12 november 2021

Een visgraatjas met haaiengrijns van Sylvia Witteman

Zoals jullie weten ben ik groot fan van columnbundels. Ik vind het namelijk echt heerlijk om voor het slapengaan wat columns te lezen.

In deze columnbundel staat de corona-tijd centraal. Zo drinkt Sylvia haar koffie staand vlakbij een vuilnisbak omdat je niet op het terras mag, schrijft ze over haar eerste bezoek aan Artis na de lockdown en over de spoedbestelling van haar zoon ’s avonds voor een banaan… Ook doolde ze rond door Amsterdam met een vrijbrief voor de avondklok.

De man met de haaiengrijns

De man met de haaiengrijns (en de visgraatjas aan) veinst belangstelling voor de kinderen van een kennis, maar blijkt totaal niet geluisterd te hebben als hij zijn haaiengrijns bloot lacht. Sylvia’s kinderen moeten regelmatig langs de teststraat. En het is best wel lastig als de Hema ineens dicht is en je alleen maar naar binnen mag om een bestelde taart af te halen…

Sylvia Witteman observeert, luistert en doolt rond in Amsterdam. Ze luistert naar discussies, ze praat met vreemden en schrijft over de beslommeringen in huis tijdens de lockdown. Altijd op luchtige wijze, soms met een rare twist op het eind.

Tussendoor of voor het slapengaan

De columns zijn lekker kort en krachtig. Al zal niet alles iedereen aanspreken. Ik vind het lekker makkelijk voor het slapengaan als het eigenlijk al te laat is, maar ik toch nog wat wil lezen. Ook vind ik het prettig voor tussendoor. Als er net niet genoeg tijd is om een heel hoofdstuk te lezen, maar je wel even afleiding zoekt met een boek.

2 reacties

 • 16 november, 2021 om 13:34
  Niek Chen zegt:

  Ooit heb ik een verzameling columns van haar gelezen maar dat ging heel erg vervelen. Ik denk omdat ik er teveel achterelkaar las. Goed idee om vlak voor het slapen er slechts een paar te nemen. Daar is het denk ik veel geschikter voor.


  Niek Chen
  Beantwoorden

  • 16 november, 2021 om 20:18
   Leesdame zegt:

   Het is net als met koekjes, na een heel pak ben je misselijk… Neem je er een paar, dan blijft het lekker en heb je morgen nog wat lekkers voor bij de koffie.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: