12 juni 2017

Zes jaar Leesdame… Q&A

Deze week bestaat mijn blog alweer zes jaar! De precieze datum is aanstaande woensdag. Maar we vieren dat natuurlijk deze hele week! Ja, je kan ook wat winnen, maar dat komt later nog! De week is nog jong! Vandaag gaan we de Q&A doen.

Een tijdje geleden vroeg ik jullie of vragen voor mij hadden voor een Q&A, die hadden jullie en daar ging ik mee aan de slag. Sommige vragen waren makkelijk, bij andere vragen moest ik diep nadenken. Ik hoop dat ik er een mooi geheel van heb gemaakt. En als jullie meer vragen hebben: voel je vrij ze te stellen in de reacties!

Hoe is je liefde voor lezen ontstaan?

Ik was altijd al dol op verhaaltjes. Als kind werd ik veel voorgelezen uit Jip en Janneke, dat vond ik superleuk! Ik vroeg daarna meteen: ‘maar hoe lees je dan?!‘ Ik vond het namelijk zo fascinerend, die mooie verhalen die schuilgingen achter die rare brij van letters. Ik moest en zou dat zelf ook ontcijferen. Want als ik kon lezen, dan hoefde ik niet meer te wachten tot iemand kwam voorlezen.

Toen ik eenmaal kon lezen ging het razendsnel. Ik was super gelukkig! Ik kon namelijk al die verhalen die werden voorgelezen eindelijk zelf gaan lezen! Dat niet alleen, ik kon ook gaan lezen wat me niet werd voorgelezen. Dat voelde echt als een soort macht, dat ik die geheime taal eindelijk door had haha.

Het lezen is nooit meer opgehouden. Ik slurpte alles op! Lezen maakte me blij. Ik kon het alleen doen, had met niemand wat te maken, onbewust leerde ik veel en dat gaf weer zelfvertrouwen. En mijn liefde voor lezen begon dus ook een klein beetje door Jip en Janneke.

Waarom ben je ooit begonnen met je blog?

Op websites over boeken zag ik vaak dat er alleen maar recensies stonden, maar nergens vond ik persoonlijke stukjes over bijvoorbeeld leesdips, afleiding, weinig tijd om te lezen, maar wel willen lezen etc. Ook vond ik recensies vaak te objectief en te onpersoonlijk en vooral vaak hetzelfde van toon -> “we maken kennis met….”.

Mij leek het leuk om in een recensie juist wél persoonlijke dingetjes te verwerken en het meer eigen te maken. Ik vind dat namelijk ook leuk om bij iemand anders te lezen! Of een thriller jou ’s nachts wakker houdt. Of een roman bij de winter past, of juist lekker leest op het strand. Of een hoofdpersoon vervelend is, of juist een vriend of vriendin kan zijn…

Dat zijn óók dingen die belangrijk kunnen zijn bij het kiezen van een boek, maar dat werd eigenlijk nooit besproken. De reden was dan vaak dat een recensie objectief moest zijn. Zo dacht ik er niet over. Een recensie is mijn ervaring in geschreven woorden. Het is hoe Luna leest én juist dat deel ik graag. Dus begon ik zelf een blog om dit soort subjectieve recensies te schrijven en te delen. Die insteek ben ik altijd vast blijven houden. Ik heb daar nooit één minuut spijt van gehad!

Welke boekenblogs volg je zelf of raad je aan?

Ik heb hier een uitgebreide blogpost over geschreven: klik hier
En op deze pagina vind je ook nog wat tips: Leesdame’s linktips

Wat onderscheid jou van andere boekenblogs?

Veel boekenblogs zijn ya-gericht, Leesdame niet. Ik probeer heel divers te lezen, ik zit niet vast aan één genre. Toch zit er een rode draad in deze diversiteit: ik lees het allerliefst boeken van Nederlandse en Vlaamse auteurs! Het is overigens niet zo dat ik een hekel heb aan vertaalde boeken, want die lees ik zo af en toe ook, maar ik grijp daarna altijd weer terug naar een boek van Nederlandse of Vlaamse bodem. Dan voel ik me thuis, dat leest fijn!

Wat onderscheid mij nog meer:

– ik heb een kleurrijke site
– ik blog op mijn gevoel en trek me niets aan van hypes
– ik recenseer subjectief en ga daarmee tegen alle recensie-regels in :p
– ik ben volgens mij één van de weinige boekbloggers die vrijwel alles digitaal leest. Ik heb fysieke boeken in mijn bezit en die lees ik ook soms, maar het allerliefst lees ik digitaal! Veel relaxter en lekker rustig voor mijn ogen! Ook recensie-boeken lees ik digitaal.

Als jij nog meer antwoorden kunt verzinnen, van wat mij onderscheid van andere boekenblogs, dan kijk ik uit naar jouw reactie!

Maak je van alle boeken die je leest een recensie? Zo niet, wanneer wel en wanneer niet?

Uiteindelijk komt 90% van wat ik lees vroeg of laat voorbij op mijn blog. Maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld prentenboeken, ik vind ze erg mooi, bekijk en lees ze ook af en toe, maar ik bespreek ze niet altijd. Het zijn beknopte leeservaringen, die ik makkelijk schrijf, maar uiteindelijk heb je hetzelfde werk als altijd: opmaken, delen in social media, foto’s en gegevens zoeken etc. Veel werk, voor weinig animo is mijn ervaring.

Soms lees ik ook boeken voor privé, om bijvoorbeeld iets te leren over een bepaald onderwerp. Dan lees ik zo’n boek puur en alleen voor mezelf en niet met de insteek om er later wat over te gaan vertellen. Zoals ik aan het begin al schreef: dan is het voor privé.

Verder bespreek ik half uitgelezen boeken ook niet, of boeken die zo slecht waren dat 1 ster nog teveel was… Die bespreek ik ook niet. Dit is twee keer voorgekomen en één daarvan was toen een recensie-exemplaar en toen heb ik de auteur privé een mail gestuurd dat ik niets met zijn boek kon. Tja, heel soms heb je er letterlijk geen woorden voor.

Op welke leesbeleving ben je zelf het meest trots?

Het smelt van Lize Spit. Enorm gaaf boek! Ik las het boek al vóór de hype rondom Lize Spit. Ik vind ‘Het smelt’ nog steeds het beste boek wat ik ooit las! Ik ben dan ook enorm trots op de leeservaring van dit boek.

En uiteraard ben ook erg trots op mijn leeservaring van ‘De drie levens van Tomomi Ishikawa’ van Benjamin Constable.

Deze leeservaring is zelfs vertaald naar het Engels speciaal voor de auteur en die deelde dat ook weer in zijn social media! Best cool om even internationaal in de aandacht te staan. Inclusief een lief berichtje van de auteur aan mij. Nog steeds herinnert hij mij als de eerste Nederlandse boekblogger die aandacht aan zijn boek gaf.

Wat hoop je het komende jaar te bereiken met je blog? (dromen mag!)

Ik zeg altijd dat ik gewoon wil blijven genieten van het bloggen en lezen en als ik dat bereik, ik al gelukkig genoeg ben, maar dat is saai… het is eerlijk, maar saai haha.

En van Emmy mag ik erbij dromen, dus komt ‘ie

– 500 volgers op Bloglovin (blijft een mijlpaal en mijlpalen zijn gewoon leuk om naartoe te werken)
– iets doen met uitgeverij Das Mag. Samenwerken, recensie-boek etc.
– mezelf nog meer focussen op literaire romans
– daarnaast ook ruimte creëren voor non fictie
– een thema-readathon organiseren
– vaker films recenseren (vind ik superleuk om te doen namelijk)
– beter worden in fotograferen
– een leuke lees-challenge bedenken voor 2018, met als doel dat andere lezers ook mee willen doen natuurlijk

Dit waren de vragen, dank jullie wel!

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: