Acht jaar Leesdame, vijf adviezen voor een leuk blogleven!

‘Hoe blijf je plezier houden met bloggen?’ vroegen mensen afgelopen week vaak aan mij via diverse wegen op social media toen ik deelde dat ik alweer acht jaar blog hier. Toen dacht ik: ik maak er een blogpost van!

Ik verzamelde vijf adviezen om (boek)bloggen leuk te houden voor jezelf. In de afgelopen acht jaar leerde ik veel, maar maakte ik ook fouten. Ik had blog- en leesdips, maar ook te gekke uitdagingen en enorme leesflows, waarin ik soms een boek per dag las. Ik dacht nooit na over stoppen, ging iets lastig, dan zocht ik een oplossing.

Gooi die planner uit het raam

Ik heb talloze planners gehad, maar tegenwoordig maak ik er 0,0 gebruik van. Ze liggen allemaal ongebruikt in de kast nu en ik gebruik alleen de app Todoist op mijn telefoon. Dat is mijn agenda, mijn to-do-list, mijn planner, eigenlijk alles. Het is overzichtelijk en de app onthoudt alles voor mij, als er iets is, krijg ik een melding op mijn telefoon.

Recensie-boeken plan ik ik niet meer in! Op de dag dat ik een recensie-boek ontvang, tel ik 28 dagen op bij de datum van ontvangst en dat is dan mijn deadline. Dit doe ik om ervoor te zorgen dat ik deze boeken wel binnen een maand lees en recenseer, maar hoe en wanneer ik ze in die periode lees leg ik niet vast. Ik pak deze boeken op wanneer ik eraan toe ben.

Het voorkomt leesdips. Leesdips worden namelijk grotendeels veroorzaakt door boeken die “moeten”. Ik moet niks. Door die druk van de ketel te halen, lees ik opvallend juist meer en dit jaar heb ik nauwelijks leesdips gehad, omdat er geen verplichtingen meer zijn.

Volg je eigen ritme

Ik blog soms een weekje niet. Mijn privéleven is soms hectisch, dan ben ik ’s avonds blij dat ik op de bank kan ploffen met een boek of Netflix. Vroeger zou ik in paniek raken over mijn blog. Nu niet meer. Ik merk dat ik het makkelijker los kan laten en altijd vanzelf weer achter de laptop ga zitten om te bloggen. Door mijn eigen ritme te volgen blog ik af en toe wel minder, maar nog altijd met plezier. Ik leg er minder druk op en ik voel me niet schuldig om een paar dagen offline te zijn. Ik kom altijd wel weer terug.

Zeg gewoon eens ‘nee’.

Ik kan geen tijd toveren en ik wil ook de vrijheid hebben om de boeken te lezen die ik zelf heb gekocht, dus zeg ik wel eens ‘nee’. Leestijd is kostbare tijd, dus die richt ik graag in met boeken die ik ook graag wil lezen. Dus, ‘nee’ ik lees niet alle recensie-boeken die mij worden aangeboden.

Zo ben ik grotendeels gestopt met het recenseren van thrillers. Ik lees ze echter nog wel graag voor ontspanning en zo heel af en toe recenseer ik nog wel eens een thriller voor de lol, maar niet meer in opdracht van een uitgeverij.

Je hoeft niet met iedereen in discussie

Vroeger dacht ik dat ik overal antwoord op moest geven, maar dat putte mij uit en ik werd er niet vrolijker op. Toen kwam ik erachter dat ik ook gewoon kon zwijgen, of ook alleen een like kon geven om te laten zien dat ik het had gelezen.

Krijg ik een nare opmerking, of een raar antwoord? Dan typ ik gewoon iets in de trant van: ‘Ja, dat kan, dat jij dat vindt’ en ik klik het scherm weg. Ik vind voornamelijk de “welles-nietes discussies” zo nutteloos en tijdrovend. Dus, ‘Ja, dat kan, dat jij dat vindt’ is vaak de sleutel naar het eind van zo’n touwtrek-discussie. Het brengt me zoveel rust.

Durf te vragen

Je mag alles vragen heb ik ooit geleerd, als je het maar netjes doet en een eventuele ‘nee’ altijd respectvol accepteert. Maar ook als het gaat om vragen naar meer informatie. Hoe krijgt die ene boekblogger toch zoveel recensie-boeken? Hoe kan het dat iemand anders vijf boeken per week leest en jij nauwelijks vijf boeken per jaar kunt lezen? Vraag het eens gewoon! Misschien leer je er iets van, of brengt zijn of haar antwoord je op de goede weg.

Ik vroeg me vorig jaar af hoe de binnenkant van een scheurkalender eruitzag, omdat ik het in de winkel niet kon bekijken, maar ik wou het toch graag weten voordat ik overging tot aankoop. Meteen stuurde iemand op Instagram mij een paar foto’s van de binnenkant. Met het stellen van een simpele vraag was ik vijf minuten later dus al een stuk wijzer!

Of het nu gaat om informatie vragen, een recensie-boek, of het vragen voor hulp met iets wat jou alleen niet lukt… vraag het gewoon! Vragen staat vrij, maar let op: ‘nee’ zeggen ook 😉

Bron foto: Pixabay.com


6 reacties

 • 8 juni, 2019 om 21:57
  Nicole zegt:

  Goede tips! Helemaal omdat dit niet alleen voor bloggen geldt, maar ook voor het leven zelf.
  Als het mag heb ik er nog 1.Vergelijk je niet met anderen. Weet dat jij uniek bent en dat hetgeen anderen doen niets over jou zegt. En wanneer je jou eigen vergelijkt met anderen je altijd bedrogen uit komt.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Nicole Beantwoorden

 • 9 juni, 2019 om 08:39
  Lalagè zegt:

  Wat een wijze woorden 🙂 Het is een hobby, dus niks moet. Heerlijk toch. Al moet ik soms wel even die drempel over om een artikel te schrijven. Heb jij dat ook? Soms is een boek zo goed dat ik denk: hoe kan ik dit ooit overbrengen. Of ik wil een gebalanceerde mening geven en hoop dat het niet te negatief overkomt. Maar dat heb je toch niet in de hand, dus dan is het aan de lezer om zelf te concluderen of een boek iets voor haar is.

  Trouwens, wel jammer dat je geen like-knopje bij je artikelen hebt, want dan moet ik weer zo’n hele reactie typen 😉 Is dat bewust of hoort dat nu eenmaal bij jouw wp-thema?

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 9 juni, 2019 om 08:40
   Lalagè zegt:

   ho wacht, ik heb het hartje gevonden!

   Ikhartje(1) deze reactie

   Lalagè Beantwoorden

  • 9 juni, 2019 om 19:36
   Leesdame zegt:

   Mijn blogposten kun je al sinds 2013 een hartje geven 😉 Maar ik vind jouw reacties ook altijd leuk en interessant om te lezen, dus blijf dat vooral doen! Dat wordt gewaardeerd 🙂

   Ik heb weinig moeite met het schrijven van een recensie over een boek wat ik heel goed vond. Ik blijf dan maar vertellen, ik moet mezelf dan echt afkappen en de recensie wat inkorten, omdat het vaak lange stukken worden. Ik heb echter wel last van het omgekeerde, moeite met schrijven als ik een boek helemaal niks vind, maar de rest van de wereld lyrisch is. Dan moet ik ook even over een drempel en dan ben ik ook wel wat huiverig voor de reacties die mogelijk komen, want ik heb dan het gevoel dat ik de enigste lezer ben die het niks vind. Maar dat valt achteraf vaak reuze mee.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 9 juni, 2019 om 20:26
  Sue zegt:

  Goede tips Luna! Acht jaar is een hele tijd. Ik heb het soms ook, net als Lalage, dat ik even zin moet maken om een recensie te schrijven. Vaak zet ik mezelf er dan ook toe, maar vandaag laat ik het maar even. Dan maar geen blogpost, het is zoals jij ook zegt, jouw blog en jouw keuze.
  Op naar de volgende acht jaar!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sue Beantwoorden

Reageer op: Acht jaar Leesdame, vijf adviezen voor een leuk blogleven!

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten