we hoe waterdruppels zich een weg banen onder de grond. De grotten zijn via Youtube te bekijken, het is een leerzaam, maar ook grappig prentenboek!

Reis rond de wereld voor kleine ontdekkingsreizigers van Elisabeth Dumont-Le Cornec

In deze grote én kleurrijke atlas reis je mee door de gehele wereld! Landschappen, dieren en culturen worden besproken en kun je zien in dit boek. Je leert veel en je kunt zelf kiezen wat je graag wil zien. De krokodillen in de Nijl? Of liever de rendieren in Noorwegen? Het kan allemaal in dit boek!

Meer info over ZomerLezen

De meeste lezers kijken uit naar de zomer en de vakantie, want dan hebben we lekker veel tijd om te lezen! Kinderen en jongeren denken daar vaak toch net wat anders over en zij raken tijdens de zomervakantie liever geen boek aan… Dat is zonde vinden wij! En dat heeft helaas ook gevolgen voor het leesniveau van kinderen en jongeren. Daarom schrijven een aantal bloggers deze gehele zomer een serie afleveringen voor de serie ZomerLezen.

Elke week staat een ander thema centraal. Met een boek kom je overal! Je leest over gevoelens, of je lost een mysterie op… Lezen kan echt een feestje zijn! Het kan op het strand, thuis in de woonkamer of in de tuin. Ook kan het heel fijn zijn om na een drukke dag lekker voor het slapengaan nog even in een mooi boek te lezen. Tijdens een lange autorit kan natuurlijk ook, dan gaat de tijd ook meteen wat sneller. Omdat lezen voor iedereen leuk is, geven we bij elke aflevering ook wat leestips voor volwassenen!

Zij doen dit jaar ook mee

Ann van Boekbabbel
Maria van Leven Lezen en Genieten
Nienke van BookSomeTea

4 reacties

 • 4 juli, 2022 om 09:52
  booksometea zegt:

  Die secret scouts en Vermist ga ik zeker onthouden! En ik heb See you in Timboektoe ook ergens in deze serie, maar dan een andere aflevering. Net als De Babysittersclub!


  booksometea
  Beantwoorden

  • 4 juli, 2022 om 20:16
   Leesdame zegt:

   Leuk! Als het vaker voorbijkomt, worden de lezers hopelijk nog nieuwsgieriger naar deze boeken! ‘Vermist’ is een bijzonder boek. Eigenlijk zou er nog een vervolg op komen, maar Helen Vreeswijk heeft dat helaas niet meer kunnen realiseren. In de aflevering over overleden auteurs, komt Helen Vreeswijk nog een keer voorbij.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 4 juli, 2022 om 13:14
  Ann Busquart zegt:

  Dummie de mummie staat al heel lang op mijn lijstje en naar ‘Vermist’ van Heleen Vreeswijk ben ik heel benieuwd. Dankjewel voor de tips!


  Ann Busquart
  Beantwoorden

  • 4 juli, 2022 om 20:17
   Leesdame zegt:

   Graag gedaan! De film van Dummie de Mummie is ook erg leuk, vooral het decor van het dorp waar ze wonen is erg gemoedelijk gebouwd!


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: