27 juni 2022

ZomerLezen – spannende boeken voor speurneuzen 

Welkom bij de serie ZomerLezen! Een serie van 9 afleveringen waarbij ik elke maandag leestips deel voor jong en oud, met steeds een ander thema.

ZomerLezen wordt al een paar jaar georganiseerd door Booksometea. Ze deed een oproepje op Twitter, wie ook mee wilde doen en ik was meteen geïnteresseerd! Negen weken lang komt er elke maandag een uitgebreide blogpost online vol met inspirerende leestips voor kinderen, middelbare scholieren en volwassenen. We beginnen met het thema: spannende boeken!

Basisschool (4 tot 12 jaar)

Kattensoep van Janneke Schotveld

In ‘Kattensoep’ draait het om Boeli en zijn vriendinnetje Lucy. Ze wonen in een wijk waar veel katten zijn verdwenen. Boeli krijgt een telefoontje van Lucy, zij woont naast Boeli’s opa. Boeli maakt zich zorgen als de verbinding verbreekt en besluit bij opa te gaan logeren. Hij neemt zijn kat Obama voor de veiligheid mee. Iedereen heeft het over de vermiste katten. Volgens een buurvrouw heeft Herba er meer mee te maken… Herba zou namelijk een heks zijn. De bakker verdenkt echter de man van de slangententoonstelling. Boeli en Lucy gaan op onderzoek uit! Een paar keer wist de auteur mij op het verkeerde been te zetten. Heb jij sneller door hoe het zit?

Heksenhei van Mariëtte Aerts

Heksenhei gaat over Karim en Lenne. Ze wonen vlakbij de hei, maar mogen van hun ouders niet meer alleen de hei op sinds er een meisje uit het dorp vermist is sinds ze alleen op de hei was. Karim en Lenne zijn eigenwijze kinderen, dus lopen ze toch vaak over de hei naar school en terug. Op de hei gebeuren vreemde dingen en later horen ze dat de hei een Heksenhei is geweest. Karim en Lenne willen hier meer over weten, maar komen hierdoor in aanraking met nog meer mysterieuze raadsels. Het is een boek vol fantasie en griezelmomentjes, leuk voor leerlingen uit groep acht!

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

Claudia en de spooktelefoontjes van Ann. Martin

Dit is het tweede deel uit de wereldberoemde Babysittersclub-serie! Ik was enorm verslaafd aan deze boeken en nu ik volwassen ben kijk ik graag de serie op Netflix. In die serie zijn de verhalen sterk gemoderniseerd. Maar goed, terug naar het boek. Steeds als Claudia gaat babysitten, gaat de telefoon en als ze opneemt, zwijgt de beller, of hangt op. Wat wil deze beller van haar? Ondertussen staat de krant vol over inbraken waarbij de inbreker eerst opbelt om te checken of de bewoners wel of niet thuis zijn. De Babysittersclub probeert uit te zoeken hoe dit zit! Hoewel dit het tweede deel is, is het goed los te lezen van het eerste deel, omdat vrijwel elk deeltje uit deze serie een duidelijke intro heeft en de lezer snel wordt bijgepraat.

Fake! van Carry Slee

Dit boek gaat over de gevaren van fakenieuws! Als Levi ziet dat Emiel (een nieuwe jongen op school) intiem kletst met Levi’s vriendin wordt hij jaloers en boos en gaat hij erop af. Later hoort hij dat Emiel in het ziekenhuis in coma ligt en er gaat een filmpje viral waarop te zien is dat Levi Emiel van de vesting in het park trapt. Levi zegt dat hij onschuldig is en dat het filmpje fake is. Maar niemand wil hem geloven! Ook zijn vriendin Mila niet en zij maakt het uit en de school schorst Levi. De woedende reacties die op internet onder het filmpje staan brengen Levi in groot gevaar… Hoe lost hij dit op?

