11 juli 2022

ZomerLezen – strand

In deze aflevering behandelen we het thema strand! Mijn lievelingsthema in deze reeks! Ik heb er zin in, jullie ook?

Boeken waarin een strand, zee, duinen of een eiland centraal staat geven mij altijd meteen een vakantiegevoel! Zo’n boek hoeft niet in een ver land af te spelen, ook in Nederland hebben we mooie stranden en zonnige dagen. Ik heb weer allerlei leuke leestips voor jullie verzameld, dus gaan we snel beginnen!

Basisschool (4 – 12 jaar)

Giechelvisjes en knuffeldiefjes van Carry Slee

Dit leuke boek gaat over een broer en zus die samen met opa en oma een week naar Terschelling gaan. Ze maken van alles mee op deze vakantie. Ze spelen op het strand, ze gaan vliegeren en eten pannenkoeken. Ook leren ze een heleboel tijdens deze week. Het is een leuk boek om zelf te lezen en er staan ook leuke illustraties in!

Groeten van Terschelling van Annemarie Bon

Stel, je woont op een eiland en op een dag hoor je dat er een half miljoen sportschoenen zijn aangespoeld op het strand! Hoofdpersoon Lucia is dolblij, want nu kan ze eindelijk nieuwe schoenen dragen! Nu nog geld voor nieuwe kleren en daarom begint ze samen met Lennart een handeltje in flessenpost. Maar dat is niet het enige waar dit boek om gaat. Het gaat ook over erbij willen horen, pestgedrag en voor de eerste keer verliefd worden.

Mijn bijzonder rare week met Tess van Anna Woltz

Sam is met zijn ouders en zijn oudere broer Jorre op Terschelling op vakantie. Sam begint daar met zijn “alleenheidstraining”, voor het geval hij ooit alleen achterblijft. Als zijn vader met Jorre naar het vaste land moet vanwege een ongelukje op het strand, blijft Sam wachten op het eiland en ontmoet hij het meisje Tess. Daarna wordt het een bijzonder rare week, want Tess is onvoorspelbaar! Na het lezen raad ik jullie de verfilming aan! Extra leuk is het om dan de film te vergelijken met het boek. Welke verschillen zie je? En wat is beter, de film of toch het boek?

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

Aangespoeld van Anna Woltz

Tomas is nog maar net op het vliegveld Kavos als het avontuur van zijn leven begint. Het half-Griekse meisje Nika neemt hem mee naar een eenzaam strand met heftige golven en scherpe rotsen. In de baai – die normaal gesproken verlaten erbij ligt- vinden ze een aangespoeld meisje. Ze heeft bloedende schrammen en gebarsten lippen. Tomas en Nika willen de politie erbij halen, maar dan raakt het meisje helemaal in paniek! Tomas en Nika willen het meisje graag helpen, maar kloppen de verhalen van het meisje wel?

Hou me vast van Daniëlle Bakhuis

Fabiënne gaat met haar vriendinnen Noor en Marijn op vakantie. Ze verheugt zich op het strand en de avondjes uit. Fabiënne is verliefd op haar beste vriend Niels en dan blijkt dat Noor iets doorverteld heeft aan Niels en dat verandert alles op deze vakantie!

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaar)

Overspoeld van Gideon Samson

Na de eindexamens wil Pieter weg! Hij gaat naar Sri Lanka, waar hij Engelse les gaat geven op een school voor dove en blinde kinderen. Het is een mooie tijd en het wordt alleen maar mooier als Pieter later op het strand de Zweedse Elin ontmoet. Verliefdheid hangt in de lucht! Maar dan wordt de kust van Sri Lanka getroffen door een enorme vloedgolf die alles vernietigt… Komt dit nog goed?

Zwemmen van Martine Kamphuis

Dit boek speelt zich af in Vlissingen en in meerdere passages staat het bekende Nollestrand centraal. Het is een spannend verhaal en het gaat over de 17-jarige Sofie, die troost zoekt bij haar leraar Nederlands. Eerst blijft het bij praten, maar al gauw krijgen ze gevoelens en dat mag natuurlijk niet. Daarom spreken ze in het geheim af. Ondertussen ontvangt Sofie anonieme berichtjes. In dit verhaal kom je veel bekende plekken tegen uit de stad Vlissingen! Erg leuk als je daar een keer geweest bent, of in de buurt woont!

