8 april 2024

We hebben het over je gehad van Stéphanie Hoogenberk

Dit boek stond al heel lang op mijn leeslijst en met Pasen heb ik ‘We hebben het over je gehad’ in twee dagen uitgelezen. Een weekend lachen en meeleven!

Wie dacht dat de liefde ingewikkeld in elkaar zat heeft het mis, vriendschap kan nog vele malen complexer zijn! Dat ondervond ook Stéphanie Hoogenberk. Ze reflecteert terug op haar studententijd, op de jeugdvriendin met wie het jaren later steeds minder klikt en de gezellige vriend die op vakantie een uitdaging blijkt te zijn…

Lees de hele blogpost …

27 maart 2024

Gezinsverpakking van de familie Chabot

Het Boekenweekgeschenk 2024 werd niet door één auteur geschreven, maar door een compleet gezin: de familie Chabot. Vader, moeder, vier zonen én een hond!

Veel mensen waren sceptisch vorig jaar, want waarom moest dit jaar een compleet gezin het Boekenweekgeschenk schrijven? Verandering doet leven en het trekt aandacht, zo ook mijn aandacht. Ik was best wel nieuwsgierig naar hoe de familie Chabot dit had uitgewerkt. Toen ik eenmaal begon viel het me niet tegen.

Lees de hele blogpost …

25 maart 2024

Varkensribben van Amarylis de Gryse

Dit debuut stond al een tijdje klaar op mijn e-reader, vorige week besloot ik in ‘Varkensribben’ van de Vlaamse schrijfster Amarylis de Gryse te beginnen.

Tijdens een eindeloze hittegolf slaapt Marieke in een huurauto nadat ze door haar vriend op straat is gezet. Overdag werkt ze in een verzorgingstehuis. Een groot deel van de bewoners is al verhuisd naar het nieuwe gebouw aan de overkant, maar Marieke blijft achter met de bewoners die nog niet over kunnen.

Lees de hele blogpost …

5 maart 2024

Badje 3 van Rosanna ten Have

Het literaire debuut van Rosanna ten Have: Badje 3. Ik was na het lezen van de beschrijving al meteen enthousiast. Complex hoofdpersonage en een zwembad, dat trok mijn interesse wel!

Suzanne zakte ooit voor haar zwemdiploma. Haar lifecoach haalt dit op en stimuleert haar om weer op zwemles te gaan. Op deze manier kan Suzanne ook werken aan haar sociale isolement en verlegenheid. Privé runt Suzanne een webshop met speelgoed, dit doet ze vanuit huis. Suzanne gaat op zwemles en begint in badje 2 onder leiding van zwemjuf Fab.

Lees de hele blogpost …

21 januari 2024

Bintje van Tuly Salumu

Vandaag bespreek ik deze wrange debuutroman van de Vlaamse auteur Tuly Salumu. Dit boek heeft indruk op mij gemaakt en ik werd flink aan het denken gezet!

Bintje is de bijnaam van Bintu, dochter van een Vlaamse moeder en een Congolese vader en woonachtig in Vlaanderen in een flatgebouw samen met haar broertje Bodi. Bintje vecht tegen vooroordelen en krijgt te maken met racisme. Op school is ze het buitenbeentje. Later als volwassene krijgt ze ook de ene tegenslag na de andere te verwerken.

Lees de hele blogpost …

14 november 2023

Sonny Boy van Annejet van der Zijl

Dit jaar is ‘Sonny Boy’ van Annejet van der Zijl het boek voor ‘Heel Nederland Leest’. Het is een soort uitnodiging voor lezers om allemaal tegelijk ‘Sonny Boy’ te lezen.

De jonge Waldemar is dol op zwemmen en hij voelt zich als een vis in het water. Hij is opgegroeid in Paramaribo. Als student komt hij naar Nederland en wordt hij kostganger in het huis van Rika. Zij is gescheiden en moeder van vier kinderen. Ze krijgen een relatie. In die tijd een groot schandaal. Ondertussen komt de oorlog steeds dichterbij…

Lees de hele blogpost …

8 november 2023

Miranda van Frituur Miranda van Erik Vlaminck

Wie is Miranda? Waarom staat de frituur zo prominent op de kaft en waarom is deze plek zo belangrijk in deze novelle? Dat vroeg ik me af en ik besloot dan ook dit korte verhaal te lezen.

Miranda is geboren en getogen op de kermis. Ze heeft witte stippen op haar armen vanwege het frituurvet. Miranda blikt terug op haar leven. Op het overlijden van haar man. Haar man had ooit een kindermolen. Dan is er nog Modest van de schietkraam, hij speelde een belangrijke rol in het leven van Miranda. Reden van haar terugblikken is een begrafenis.

Lees de hele blogpost …

26 juni 2023

Avondmensen van Caroline van Keeken

avondmensen cover

Avondmensen las ik samen met een online leesclub op Hebban. Een unieke ervaring voor mij, want het was de allereerste keer dat ik meedeed aan een leesclub.

In ‘Avondmensen’ mocht ik een korte periode toeschouwer zijn bij het gezin van Simon en Heleen en hun drie kinderen. Al is van een gezinsleven weinig sprake… Vrijwel iedereen leeft in dit gezin langs elkaar heen. Al snel wist ik dat zoon Boris de overheersende factor in dit verhaal zou zijn, al komt hij zelf niet aan het woord.

Lees de hele blogpost …

23 mei 2023

Melktanden van Emma Curvers

Dit was een heerlijk boek! ‘Melktanden’ gaat over het leven zoals het zou moeten gaan, maar dat mag dan weer niet te lang duren. En dan zit je daar met je robot-stofzuiger…

Lon en Philip zijn een heerlijk perfect stel. Allebei dol op all-you-can-eat restaurants en achtbanen. Samen maken ze een plan om een rondreis door Amerika te maken om daar de achtbanen uit te proberen. In hun huisje is het gezellig, pasgeverfde muren, een robot-stofzuiger en een hond. Plaatje compleet, toch?

Lees de hele blogpost …

17 april 2023

Niet mijn lichaam van Hedwig Selles

niet mijn lichaam cover

Dit is de literaire debuutroman van dichteres Hedwig Selles. Net na het verschijnen van deze roman is Hedwig Selles overleden. Ze werd 54 jaar.

De tiener Carlotta creëert haar eigen wereld. Ze voelt zich verlaten wanneer haar beste vriendin haar in de steek laat en haar dominante oma ligt in het ziekenhuis. Thuis voelt ze zich eenzaam. Haar moeder is instabiel, haar vader is er niet en haar zus Helga heeft de situatie thuis ontvlucht. Later ontmoet ze Gilles, maar het is een complexe relatie. In haar hoofd heeft ze gesprekjes met God.

Lees de hele blogpost …

19 maart 2023

De eerlijke vinder van Lize Spit

de eerlijke vinder cover

Ik vind dit -tot nu toe- het mooiste Boekenweekgeschenk ooit! Het is geschreven door mijn favoriete auteur Lize Spit. Dat kon eigenlijk niet meer misgaan.

Het speelt zich af in de jaren ’90 in de Vlaamse Kempen, in het dorpje Bovenmeer. Daar woont Jimmy, een buitenbeentje met een obsessie voor flippo’s. Op een dag komt de Kosovaarse Tristan bij hem in de klas. Vanaf dat moment wordt Tristan een project voor Jimmy. Hij is vastbesloten om hem met alles te helpen.

Lees de hele blogpost …

3 februari 2023

De droomfabriek van Gerwin van der Werf

de droomfabriek cover

‘De droomfabriek’ is een rauwe en sobere roman, die zich grotendeels afspeelt binnen de muren van een vmbo school in een achterstandswijk.

Josie begint als wiskundelerares op een vmbo-school. Het is een grauwe wereld, in de nabijheid van een staalfabriek. Letterlijk los van de wereld waar Josie woont, want elke dag gaat ze met de pont over het water naar haar werk. Josie woont in het huis van haar opa, waar ze een papegaai als gezelschap heeft.

Lees de hele blogpost …