Secret Scouts en De Verloren Leonardo van Dennis Kind & Wendel Kind

Twee zussen: Lisa en Sophie en de overbuurjongens Tom en Jack zijn close met elkaar. Na school zoeken ze elkaar altijd op en op een dag krijgen ze van een vrouw verderop uit de straat een schets. De schets lijkt eerst nogal onbelangrijk, maar toch worden ze nieuwsgierig naar de oorsprong van de schets. In de werkkamer van de vader van Lisa en Sophie komen ze achter een groot geheim, achter de boekenkast blijkt namelijk een geheime ruimte te zijn, waar een bijzonder apparaat staat… Ongemerkt leer je met dit boek een heleboel van Leonardo da Vinci, kunstgeschiedenis en het leven in Florence. Geschiedenis verpakt in een superspannend verhaal dus!

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaar)

Zes seconden van Daniëlle Bakhuis

De zestienjarige Jasmijn en haar drie vriendinnen Jacky, Olivia en Hanna spelen graag  “Zes seconden” een soort variant van truth or dare en gebaseerd op een gevaarlijk en agressief spel. Om de beurt geven ze elkaar ludieke, gemene en vernederende opdrachtjes die zes seconden duren. Één iemand uit het vriendengroepje neemt het dan op met de camera. Op een dag krijgen ze eindelijk de uitnodiging voor het Feest. Een zwaarbewaakt Feest, waar je alleen mag komen op uitnodiging. Een Feest met regels, waaronder de eerste regel: ‘Zwijg als het graf over het feest”. Op het Feest wordt traditioneel een gevaarlijk spel gespeeld: “De Afrekening”. Dat gaat natuurlijk gruwelijk mis! Een heftig ya-thriller, over zinloos geweld, dubbele agenda’s en groepsdruk. 

Klem van Mel Wallis de Vries

Klem gaat over een schoolklas die op excursie gaat naar Vlieland. Op Vlieland wordt de volgende ochtend een klasgenoot dood aangetroffen in de verlaten vogelhut op het eiland. Bijna iedereen lijkt wel een verband te hebben met haar dood. Het boek begint gelijk spannend, waardoor je al niet meer wil stoppen. Dat komt ook door de leuke opzet van het boek. De hoofdstukken zijn kort en elke keer lezen we vanuit een ander perspectief. Als lezer kun jij ook meepuzzelen, misschien weet jij het dan wel sneller hoe het zit dan de politie!

De reünie van Simone van der Vlugt

Deze thriller is ook goed te lezen door bovenbouw-leerlingen. In dit boek zitten veel flashbacks naar de schooltijd van Sabine, een tijd waarin ze werd gepest door haar voormalig beste vriendin Isabel. Maar op een dag verdwijnt Isabel spoorloos en ze is nooit meer teruggevonden. Sabine is een jonge volwassen vrouw als ze een uitnodiging krijgt voor de reünie van haar oude middelbare school. Sabine voelt weer dat schuldgevoel van vroeger en er komen vage herinneringen opzetten. Hoe kon Isabel zomaar verdwijnen? Waarom hebben ze nooit meer iets van haar terug kunnen vinden? Deze psychologische thriller leest heel gemakkelijk en is erg spannend!

Volwassenen

Mijn laatste leugen van Riley Sager

Emma bracht als 13-jarige haar zomer door in een zomerkamp, daar werd ze ingedeeld bij drie oudere meisjes die het niet zo nauw namen met de waarheid. Op een nacht verdwijnen de drie meisjes en ze worden nooit meer gevonden. Vijftien jaar later vraagt de eigenaresse van het zomerkamp of Emma schilderlessen wil geven op het kamp. Wegens omstandigheden krijgt ze dezelfde hut toegewezen als toen. Riley Sager neemt ruim te de tijd om het verhaal op te bouwen. Dit doet hij boeiend en de spanning sluipt er voorzichtig in. Je zit echt in een typisch Amerikaans zomerkamp, ver van de bewoonde wereld en diep in de bossen nabij een groot meer.

De speelgoedman van Heleen van den Hoven

Inigo is nogal op zichzelf. Het liefst maakt hij in zijn kelder speelgoed, wat hem de bijnaam ‘de speelgoedman’ oplevert. Hij verzamelt Dinky Toys en hij is erg precies in zijn werk. Op zijn werk bij Dubbelman Logistiek krijgt hij steeds meer belangstelling voor Fee Kastelijn en zij ook voor hem. Het leven lijkt voort te kabbelen, maar Inigo wordt steeds vaker geplaagd door nachtmerries en vage herinneringen aan zijn jeugd. Hij wordt onrustig hiervan, gaat slaapwandelen en hij blijkt van alles te doen wat hij later weer vergeten is. Uiteindelijk zoekt hij hulp, maar dit is het begin van nog meer ellende… ‘De speelgoedman’ is een spannende psychologische thriller!

Om voor te lezen

De kinderen van het Kattenpleintje 1 – Steffie en de mislukte inbrekers

Aan het Kattenpleintje wonen verschillende kinderen en zij maken samen van alles mee! Bij buurtsuper Neervens worden etenswaren gestolen en sommige mensen willen dat opa Deutz naar het bejaardenhuis gaat. Maar dit willen de kinderen niet en dat zal niet gebeuren ook. Sjoerd is een speurder, Steffie is slim en Mei-Lan weet slimme vragen te stellen. Dan is er nog Féline, die op tijd gilt. Ze ontdekken vervelende dingen, maar ze zoeken ook naar oplossingen! Leuk spannend verhaal, want de hoofdstukken eindigen met een cliffhanger, maar het is ook grappig en het bevat mooie illustraties.

Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup

De tijger slaapt, niemand wil haar wakker maken. Maar de tijger ligt wel enorm in de weg en iedereen moet er langs! Een slimme kikker komt op het idee om met ballonnen over de Tijger heen te zweven, maar dan moeten de lezers wel helpen! Heel voorzichtig, zodat de Tijger blijft slapen en de dieren veilig langs haar heen kunnen zweven!

Meer info over ZomerLezen

De meeste lezers kijken uit naar de zomer en de vakantie, want dan hebben we lekker veel tijd om te lezen! Kinderen en jongeren denken daar vaak toch net wat anders over en zij raken tijdens de zomervakantie liever geen boek aan… Dat is zonde vinden wij! En dat heeft helaas ook gevolgen voor het leesniveau van kinderen en jongeren. Daarom schrijven een aantal bloggers deze gehele zomer een serie afleveringen voor de serie ZomerLezen.

Elke week staat een ander thema centraal. Met een boek kom je overal! Je leest over gevoelens, of je lost een mysterie op… Lezen kan echt een feestje zijn! Het kan op het strand, thuis in de woonkamer of in de tuin. Ook kan het heel fijn zijn om na een drukke dag lekker voor het slapengaan nog even in een mooi boek te lezen. Tijdens een lange autorit kan natuurlijk ook, dan gaat de tijd ook meteen wat sneller. Omdat lezen voor iedereen leuk is, geven we bij elke aflevering ook wat leestips voor volwassenen!

Zij doen dit jaar ook mee

Ann van Boekbabbel
Maria van Leven Lezen en Genieten
Nienke van BookSomeTea

6 reacties

 • 27 juni, 2022 om 13:01
  booksometea zegt:

  Wat ontzettend leuk dat jij ook de Babysittersclub las! En tof dat je hier een deel noemt. Stiekem hoop ik dat ze de spin-off-serie van die mysterydeeltjes ook nog gaan omzetten in de Netflix-serie.


  booksometea
  Beantwoorden

  • 27 juni, 2022 om 13:11
   Leesdame zegt:

   Ja, ik vond de serie geweldig, ook die special-boeken en mystery-serie! In Amerika is de serie nog lang doorgegaan, die deeltjes zijn hier in het Engels te lezen als ebook. Ik las net dat het derde seizoen op Netflix gecanceld is, omdat het tweede seizoen minder kijkers trok. Echt jammer!


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 3 juli, 2022 om 08:47
  Lalagè zegt:

  Lezen tijdens een autorit, ik zou willen dat ik dat vroeger had gekund, maar helaas… In deze tijd zou ik dan een luisterboek hebben opgezet, want dan kan je naar buiten kijken en tegelijk in een verhaal kruipen 🙂


  Lalagè
  Beantwoorden

  • 3 juli, 2022 om 20:38
   Leesdame zegt:

   Ik kon het gelukkig wel, in de zomervakantie pakte ik steevast een tas vol boeken zodat ik onderweg altijd kon lezen! In deze tijd staar ik liever uit het raam en kijk ik naar de omgeving.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: