18 juli 2022

ZomerLezen – fastfood leesvoer

Vandaag de vierde aflevering van ZomerLezen! En het thema is: ‘fastfood leesvoer’. Lekker weglezende boeken dus!

Fastfood, niet gezond, maar wel lekker op zijn tijd en in de vakantie mogen we best uit de band springen! Ook met lezen! Fastfood leesvoer is vooral makkelijk leesvoer. Het zijn vaak herkenbare verhalen, of het gaat over iets waar al heel vaak over geschreven is, gewoon omdat mensen er zo graag over lezen! En fastfood leesvoer is bovenal lekker leesvoer! Gewoon lekker ontspannen lezen en niet te diep erover nadenken.

Basisschool (4 tot 12 jaar)

Ik weet een mop van Erik van Os en Elle van Lieshout

Soms willen we gewoon iets kort en bondigs lezen en samen keihard lachen. Dat kan, want er bestaan moppenboeken! Dit moppenboek staat vol raadseltjes en moppen en is ideaal om onderweg aan elkaar voor te lezen! Erik van Os heeft meerdere moppenboekjes geschreven. Misschien vind je het ook leuk om samen nieuwe moppen en raadsels te verzinnen. Waarom niet? Schrijf ze op en bundel ze samen zodat je aan het eind van de zomer een eigen moppenboek hebt!

De droom van Lena Lijstje van Francine Oomen

Meestal droom je wanneer je slaapt, maar Lena droomt overdag gewoon lekker door en Lena zou Lena niet zijn als ze daar geen lijstje van maakt! Benieuwd welke dromen Lena heeft? Volgens Lena hebben we allemaal dromen en verlangens, anders zit je hart op slot. Maak het dan maar weer gauw open vindt ze en schrijf je dromen op! Over haar vader, over meester Wessel?

Het raadsel van de Regenboog van Jacques Vriens

De kinderen op basisschool de Regenboog hebben het idee dat er iets goed mis is op hun school! De meester is chagrijnig en juf Teulings zagen ze huilen op de gang. Waarom? Marijn snapt er niets van en de rest van de klas ook niet. Niels vindt dat het tijd wordt dat ze deze vreemde gang van zaken gaan onderzoeken! Ook voor volwassen lezers een aanrader om weer eens te herlezen!

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

Cocktails & ketchup van Maren Stoffels

Het gaat over Sofie en zij zit op de middelbare school. Ze is bevriend met Roosmarijn, Bella en ze heeft  ook een internetvriendin: Floor.  Op een dag komt er een nieuwe leerling: Lewi. Lewi is heel anders dan de andere leerlingen. Als Sofie tijdens de gymles naast Lewi op de bank zit raken ze in gesprek en niet veel later is de vriendschap beklonken. Lewi is stoer: ze rookt, ze zingt in een band, ze trekt zich van niemand wat aan en leeft zoals zij dat wil. De vrienden van Sofie waarschuwen haar steeds, maar Sofie trekt zich er niks van aan en blijft Lewi trouw. Door Lewi komt Sofie in vervelende situaties terecht en daardoor haken haar vrienden af. Dan wordt Sofie verliefd op de wat oudere Alex. Maar is die liefde wel oprecht wederzijds?!

Mulberry House van Kristine Groenhart

Ik was vroeger echt dol op de kostschool-series van Enid Blyton. Ze waren eigenlijk heel ouderwets en ik heb de boekjes stukgelezen! Kristine Groenhart draagt deze series ook een warm hart toe en schreef een eigen moderne versie van een serie die zich afspeelt op een Engels internaat. De Nederlandse Marjolein verhuist met haar ouders naar Engeland. Om haar goed onderwijs én een vaste thuisbasis te geven komt ze terecht op kostschool Mulberry House. Op deze kostschool zijn strenge regels, een verplicht uniform en het grootste struikelblok: een andere taal. Marjolein doet haar best, maar voelt zich bij vlagen ook ontzettend eenzaam. Toch komt ze ook in komische situaties terecht, voornamelijk vanwege de misverstanden in de Engelse communicatie. Ook qua eten en drinken krijgt Marjolein te maken met Engelse gewoontes.

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaar)

Gegijzeld van Chinouk Thijssen

Yasmine en Jason zijn uitgenodigd voor een feest bij klasgenoot Casper. Hij woont in een grote villa. Het is een spetterend feest, al zijn er wat onderlinge strubbelingen, maar die vallen in het niet als er een groep gemaskerde jongeren gewapend het huis binnendringt. Iedereen wordt gegijzeld en de gemaskerde jongeren gaan steeds een stapje verder als ze niet krijgen waarvoor ze komen. Een spannend verhaal dat je supersnel uitleest, want het is enorm spannend en het is niet zo’n lang verhaal.

Wild van Mel Wallis de Vries

Zeven jongeren (Britt, Rosalie, Liv, Eva, Fabian en Jack) reizen na hun examen af naar Spanje. Daar mogen ze logeren in het vakantiehuis van de ouders Liv. De jongeren besluiten het nabijgelegen natuurpark in te trekken om daar een nachtje te kamperen. Ze verlaten het reguliere wandelpad om hun kamp op te slaan. Ingesloten in een immens groot en dichtbegroeid bos komen de verhoudingen op scherp te staan. Dit boek kostte mij mijn nachtrust, je vliegt hier doorheen! De locatie in het boek: ‘Parque Natural Sierras de Tejeda’ bestaat trouwens echt. Het is een park vol dichtbegroeide bossen, steile rotshellingen en ravijnen

Volwassenen

Bij kennis van Iris Visser

Een feelgood-verhaal op zijn tijd is best lekker! Julia Vermeer ligt in het ziekenhuis en komt bij van een operatie aan haar been. Onder invloed van pijnmedicatie verklaart ze haar behandelend arts Thomas de liefde. Dat is al gênant, maar om het nog erger te maken neemt haar broertje alles op en gaat hiermee viral op internet. Julia blijkt deze arts van vroeger te kennen, alleen had ze een weerzien met hem toch iets anders voorgesteld…

Overdag bang en ’s avonds dronken van Sylvia Witteman

Columnbundels lezen heerlijk weg, er zit vaak humor in, ze zijn luchtig van toon en herkenbaar. De ijskast lekt, de vacht van de kat zit vol klitten, de kinderen blijven thuis (eentje woont al op zichzelf) en huisgenoot P. werkt luidruchtig boven. Welkom in het leven van Sylvia Witteman. Ze doet boodschappen, houdt zich zo goed mogelijk aan de corona-regels, moet per ongeluk toch niezen en luistert gesprekken af. Daarnaast geeft ze haar mening over huidhonger, knuffelen en The Voice.

Om voor te lezen

Camping De Grote Walvis van Willemijn Kranendonk

Pien viert vakantie op een camping, op een nacht moet ze plassen. Bij de wc blijkt ze geen wc-papier bij te hebben, zo ontmoet ze Milla. Ze zijn daarna al snel beste vriendinnen en vinden op het strand een fles met een briefje. Wie heeft dat briefje gestuurd? Een verhaal vol strand, slaapfeestjes, hutten bouwen en kampvuren.

Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt

Altijd goed en het past overal bij! Op school pakte we deze dikke bundel erbij als er nog maar net een klein kwartiertje over was om voor te lezen. Waren we een beetje sipjes? Hup, een verhaaltje van Jip en Janneke om ons op te beuren! Mochten we zelf kiezen, dan wees de hele klas al naar dit stukgelezen boek. Jip en Janneke zijn twee buurkinderen die samen van alles meemaken. Simpele verhaaltjes, maar ze zijn tijdloos en leuk. Later heb ik de hele bundel nog eens nagelezen en het riep een hoop herinneringen op!

Meer info over ZomerLezen

De meeste lezers kijken uit naar de zomer en de vakantie, want dan hebben we lekker veel tijd om te lezen! Kinderen en jongeren denken daar vaak toch net wat anders over en zij raken tijdens de zomervakantie liever geen boek aan… Dat is zonde vinden wij! En dat heeft helaas ook gevolgen voor het leesniveau van kinderen en jongeren. Daarom schrijven een aantal bloggers deze gehele zomer een serie afleveringen voor de serie ZomerLezen.

Elke week staat een ander thema centraal. Met een boek kom je overal! Je leest over gevoelens, of je lost een mysterie op… Lezen kan echt een feestje zijn! Het kan op het strand, thuis in de woonkamer of in de tuin. Ook kan het heel fijn zijn om na een drukke dag lekker voor het slapengaan nog even in een mooi boek te lezen. Tijdens een lange autorit kan natuurlijk ook, dan gaat de tijd ook meteen wat sneller. Omdat lezen voor iedereen leuk is, geven we bij elke aflevering ook wat leestips voor volwassenen!

Zij doen dit jaar ook mee

Ann van Boekbabbel
Maria van Leven Lezen en Genieten
Nienke van BookSomeTea

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: