17 september 2018

Er speelde nog nét geen draaiorgel van Sylvia Witteman

Ik hou van columns. Daarom lees ik ook graag de Libelle, want die staat ook vol met columns! Sylvia Witteman schrijft ook voor Libelle en haar stukje is altijd het eerste wat ik lees! Ik ben dol op haar columns én ik ben dol op verhalen uit Amsterdam.

‘Er speelde nog nét geen draaiorgel’ is een verzamelbundel met columns van Sylvia Witteman die gelinkt zijn met Amsterdam. In deze columns schrijft Sylvia Witteman over bezoekjes aan de markt, ontmoetingen met markante inwoners, bezoek van musea en alledaagse situaties. Thuis, in het park of in de straten van de stad.

Amsterdam

Onze hoofdstad is de hoofdpersoon in deze bundel. De thuishaven van schrijfster Sylvia Witteman en haar gezin. De columns gaan over gesprekken die ze opvangt, alledaagse situaties, het observeren van toeristen en het bezoeken van Amsterdamse pleisterplaatsen.

We wandelen bijvoorbeeld mee tijdens het boodschappen doen over de Albert  Cuypmarkt, Westermarkt, Dappermarkt of de Ten  Katemarkt. Ze schrijft over zwembaden als het Zuiderbad en het De Mirandabad. Ja die met de twee lidwoorden. Sylvia nuttigt wel eens wat op een terras en komt in de bekende parken van Amsterdam. Na het lezen van deze bundel heb je dus ook een soort vogelvlucht door Amsterdam gemaakt.

Vlot

Sylvia Witteman schrijft vlotte columns, je leest ze binnen vijf minuten, maar ze blijven wel hangen en geven stof tot nadenken. De situaties zijn herkenbaar, soms grappig en soms peinzend. Ze beschrijft een levendig Amsterdams leven en je ziet alles voor je. Het is heerlijk om samen met haar rond te dwalen door de bekende straten van de stad.

Ik heb altijd een columnbundel op mijn e-reader staan. Als ik ergens moet wachten, of te moe ben voor een lang hoofdstuk, dan kies ik voor een paar columns. De columns van ‘Er speelde nog nét geen draaiorgel’ zijn niet helemaal nieuw, als je alle bundels van Sylvia Witteman al kent, dan voelt het een beetje als herhaling. Maar goed, ik heb nog niet alles gelezen van Sylvia Witteman, dus sommige columns waren voor mij juist wel nieuw! Het is maar hoe je het bekijkt!

De insteek, alles van Amsterdam bij elkaar, vind ik een leuk gegeven. Ik hou gewoon van verhalen die zich afspelen in onze hoofdstad.

Heb jij iets met Amsterdam?

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: