23 maart 2023

Stiekem jarig van Sylvia Witteman

Je houdt ervan, of niet: de columns van Sylvia Witteman. Ik lees ze heel graag en elke nieuwe columnbundel komt vroeg of laat wel een keer voorbij.

Sylvia vlucht naar Rome om stiekem jarig te zijn, maar doet nog veel meer in deze columnbundel. De columnbundel is vrij actueel. De covidregels liggen achter ons, er is een invasie van schurft en op straat en in de winkels is het weer lekker druk. Sylvia observeert en becommentarieerd alledaagse situaties.

Lees de hele blogpost …

19 januari 2022

Iemand moet het doen van Sylvia Witteman

Ik had weer eens zin in een columnbundel en ik koos deze uit van Sylvia Witteman. Voor mij ideaal voor het slapengaan.

Deze bundel is al een paar jaar oud en het is bron aan herkenbaarheid en herinnering. Sylvia Witteman schrijft over de grote leegverkoop bij V&D, wat bij mij onmiddellijk herinneringen opriep aan de chaotisch bende op de begane vloer van dit failliete warenhuis. Maar de auteur belicht ook andere zaken: lepelaars, een potloodventer en verloren gymschoenen.

Lees de hele blogpost …

12 november 2021

Een visgraatjas met haaiengrijns van Sylvia Witteman

Zoals jullie weten ben ik groot fan van columnbundels. Ik vind het namelijk echt heerlijk om voor het slapengaan wat columns te lezen.

In deze columnbundel staat de corona-tijd centraal. Zo drinkt Sylvia haar koffie staand vlakbij een vuilnisbak omdat je niet op het terras mag, schrijft ze over haar eerste bezoek aan Artis na de lockdown en over de spoedbestelling van haar zoon ’s avonds voor een banaan… Ook doolde ze rond door Amsterdam met een vrijbrief voor de avondklok.

Lees de hele blogpost …

2 april 2021

Eh…juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen? van Naomi Smits

Deze bundel, met de vrij lange titel, staat vol luchtige en gevoelige columns over Naomi’s leven als juf en haar kijk op het hedendaagse onderwijs.

Naomi Smits houdt van haar vak en van de kinderen in haar klas, behalve het schoolkamp dan, dat slaat ze het liefst over… Ze beschrijft de grappige uitspraken en acties van de kinderen uit haar klas, het traktatiebeleid en over actuele zaken zoals corona en online onderwijs. Daarnaast gaat Naomi in op de schrijnende zaken in het onderwijs, zoals leerkrachten die bewust stoppen met het vak.

Lees de hele blogpost …

29 oktober 2020

Overdag bang en ’s avonds dronken van Sylvia Witteman

Er is weer een nieuwe columnbundel uit van Sylvia Witteman. ‘Overdag bang en ’s avonds dronken’ bevat vrij actuele columns, waarin grotendeels ook het “nieuwe normaal” centraal staat.

De ijskast lekt, de vacht van de kat zit vol klitten, de kinderen blijven thuis (eentje woont al op zichzelf) en huisgenoot P. werkt luidruchtig boven. Welkom in het leven van Sylvia Witteman. Ze doet boodschappen, houdt zich zo goed mogelijk aan de corona-regels, moet per ongeluk toch niezen en luistert gesprekken af. Daarnaast geeft ze haar mening over huidhonger, knuffelen en The Voice.

Lees de hele blogpost …

13 oktober 2020

Japan in honderd kleine stukjes van Paulien Cornelisse

Tijd voor wat luchtigs: een bundel met honderd kleine stukjes over Japan. Met de typische schrijfstijl van Paulien Cornelisse.

Schrijfster Paulien Cornelisse heeft al jaren een fascinatie voor Japan. Ze houdt al jaren haar Japanverslaving bij en heeft al een flinke verzameling weetjes opgebouwd. Ze is al regelmatig in Japan geweest, zowel privé als voor haar werk. Zoals voor de serie Tokidoki van de VPRO. Als taalliefhebster is Paulien natuurlijk ook zeer geïnteresseerd in de Japanse taal en het bijbehorende schrift. Ze doet een poging om ons ook wat basisbeginselen bij te brengen.

Lees de hele blogpost …

1 mei 2019

Die ene patiënt van Ellen de Visser

In ‘Die ene patiënt’ vertellen artsen en verpleegkundigen over die ene patiënt die hun leven veranderde. Soms waren ze emotioneel geraakt, maar soms kon een patiënt zelfs hun volledige kijk op de medische wereld veranderen.

Voor de lezers van de Volkskrant verzamelde Ellen de Visser korte verhalen van zorgverleners die iets over een speciale patiënt konden vertellen. Zorgverleners stonden vervolgens in de rij om hun verhaal te doen en de lezers lazen graag hierover. Het werd een succesvolle rubriek en ‘Die ene patiënt’ is bundeling van deze columns.

Lees de hele blogpost …

31 oktober 2018

Figuren van Martijn van Lith

Martijn van Lith is columnist voor het Leidsch Dagblad. Hij vroeg of ik interesse had in zijn columnbundel en dat had ik.

In ‘Figuren’ zijn zo’n 100 columns gebundeld en ze gaan over alledaagse zaken. Dit maakt in mijn ogen een columnbundel zo leuk, het zijn niet alleen vermakelijke stukjes, maar het geeft ook altijd een goed tijdsbeeld van een bepaalde periode. Zo schrijft Martijn van Lith over de veelvoorkomende jongensnaam Djayden, over vaders op een bakfiets, de Action en becommentarieert hij graag diverse tv-programma’s.

Lees de hele blogpost …

17 september 2018

Er speelde nog nét geen draaiorgel van Sylvia Witteman

Ik hou van columns. Daarom lees ik ook graag de Libelle, want die staat ook vol met columns! Sylvia Witteman schrijft ook voor Libelle en haar stukje is altijd het eerste wat ik lees! Ik ben dol op haar columns én ik ben dol op verhalen uit Amsterdam.

‘Er speelde nog nét geen draaiorgel’ is een verzamelbundel met columns van Sylvia Witteman die gelinkt zijn met Amsterdam. In deze columns schrijft Sylvia Witteman over bezoekjes aan de markt, ontmoetingen met markante inwoners, bezoek van musea en alledaagse situaties. Thuis, in het park of in de straten van de stad.

Lees de hele blogpost …

6 juni 2018

We rommelen maar wat aan van Roos Schlikker

Misschien denk je: ‘wat een makkelijke boeken komen er voorbij op Leesdame de laatste tijd’. Klopt, ik lees namelijk momenteel vijf literaire debuten voor de Hebban Debuutprijs. Ik mag wél zeggen welke boeken dat zijn, maar ik mag er nog niet inhoudelijk op in gaan. In augustus komen ze voorbij op mijn blog!

Daarom lees ik tussendoor wat makkelijke boeken, zodat ik toch frequent kan blijven bloggen. Het is nu even lastig, maar het brengt me ook heel veel moois. Gelukkig zit ik ook in een ongelooflijke leesflow en dat voelt heerlijk! En zo rommelen we maar wat aan.

Lees de hele blogpost …

31 januari 2018

Plastic rozen van Sylvia Witteman

Ik lees graag columnbundels en gelukkig heb ik ook op dat vlak genoeg keus in Kobo Plus. ‘Plastic rozen’ ging mee naar mijn e-reader en ik deed er bijna een maand over. Niet omdat het saai was, maar ik las dit boek naast andere boeken, een paar columns tussendoor zijn leuk, maar niet om urenlang achter elkaar te lezen.

In deze bundel zijn de mooiste Volkskrant columns bij elkaar gebundeld die Sylvia Witteman in tien jaar had geschreven. Het komt dus ook voor dat je een column tegenkomt die ook al een keer in een andere bundel heeft gestaan. Deze bundel is een uitgave van 2015.

Lees de hele blogpost …

12 september 2017

Twee parapluutjes en een schijfje citroen van Lotte Hagen

Lotte Hagen schreef columns op Chicklit.nl en uiteindelijk kwam daar een bundel van uit. Dat is alweer een aantal jaren geleden, maar deze bundel stond nog steeds op mijn wishlist op Goodreads. Toevallig kwam ik dit boek laatst tegen in de Bliyoo-app.

‘Twee parapluutjes en een schijfje citroen’ is een mondvol voor deze luchtige columnbundel. Als er één woord zou zijn hoe ik deze bundel zou moeten schrijven dan is dat: “vrolijk!”. De cover is vrolijk, de titel is vrolijk, de columns zijn vrolijk… Lotte is gewoon een vrolijk mens! Soms wat onhandig, soms wat naïef, maar vrijwel altijd positief.

Lees de hele blogpost …