8 augustus 2022

ZomerLezen – online en digitaal

Welkom bij weer een aflevering van ZomerLezen! Vandaag staat het thema online en digitaal centraal. Een interessante wereld!

De wereld van chatrooms, fora en social media. Een wereld waar je alles kunt vinden, mooie dingen, maar ook lelijke en gevaarlijke dingen. Een wereld waarin je vriendschappen voor het leven sluit, maar ook vijanden vindt. Er zijn de laatste jaren veel boeken geschreven waarbij de online wereld een favoriet onderwerp was. Je kan er alle kanten mee op!

Basisschool (4-12 jaar)

Liever chatten van Ellen de Wachter

Maarten stottert en daarom vindt hij het moeilijk om een gesprek aan te gaan. Dan ontdekt hij een chatbox! Ineens voelt hij zich stukken beter, niemand weet dat hij stottert en gesprekken gaan nu veel makkelijker. Hij leert daar Kelly kennen, ze willen samen afspreken, maar Maarten vindt dat best wel eng. Want dan komt Kelly erachter dat hij stottert…

Vind ik leuk! van Lena Miller

Kiki woont met haar vader alleen. Haar moeder heeft het gezin ooit verlaten en Kiki’s vader probeert de opvoeding nu alleen te doen. Dat gaat niet vlekkeloos en Kiki wordt regelmatig moe van haar wereldvreemde vader met zijn gekke regeltjes. Hij is voornamelijk bezig met vogelhuisjes en katten op afstand houden. Op een dag ontdekt Kiki dat alles wat ze op haar Hashtag-profiel plaatst werkelijkheid wordt. Dat levert bijzondere situaties op… De social media speelt een belangrijke rol in dit eigentijdse jeugdboek vol fantasierijke elementen.

Online van Iris Boter

Ilze wordt gepest op haar nieuwe school. Ze krijgt zelfvertrouwen als ze van haar vader een pc krijgt en op internet kan. Ze komt als snel terecht in een chatbox en ze kan het erg goed vinden daar met een leuke vriendin. Alles kan Ilze kwijt! Maar is deze chatvriendin wel wie ze zegt dat ze is…?

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

Like me van Caja Cazemier

Social media en online pesten staat centraal in dit jeugdboek. Zilver gaat naar de brugklas, ze heeft er veel zin in. Maar al gauw valt het haar tegen. Het populaire meisje Lizz heeft het al snel op haar voorzien en het duurt niet lang meer voordat Lizz de klas heeft opgestookt tegen Zilver. Het begint met rotopmerking, af en toe een duw en het systematisch buitensluiten van Zilver bij een groepsactiviteit. Maar al gauw wordt het extremer, bewerkte foto’s op Instagram, nare berichtjes in groepsapps, bekladden van kleding en zelfs een bewerkte naaktfoto wordt gepost. Zilver weet zich geen raad met deze situatie, ze durft er ook met niemand over te praten.

#Laatstevlog van Carry Slee

Het verhaal begint met een brand bij Gijs thuis. Noud is zijn beste vriend en is ook aanwezig. Gijs heeft de hulp nodig van Noud, maar Noud blokkeert. Helaas denkt iedereen later dat Noud de held was, maar als eenmaal de waarheid boven tafel komt, is de klas boos op Noud.

Gijs en zijn maatje Jesse maken graag extreme en bizarre vlogs, ze krijgen superveel views en hebben al een grote schare fans. Roos filmt de vlogs en ze heeft een Instagram-account waar ze visueel bewerkte foto’s deelt. Roos heeft Noud niet laten vallen en ze betrekt hem bij een lastige situatie. Noud helpt haar graag, maar moet daarvoor wel over grenzen stappen. Ook helpt Roos Noud wat meer zelfvertrouwen te geven.

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaar)

Vlucht van Mel Wallis de Vries

In ‘Vlucht’ staan drie meisjes centraal: Evi, Jill en Mare. Ze leven langs elkaar heen op school en je volgt hun levens tot op het moment dat ze meegenomen worden en bij bewustzijn komen in een verlaten en vervallen gebouw. Ze zitten los van elkaar in een aparte ruimte en ze kunnen elkaar zien en spreken via een iPad en er is geen eten en drinken. Er komt wel een boodschap: één van hen moet dood, willen de twee andere meisjes het overleven.

Je leest ook chatgesprekken, krantenartikelen en de briefjes van de dader. De sfeer in het boek is erg herkenbaar voor een jonge lezer. Instagram, Youtube en Whatsapp worden vaak aangehaald. Voornamelijk ook de populariteit die een rol speelt en hoe ongelooflijk vernietigend social media kan zijn voor iemands leven. Stof om over na te denken en om over na te praten.

Privacy Live van Annette Hulst

De 17-jarige Jente is vlogger en heeft een relatie met cameraman Daniël. Hij werkt bij AirTv. Het platform van de meest bizarre reality-programma’s, zoals “De mooiste maagd van Nederland”, “Borsten in de Bush” en “Privacy Live”. Dit laatste programma is spraakmakend, omdat mensen -zonder dat ze het weten- worden gefilmd in hun dagelijks leven om zo -onbewust- hun geheimen te delen met heel Nederland. Jente is geobsedeerd door dit programma…

Volwassenen

Het duistere net van Carmen Mola

Misschien wel het meest duistere boek dat ik ooit over het internet las… Hoofdpersoon is de botte inspecteur Elena Blanco, ze probeert een netwerk op te rollen wat actief is op het darkweb. Dit netwerk houdt zich bezig met snuff movies, kooigevechten en lugubere weddenschappen. Mensen die interesse hebben betalen deze organisatie met bitcoins. En dat zijn voornamelijk mensen met een vermogen en een belangrijke status, want ze moeten heel wat neertellen voor een live uitzending, of om ter plekke als publiek bij een kooigevecht aanwezig te mogen zijn. Ondertussen worstelt Elena nog met een ander trauma, namelijk de ontvoering van haar zoon en de aandeel van deze organisatie hierin. Haar collega’s weten dat echter nog niet.

Alice (Marieke) in Tinderland van Marieke Visser

Marieke deelt 20 ervaringen met verschillende archetypen. Van de narcist tot de creatieveling tot de clichéman. Ze legt uit hoe het werkt op Tinder, hoe de mannen reageren en hoe zij daarmee omgaat. Ze hoopt haar grote liefde te vinden op Tinder, maar wordt steeds teleurgesteld, toch keert ze steeds weer terug naar dit fenomeen. Opgesierd met treffende quotes uit Alice in Wonderland.

Om voor te lezen

Ik bel je van Rian Visser

Een boek voor kleuters over communicatie en dat op een leuke en leerzame manier! Het is een samenleesboek en ook erg leuk om in de praktijk dingen uit te proberen, zoals een bekertelefoon maken.

De voorleeshoek

Dit is geen boek, maar een website waar prentenboeken worden voorgelezen. Niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels, Pools, Syrisch, Marokkaans, Spaans en Turks. Het is letterlijk online en digitaal (voor)lezen! The reading corner

Meer info over ZomerLezen

De meeste lezers kijken uit naar de zomer en de vakantie, want dan hebben we lekker veel tijd om te lezen! Kinderen en jongeren denken daar vaak toch net wat anders over en zij raken tijdens de zomervakantie liever geen boek aan… Dat is zonde vinden wij! En dat heeft helaas ook gevolgen voor het leesniveau van kinderen en jongeren. Daarom schrijven een aantal bloggers deze gehele zomer een serie afleveringen voor de serie ZomerLezen.

Elke week staat een ander thema centraal. Met een boek kom je overal! Je leest over gevoelens, of je lost een mysterie op… Lezen kan echt een feestje zijn! Het kan op het strand, thuis in de woonkamer of in de tuin. Ook kan het heel fijn zijn om na een drukke dag lekker voor het slapengaan nog even in een mooi boek te lezen. Tijdens een lange autorit kan natuurlijk ook, dan gaat de tijd ook meteen wat sneller. Omdat lezen voor iedereen leuk is, geven we bij elke aflevering ook wat leestips voor volwassenen!

Zij doen dit jaar ook mee

Ann van Boekbabbel
Maria van Leven Lezen en Genieten
Nienke van BookSomeTea