25 juli 2022

ZomerLezen – huis-, tuin- en keukengezelligheid 

Weer een nieuwe aflevering van ZomerLezen! Deze week blijven we dichtbij huis, sterker nog: we blijven lekker thuis!

Thuis valt er genoeg te beleven en voor veel auteurs is thuis een leuke inspiratiebron. Thuis kan er van alles gebeuren! Leuke dingen, maar ook hele enge dingen! Maar thuis kun je ook van alles doen, bijvoorbeeld samen bakken! En het begrip thuis is voor iedereen anders. Als lezer kan ik trouwens nergens zo lekker lezen als thuis. In mijn tuin, of aan de keukentafel. Welk leesplekje kies jij deze week uit?

Basisschool (4 tot 12 jaar)

Kapsalon Romy van Tamara Bos

De oma van Romy is kapster, Romy moet bij oma Stine blijven als mama moet werken, maar oma is streng en vanwege de kapsalon heeft oma ook vrijwel geen tijd voor Romy. Maar Romy komt erachter dat oma dingen vergeet en de kassa is wel erg ingewikkeld geworden. Romy besluit bij te springen en oma zoveel mogelijk te helpen. Hierdoor groeien ze naar elkaar toe. Romy ontdekt ook dat oma het steeds over haar jeugd in Denemarken heeft en dan bedenkt ze een gewaagd plan. Vond je dit een mooi boek, er is een film gemaakt van dit verhaal. Op een regenachtige dag is het heel gezellig om samen een film te kijken!

Het grote boek van Madelief van Guus Kuijer

Madelief woont bij haar moeder, ze gaan verhuizen naar een buurt met weinig kinderen. Maar ze ontmoet al snel Robbie met wie ze het goed kan vinden. Op school krijgt Madelief een nieuwe meester, hij doet soms een beetje gek en dan ga je met je kop in de prullenbak. Later in het boek gaat Madelief bij haar opa logeren als oma is overleden. Wist je dat er een tv-serie én een film over Madelief gemaakt is? De film kijk ik elk jaar op 24 december!

Rasmus en de landloper van Astrid Lindgren

Wat als je helemaal geen thuis hebt en er juist van droomt? Rasmus droomt van een ’thuis’, maar moet het doen met de strenge juffrouw Havik. Op een dag besluit hij weg te lopen en al snel ontmoet hij landloper Oskar. Rasmus wil ook landloper worden, maar blijft ook verlangen naar een liefdevol thuis. Rasmus en Oskar zingen samen liedjes in ruil voor eten of geld. Ze slapen bij boerderijen en trekken overdag rond. Dit verhaal speelt zich af in Zweden en het is geschreven door Astrid Lindgren. Haar stijl is zo mooi, zo gemoedelijk en tegelijkertijd ook heel avontuurlijk.

Het Laura’s Bakery Kinderbakboek van Laura Kieft

Lezen is leuk en handig, want als je goed kunt lezen kun je ook gemakkelijk iets nieuws leren of maken. Zoals bijvoorbeeld recepten lezen uit een bakboek en het daarna samen maken. Dat is erg leuk en gezellig in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan lekkere koekjes of versierde cupcakes! Zoek een leuk recept uit, lees het even goed door, maak een lijstje, haal de boodschappen en bakken maar! Tip: luister een luisterboek tijdens het opruimen en de afwas. Er zijn al heel veel boeken beschikbaar als luisterboek. Luisteren kan heel ontspannend zijn, lastige klusjes worden dan ook iets minder saai.

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

Heksenkind van Monica Furlong

De jonge Leana wordt geveild op het dorpsplein. De dorpsheks Juniper biedt aan om voor haar te zorgen. Leana gaat mee naar Juniper’s huis op de heuvel. Juniper is een Doran, oftewel een soort heks. Zij  weet alles van kruiden en natuurgeneeskunde. Vaak als iemand ziek is, wordt Juniper erbij gehaald. Leana krijgt een leerzame opvoeding bij Juniper thuis. Een spannend historisch verhaal, waarbij je alleen maar door wil lezen. Het verhaal speelt zich af in de Middeleeuwen, het leven bij Juniper is magisch, maar ook heel huiselijk.

Alles komt goed, altijd van Kathleen Vereecken

‘Ik had altijd gedacht dat thuis vooral op huis leek. Het was tenslotte maar één letter verschil.’ Dit is een zinnetje uit ‘Alles komt goed, altijd’. Het speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog, dat is best lang geleden. Eerst voelt de tienjarige Alice zich thuis nog wel veilig, maar al gauw niet meer en moeten ze naar een plek waar het wel veilig is. Hierdoor valt het gezin uiteen, komt dit nog goed? Het is een spannend verhaal en het leest heel vlot!

En ik dan van Ingrid Kluvers

De 13-jarige Joop heeft twee vaders en twee moeders! En allemaal wonen ze in hetzelfde huis! En iedereen bemoeit zich ook nog eens met haar! Daar wordt ze af en toe wel eens gek van. Dan komt Joop via Facebook in contact met de Franse Emma. Deze nieuwe vriendin houdt ze echter geheim voor haar ouders en ook voor haar beste vrienden. Uiteindelijk gebeuren er heftige dingen op het zeilkamp waar Joop en haar vrienden naartoe gaan.

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaar)

Clownsnacht van Daniëlle Bakhuis

In huis kan het ook heel ongemakkelijk zijn, zoals in ‘Clownsnacht’. Fara gaat een avond oppassen in het grote landhuis van huisarts Zuiderduin. Hij en zijn vrouw gaan een avondje weg en Fara blijft bij Marnix en Suzie. Eerst is het nog gezellig! Ze vermaken zich prima met pizza en schminken. De kinderen zijn lief, maar eenmaal in bed wordt het onrustig in het huis. De stroom valt uit, Suzie is bang en Fara heeft steeds het gevoel dat iemand naar haar kijkt… Dit is een spannend verhaal, waar ook bekende “broodje aap verhalen” in verwerkt zijn. Hoeveel ontdek jij er?

Het ultieme bucketlist boek van Elise de Rijck

Niet echt een leesboek, maar wel een heel leuk doe-boek! In dit boek staan 1000 leuke en gekke dingen die misschien ook wel op jou bucketlist staan! Erg leuk om in de vakantie samen te werken aan deze leuke uitdagingen. In dit boek is ook genoeg ruimte om zelf te schrijven! Maak er dus een eigen en persoonlijk bucketlist boek van door bij elke uitdaging een leuk verhaaltje te schrijven en de pagina’s te versieren met plaatjes en stickers. Dat is soms wel een klusje, maar over een paar jaar heel leuk om terug te lezen!

Confrontaties van Simone Atanga Bekono

Deze lijkt moeilijk, maar dat valt reuze mee! Het is een boek waarbij we zien dat thuis niet voor iedereen thuis is zoals wij het kennen. De zestienjarige Salomé Atabong woont in een jeugdententiecentrum, omdat ze twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Over een maand mag ze naar huis, maar is er nog wel een thuis? En willen de jongens uit het dorp geen wraak nemen? Ondertussen probeert Salomé haar hoofd koel te houden. Wist je dat Simone Atanga Bekono al diverse prijzen gewonnen heeft met dit boek? Waaronder “Beste Boek voor Jongeren 2021”!

Volwassenen

Uitwaaien van Daphne Deckers

Geluk zit overal. ’s Morgens al bijvoorbeeld, de bekende boterham met hagelslag! Maar ook de stroopwafel bij de koffie en onze bekende bitterballen op een feestje. Daphne Deckers vertelt hoe je het thuis gezellig kunt maken, hoe je thuiswerken kunt inpassen in je dagelijkse ritme en geeft ook wat leuke opvoedtips, waarbij ze stimuleert om kinderen lekker te laten lezen. ‘Uitwaaien’ is een boek van Daphne Deckers waarbij ze vooral dicht bij huis blijft!

Huisgenoten-serie van Emma Zomer

In een Utrechts studentenhuis wonen allang geen studenten meer, maar Janne, Esmée, Lydia, Charlot en Eva vinden het ontzettend gezellig met elkaar onder één dak. Het verhaal begint met de zomerbarbecue en je proeft hierdoor al meteen de zomerse sfeer in het boek. Er zijn vijf vrouwen die je als lezer leert kennen en het duurde even voor ik wist wie wat deed en met wie ging. Uniek aan dit boek is dat vijf auteurs aan deze serie gewerkt hebben. Elke auteur nam een personage voor haar rekening. De schrijfstijlen vloeien mooi aan elkaar, dus je merkt hier vrijwel niets van. Fijne feelgood-serie!

Om voor te lezen

Opa en oma komen logeren van Carry Slee

Wanneer de papa en mama van Iris en Michiel op vakantie gaan, komen opa en oma logeren om op hun te passen. Samen ondernemen ze van alles, zo gaan ze met opa en oma naar de kinderboerderij. Op de kinderboerderij ontdekken ze een zielige kip, zij moet mee naar huis vinden Iris en Michiel.

Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt

In dit boek zit zoveel gezelligheid! Pluk is op zoek naar een eigen huisje en krijgt het torenkamertje van de Petteflet. Hij krijgt er al snel een hoop vriendjes bij, zoals Dollie de duif en Zaza de kakkerlak en de familie Stamper. Samen beleven ze een hoop avonturen. Het is een heerlijk en tijdloos voorleesboek, met mooie illustraties van Fiep Westendorp!

Meer info over ZomerLezen

De meeste lezers kijken uit naar de zomer en de vakantie, want dan hebben we lekker veel tijd om te lezen! Kinderen en jongeren denken daar vaak toch net wat anders over en zij raken tijdens de zomervakantie liever geen boek aan… Dat is zonde vinden wij! En dat heeft helaas ook gevolgen voor het leesniveau van kinderen en jongeren. Daarom schrijven een aantal bloggers deze gehele zomer een serie afleveringen voor de serie ZomerLezen.

Elke week staat een ander thema centraal. Met een boek kom je overal! Je leest over gevoelens, of je lost een mysterie op… Lezen kan echt een feestje zijn! Het kan op het strand, thuis in de woonkamer of in de tuin. Ook kan het heel fijn zijn om na een drukke dag lekker voor het slapengaan nog even in een mooi boek te lezen. Tijdens een lange autorit kan natuurlijk ook, dan gaat de tijd ook meteen wat sneller. Omdat lezen voor iedereen leuk is, geven we bij elke aflevering ook wat leestips voor volwassenen!

Zij doen dit jaar ook mee

Ann van Boekbabbel
Maria van Leven Lezen en Genieten
Nienke van BookSomeTea

4 reacties

 • 25 juli, 2022 om 13:52
  booksometea zegt:

  Leuk om te zien wat jij er deze keer van gemaakt hebt! Ik heb ook een boek van Iris en Michiel, en Pluk komt in een andere aflevering aan bod.


  booksometea
  Beantwoorden

  • 25 juli, 2022 om 20:10
   Leesdame zegt:

   Wat leuk dat we een beetje in dezelfde hoek denken! Ik heb laatst Iris en Michiel opnieuw gelezen, blijft leuk! Wouter en Mieke van Jacques Vriens overigens ook.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 25 juli, 2022 om 17:10
  Ann Busquart zegt:

  ‘Alles komt goed, altijd’ moet ik dringend eens lezen! En ik zie dat jij Pluk er ook uitgepikt hebt. Ben blij dat in jouw lijst de verhalen ook niet allemaal even gezellig zijn.


  Ann Busquart
  Beantwoorden

  • 25 juli, 2022 om 20:12
   Leesdame zegt:

   Nee klopt, niet alles is even gezellig haha. Leuk dat we deze week wat overeenkomsten met elkaar hebben. Bij Nienke kwam ik ook al wat overlapping tegen. Grappig dat we toch gelijk aan bepaalde boeken denken.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: