8 mei 2022

821 mensen die er ook toe doen van Anna van der Kruis

821 mensen die er ook toe doen cover

Dit debuut is heel bijzonder. Het is geen lopend verhaal, maar een lange serie van korte portretten en situaties.

De personages zijn anoniem en vrijwel allemaal naamloos. Het zijn de mensen over wie je wel eens leest in een magazine. Mensen die je voorbij ziet lopen op straat, of juist voor het raam ziet staan. Wat speelt er in de levens van deze mensen? Waar denken ze aan? Soms zijn ze verward, verliefd, boos, eenzaam, depressief, grappig of peinzend.

Lees de hele blogpost …
Waardering:

Genre:

Rubriek: ,

Reageer op deze blogpost

30 maart 2022

Een opsomming van tekortkomingen van Ine Boermans

een opsomming van tekortkomingen cover

Ik laat me graag inspireren door de Libris Groslijst 2022 en daar kwam ik deze titel tegen! Het debuut van Ine Boermans.

Lot praat met haar nieuwe psycholoog over haar verleden. Over haar narcistische vader en haar vroeg overleden moeder. Lot zit er vooral mee dat ze bij alles wat ze doet overmand wordt door verdrietige beelden in haar hoofd. Zoals mishandelde beren, nazi-transporten en doodgeknuppelde varkens. Haar jeugd heeft sporen achter gelaten en haar vader heeft nog steeds een negatieve invloed op haar leven.

Lees de hele blogpost …
Waardering:

Genre:

Rubriek: ,

Er is 1 reactie, reageer ook

28 maart 2022

Stenen eten van Koen Caris

‘Stenen eten’ is het debuut van Koen Caris. Hij is bekend als vertaler, docent en copywriter en nu ook als auteur van deze roman!

Tijdens een verzengende hittegolf vinden er in een klein dorpje een serie zelfmoorden plaats onder de jongeren in het dorpje. Voor Ben en zijn moeder is dit heftig, omdat drie jaar eerder zijn zusje Kim ook zelfmoord pleegde. Deze traumatische gebeurtenissen zorgen ervoor dat Ben zijn schuldgevoel onder ogen moet zien. De zelfmoorden in het dorp hebben een mysterieus laagje.

Lees de hele blogpost …
Waardering:

Genre:

Rubriek: ,

Reageer op deze blogpost

7 maart 2022

Hier komen wij vandaan van Leonieke Baerwaldt

hier komen wij vandaan cover

‘Hier komen wij vandaan’ staat op de Libris Longlist 2022, de omschrijving sprak me aan en vol goede moed begon ik aan dit bijzondere boek!

Een arbeider in een fabriek droomde altijd al van een eigen aquarium en een winkel met tropische vissen. Een moeder en haar dochter zwerven rond en wonen tijdelijk in andermans huis en zitten overdag in de bibliotheek. Twee geliefden willen een stulpje bouwen naast een industrieterrein en dan hebben we nog de kleine zeemeermin, het sprookje van Andersen.

Lees de hele blogpost …
Waardering:

Genre:

Rubriek: ,

Reageer op deze blogpost

18 februari 2022

Niets ontgaat ons van Janke Reitsma

niets ontgaat ons cover

Uitkijkend over een uitgestrekt wad, een somber en wijd uitgestrekt landschap. De hoofdlocatie in het debuut ‘Niets ontgaat ons’.

De vijftienjarige Koen neemt de zorg op van zijn babyzusje Aukje. Ze zal waarschijnlijk haar eerste verjaardag niet halen. Aukje krijgt voeding via een sonde. De moeder van Koen is depressief en komt nauwelijks haar bed uit. Koen’s vader is vrijwel altijd aan het werk. Koen voelt zich verantwoordelijk en hij besluit dat Aukje voordat ze doodgaat het paradijs moet zien: een onbewoond eilandje op het wad, dat je alleen kunt bereiken bij eb.

Lees de hele blogpost …
Waardering:

Genre:

Rubriek: ,

Er zijn 2 reacties, reageer ook

6 september 2021

Schitterend lichaam van Agustina Bazterrica

Dankzij Lalagè kwam dit boek op mijn pad. Ik werd zo nieuwsgierig door haar recensie dat ik diezelfde avond het ebook kocht en meteen begon!

‘Schitterend lichaam’ speelt zich af in een dystopische wereld. Door een dodelijk virus, wat alleen zoogdieren lijkt te treffen, is vlees eten levensgevaarlijk geworden. Maar de mensen willen nog altijd graag vlees, dus kwam er een nieuwe vleesindustrie, die “speciaal vlees” levert. Marcos Tejo is de hoofdpersoon en hij is werkzaam in deze branche, maar het gaat hem steeds meer tegenstaan.

Lees de hele blogpost …
Waardering:

Genre:

Rubriek: ,

Er zijn 3 reacties, reageer ook

5 juni 2021

Wat wij zagen van Hanna Bervoets

Ik keek enorm uit naar het Boekenweekgeschenk van dit jaar! Eindelijk geschreven door Hanna Bervoets! Ik kocht meteen wat ebooks en ontving daarbij meteen het geschenk in digitale vorm.

Hoofdpersoon Kayleigh werkte als content moderator bij Hexa, hier moet ze gerapporteerde berichten bekijken en beoordelen of ze wel of niet voldoen aan de richtlijnen van een sociale media platform. Zij en haar collega’s zagen dan de meest gruwelijke dingen voorbijkomen. Dat ging niet in de koude kleren zitten, want Kayleigh’s ex-collega’s hebben een rechtszaak aangespannen tegen het bedrijf.

Lees de hele blogpost …

Genre:

Rubriek: ,

Er zijn 2 reacties, reageer ook

9 april 2021

Ik ben er niet van Lize Spit

Het was een grote leesklus, het kostte me een dikke week leeswerk! ‘Ik ben er niet’ is de tweede roman van Lize Spit en met 570 pagina’s was dit een behoorlijke leesuitdaging!

‘Ik ben er niet’ draait om het stel Leo en Simon. Leo is de verteller, ze is de vriendin van Simon. Ze wonen samen. Simon begint zich echter steeds vreemder te gedragen. Hij belandt in een psychose en wordt opgenomen. Na de opname komt hij terug thuis en Leo probeert zo goed mogelijk voor hem te zorgen, maar elk moment kan de bom weer barsten.

Lees de hele blogpost …
Waardering:

Genre:

Rubriek: ,

Reageer op deze blogpost

26 februari 2021

Bult van Marieke De Maré

Vorig jaar debuteerde de Vlaamse Marieke De Maré met ‘Bult’. Ik kwam dit boek tegen op de Libris Groslijst en vond het boek terug op Kobo Plus. Meteen na de eerste zin was ik al in de ban van deze poëtisch mooie roman!

Drie mensen wonen op een bult, een kleine heuvel. Een oude vrouw, een jonge vrouw en een lange man. De vrouwen wonen naast elkaar, de lange man aan de overkant. Ze doen op het eerste gezicht doodnormale dingen, zoals de haag knippen, samen koffiedrinken en taart eten en met de hond wandelen.

Lees de hele blogpost …
Waardering:

Genre:

Rubriek: ,

Reageer op deze blogpost

29 januari 2021

Na de val van Gert-Jan van den Bemd

‘Na de val’ is het tweede boek van kunstenaar en schrijver Gert-Jan van den Bemd. Het knalgele boek valt lekker op tussen alle andere boeken.

Sofie’s vader is overleden. Haar broer Max woont in New York. Sofie staat er alleen voor wat betreft het leeghalen van haar vaders appartement en het ouderlijke huis waar ze met haar vader en broer eerst gewoond heeft. Sofie besluit al haar vaders boeken naar de universiteit te brengen, maar daar ontdekken ze een paar vreemde foto’s tussen de boeken.

Lees de hele blogpost …
Waardering:

Genre:

Rubriek: ,

Reageer op deze blogpost

4 november 2020

De achtbaantester van Nancy Olthoff

De cover en de omslagtekst van ‘De achtbaantester’ sprak al een tijdje tot mijn verbeelding. Maar achter deze vrolijke en stralende kaft schuilt een pijnlijk en eenzaam verhaal.

Herman is een beetje anders dan anderen. Hij woont op zichzelf, zijn ouders zijn overleden. Herman heeft een grote passie voor knikkers en knikkerbanen. Hij maakt zijn huis grondig schoon en eet graag brood met speculaas. Nu heeft hij een gratis maandabonnement op het pretpark Wonderland gekregen. Daar ontmoet hij de mooie Jeanette, verkoopster in de suikerspinkraam.

Lees de hele blogpost …
Waardering:

Genre:

Rubriek: ,

Reageer op deze blogpost

30 september 2020

Welkom bij de club van Thomas van der Meer

‘Welkom bij de club’ is het debuut van Thomas van der Meer. Dat was niet onopgemerkt, want dit boek stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs en was ook genomineerd voor de Hebban Debuutprijs.

Thomas werd geboren met een andere naam in een verkeerd lichaam. Hij voelde zich geen meisje, maar een jongen. Zijn ouders stonden achter zijn beslissing. Toen de transitie achter de rug was, gaf zijn moeder hem trots opnieuw aan bij de gemeente. Klaar om te beginnen met een nieuw leven krijgt Thomas te maken met vooroordelen en ongevraagde sensatie.

Lees de hele blogpost …
Waardering:

Genre:

Rubriek: ,

Reageer op deze blogpost