31 oktober 2018

Figuren van Martijn van Lith

Martijn van Lith is columnist voor het Leidsch Dagblad. Hij vroeg of ik interesse had in zijn columnbundel en dat had ik.

In ‘Figuren’ zijn zo’n 100 columns gebundeld en ze gaan over alledaagse zaken. Dit maakt in mijn ogen een columnbundel zo leuk, het zijn niet alleen vermakelijke stukjes, maar het geeft ook altijd een goed tijdsbeeld van een bepaalde periode. Zo schrijft Martijn van Lith over de veelvoorkomende jongensnaam Djayden, over vaders op een bakfiets, de Action en becommentarieert hij graag diverse tv-programma’s.

Herkenbaar

Het leukste van deze bundel zijn de columns over tv-programma’s die Martijn van Lith kijkt. Dat was een feest van herkenning! Zo kijkt de columnist vaak naar het programma Huizenjacht. De manier hoe hij naar het programma kijkt was voor mij heel herkenbaar. Ook schrijft hij over Zomergasten en Say yes to the dress. De rechter uit De rijdende rechter komt ook nog even voorbij.

Martijn van Lith observeert graag mensen en hun gesprekjes. Dit verwerkt hij ook weer tot een column. Het gaat over mensen die je tegenkomt op straat, op een terras, of in het openbaar vervoer. Ook is er een soort vervolg-column in deze bundel te vinden, deze gaat over mevrouw De Bree.

‘Figuren’ is een luchtige en vermakelijke columnbundel. Lekker om tussendoor te lezen als je ergens moet wachten, of gewoon een paar columns voor het slapengaan. En ja, ik kijk ook Huizenjacht 😉