Volwassenen

Flessenpost van Chantal Claassen (feelgood)

Chloë is al op jonge leeftijd haar ouders en broertje verloren, ze is daarna grootgebracht door haar oma Antje in Breda. Na een mislukte relatie met een yup trekt ze in bij haar beste vriendin Babs. Chloë werkt doordeweeks bij een groentewinkel. In een emotionele bui rijdt ze naar Hoek van Holland. Het gaat slecht met oma. Oma heeft al jaren haar zus Rita niet meer gezien. In een opwelling gooit Chloë een fles met haar wens op een briefje in zee. In Hoek van Holland stuit Chloë vervolgens ook op Beachclub Esperanza, daar zoeken ze iemand voor in de bediening en achter de bar in het weekend. Chloë solliciteert impulsief en wordt aangenomen.

Niets ontgaat ons van Janke Reitsma (literaire roman)

De vijftienjarige Koen neemt de zorg op van zijn babyzusje Aukje. Ze zal waarschijnlijk haar eerste verjaardag niet halen. Aukje krijgt voeding via een sonde. De moeder van Koen is depressief en komt nauwelijks haar bed uit. Koen’s vader is vrijwel altijd aan het werk. Koen voelt zich verantwoordelijk en hij besluit dat Aukje voordat ze doodgaat het paradijs moet zien: een onbewoond eilandje op het wad, dat je alleen kunt bereiken bij eb.

Om voor te lezen

De kleine walvis van Benji Davies

Boy woont samen met zijn vader aan zee, op een dag vindt Boy op het strand een aangespoelde walvis. Hij neemt de walvis mee naar huis. Dit is een heel lief prentenboek, met mooie tekeningen! Het verhaal is ook een beetje droevig, maar uiteindelijk komt het wel goed!

De zee zag het van Tom Percival

Sofia is dol op haar oude en versleten beer, hij gaat ook mee naar het strand. Na een leuke dag ontdekt Sofia thuis dat de beer weg is… De zee vindt dat zielig en wil Sofia troosten en besluit de beer terug te brengen, maar dat is niet zo simpel. In dit boek staan hele mooie illustraties.

Meer info over ZomerLezen

De meeste lezers kijken uit naar de zomer en de vakantie, want dan hebben we lekker veel tijd om te lezen! Kinderen en jongeren denken daar vaak toch net wat anders over en zij raken tijdens de zomervakantie liever geen boek aan… Dat is zonde vinden wij! En dat heeft helaas ook gevolgen voor het leesniveau van kinderen en jongeren. Daarom schrijven een aantal bloggers deze gehele zomer een serie afleveringen voor de serie ZomerLezen.

Elke week staat een ander thema centraal. Met een boek kom je overal! Je leest over gevoelens, of je lost een mysterie op… Lezen kan echt een feestje zijn! Het kan op het strand, thuis in de woonkamer of in de tuin. Ook kan het heel fijn zijn om na een drukke dag lekker voor het slapengaan nog even in een mooi boek te lezen. Tijdens een lange autorit kan natuurlijk ook, dan gaat de tijd ook meteen wat sneller. Omdat lezen voor iedereen leuk is, geven we bij elke aflevering ook wat leestips voor volwassenen!

Zij doen dit jaar ook mee

Ann van Boekbabbel
Maria van Leven Lezen en Genieten
Nienke van BookSomeTea

6 reacties

 • 11 juli, 2022 om 09:30
  Maria Steutel zegt:

  Dank voor de tips! Leuk dat we zulke verschillende boekentips geven allemaal.
  Enne, ik vond ‘Niets ontgaat ons’ het treurigste boek van de afgelopen tien jaar, denk ik…


  Maria Steutel
  Beantwoorden

  • 11 juli, 2022 om 19:53
   Leesdame zegt:

   Ja, dat was best een zwaar boek hé. Ik zie daar nog wel een mooie arthouse film van gemaakt worden. Ik vind het ook verrassend om zoveel verschillende leestips bij elkaar te lezen. Dat maakt het wel heel gevarieerd en aanlokkelijk voor lezers om door te klikken naar de andere blogs!


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 11 juli, 2022 om 12:52
  booksometea zegt:

  Wat leuk dat jij weer totaal andere boeken hebt dan ik! Ik zag dat ik deze keer best wat overeenkomsten heb met Ann van Boek&Babbel, dus het is leuk om te zien dat jij totaal andere boeken tipt!


  booksometea
  Beantwoorden

 • 22 augustus, 2022 om 16:17
  Ann zegt:

  ‘Niets ontgaat ons’ vond ik echt heel erg mooi!


Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: