1 mei 2019

Die ene patiënt van Ellen de Visser

In ‘Die ene patiënt’ vertellen artsen en verpleegkundigen over die ene patiënt die hun leven veranderde. Soms waren ze emotioneel geraakt, maar soms kon een patiënt zelfs hun volledige kijk op de medische wereld veranderen.

Voor de lezers van de Volkskrant verzamelde Ellen de Visser korte verhalen van zorgverleners die iets over een speciale patiënt konden vertellen. Zorgverleners stonden vervolgens in de rij om hun verhaal te doen en de lezers lazen graag hierover. Het werd een succesvolle rubriek en ‘Die ene patiënt’ is bundeling van deze columns.

Haat en liefde met protocollen

Al snel valt me tijdens het lezen op dat veel artsen een haat/liefde verhouding hebben tegenover medische protocollen. Ja, ze zijn nodig, maar ze kunnen ook danig in de weg staan en zorgen voor tunnelvisie ontdek ik bij sommige verhalen.

Soms moet je durven afwijken van dat protocol vinden sommige artsen. Ieder mens is tenslotte anders. In deze bundel kom ik een aantal columns tegen van artsen die dat protocol opzij durfden te schuiven. Deze columns gaven mij stof tot nadenken.

De zorgverleners praten niet alleen over genezing, maar ook over de dood. Dat sommige patiënten lieten zien dat een beëindiging van hun leven voor hun waardevoller was dan een moeizame verlenging van hun leven.

Van kinderarts tot tropenarts

In deze bundel lezen we toegankelijke en vlot geschreven verhalen uit alle hoeken van de medische zorg. Diverse specialisten uit het ziekenhuis komen aan het woord, maar ook de huisarts, de seksuoloog, maatschappelijk werkster en diverse verpleegkundigen vertellen hun verhaal.

Van sommige verhalen kreeg ik letterlijk kippenvel. Zoals een vrouw die klaar was voor haar einde en dit zelfverzekerd naar voren wist te brengen bij haar arts. Een mooi en respectvol stukje schreef haar arts hierover!

De artsen vertellen ook over zichzelf. Zo kreeg borstkankerchirurg Hester zelf borstkanker, ze beschrijft eerlijk hoe dit haar kijk veranderde en dat ze nu haar patiënten pas echt goed begrijpt. En hoe is het als arts als één van je eigen kinderen plotseling erg ziek wordt? Je leest het in deze bundel!