Het smelt van Lize Spit

het smelt coverIn één woord: wow… Dit boek heeft me omver geblazen, verrast en op de proef gesteld. ‘Het smelt’ is een hoofdgerecht én toetje, met bittere wijn!

Het leven van Eva de Wolf in het Vlaamse Bovenmeer is geen simpel leven. Haar ouders zijn vooral bezig drinken of dronken zijn. Zus Tesje, broer Jolan en Eva moeten vooral voor zichzelf zien te zorgen. Het leven in het dorpje lijkt liefelijk, maar de venijnigheid van het leven sijpelt door op elke pagina. De zomer van 2002 zal voor Eva en haar vrienden Pim en Laurens voor altijd getekend zijn.

Lize Spit schrijft over de zomer van 2002, over losse herinneringen en over het heden. In heden reist de volwassen Eva op 30 december terug naar Bovenmeer met een blok ijs in de auto. Pas later wordt de rol van het ijs duidelijk. In Bovenmeer wordt de overleden Jan herdacht, die 30 jaar zou zijn geworden en is er een inhuldiging van de volledige geautomatiseerde melkerij.

De zomer van 2002 is een grimmige zomer. Laurens, Pim en Eva trekken veel met elkaar op, ze lijken een drie-eenheid. Maar de jongens worden ouder en krijgen verlangens en hun seksualiteit ontwikkeld zich razendsnel. Ze bedenken een spel, waar Eva een raadsel bij moet bedenken. Meisjes mogen het raadsel raden, maar bij verlies moeten ze een opdracht voldoen. De opdrachten gaan steeds verder en grenzen vervagen.

Het meest raakte personage Tesje mij. Ze heeft last van compulsieve handelingen en voert bij vrijwel alles een langdurig ritueel uit. Zo mooi vond ik het stukje waarin Lize Spit schrijft over de kalender in de wc. Dat Tesje omgedraaid op het toilet zat omdat er een man op de kalender onvriendelijk haar leek te staren. Bij de volgende maand was er een moederlijke vrouw verschenen op de kalender. Tesje vertrouwde haar alles toe en ze durfde weer normaal op de wc te gaan zitten, maar blijft ook steevast die kalender terugdraaien naar de maand waarop de Afrikaanse vrouw te zien is. En zo zit in elk hoofdstuk een mooie parel om over na te denken.

Bovenmeer is een klein boerderijdorpje. Een klein dorpje, met een klein schooltje. De reden dat Eva, Pim en Laurens een drie-eenheid vormen is dat ze alle drie in hetzelfde jaar zijn geboren. In dat jaar waren zij de enige baby’s in het dorp. Hierdoor moesten ze op school altijd gedrieën leren in een klas. Ze waren te jong voor de klas erboven en te oud voor de klas daar onder. De stukken over Juffrouw Emma vond ik ook zo gaaf, dat Eva juf Emma ging zien als haar geweten.

Lize Spit ontrafelt langzaam het hele verhaal. Zo blijft het raadsel wat Eva opgeeft aan de meisje nog heel lang een mysterie voor de lezer. Ook de functie van het ijs blijft nog lang geheim al kun je soms wat eindjes aan elkaar knopen bij voorzichtige hints tussen de regels. Elke pagina is een literair cadeautje wat je zin voor zin uitpakt.

‘Het smelt’ is dik en leest langzaam, bij vlagen zelfs traag. Het boek kan je geduld aardig op de proef stellen, maar gelukkig houdt de fijne schrijfstijl van Lize Spit je fijn gezelschap tijdens de trage stukken. De eerste helft van het boek had ik vrij snel gelezen, de traagheid zat bij mij vooral tussen de 50% en 75% van het boek. Alles wordt uitgesponnen, soms is dat heel fijn en het maakt van de personages echte mensen. Maar soms wil je ook een beetje doorduwen naar het einde. Alsof je met een kar door het mulle zand moet en je steeds harder wilt gaan trekken om vooruit te komen en ondertussen het uitzicht oogverblindend gaaf is. Je geniet, maar je wilt ook verder.

Ik vond het boek prachtig. Er gebeurde zoveel, dat ik eigenlijk dit boek nog een keer zou willen lezen. Nog een keer genieten en met de kennis van het einde kan ik het verhaal nu ook op een andere manier lezen. Ik ga dat zeker in de zomer nog een keer doen!

 

 

 


10 reacties

 • 7 maart, 2016 om 09:30
  Marcia zegt:

  Ik heb zoveel goeds gehoord over dit boek.. Ik kan niet wachten om hem te lezen!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Marcia Beantwoorden

 • 7 maart, 2016 om 16:25
  tessaheitmeijer zegt:

  Ja, daar was ie al: je recensie! Wat ontzettend tof dat ook jij zo intens hebt genoten van Het smelt! Ik kan me in alles vinden wat je schrijft, en Tesje: wat een bijzonder, maar ook intens treurig personage. Ik wilde haar zo graag knuffelen! Mooie recensie, ik denk met hernieuwd warme gevoelens terug aan het verhaal 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  tessaheitmeijer Beantwoorden

  • 7 maart, 2016 om 18:58
   Leesdame zegt:

   Ja het was een waanzinnig goed boek. Zit er eigenlijk nog vol van. Ik denk dat ik het deze zomer ga herlezen tijdens een paar warme dagen. Er gebeurde namelijk zoveel en ik ben benieuwd hoe ik het verhaal bekijk als ik het een tweede keer lees.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 7 maart, 2016 om 19:41
  Lalagè zegt:

  Wat een mooie vergelijking met een strandwandeling!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

 • 10 maart, 2016 om 20:55
  Yolande zegt:

  Het klinkt als een heel erg mooi boek! Hij komt op mijn to-read lijst te staan!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Yolande Beantwoorden

  • 12 maart, 2016 om 16:02
   Leesdame zegt:

   Leuk 🙂 Laat je me dan weten hoe je het vond als je het boek gelezen hebt?

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 28 december, 2016 om 21:22
  Mathilde zegt:

  Ik heb het boek inmiddels ook gelezen en het heeft indruk op me gemaakt. Mijn recensie moet ik nog schrijven, maar het behoort zeker in mijn lijstje van beste boeken van 2016

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mathilde Beantwoorden

  • 28 december, 2016 om 21:43
   Leesdame zegt:

   Wat leuk, dat wist ik nog niet 🙂 Ik ben erg benieuwd naar jouw recensie nu!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Het smelt van Lize Spit

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten