8 november 2021

Onder jouw huid van Margareth Hillebrandt

‘Onder jouw huid’ is een indringende en schurende roman over een jonge vrouw met een bipolaire stoornis.

Lena woont op zichzelf. Ze heeft al een bewogen leven achter de rug. Haar moeder was ook bipolair en vrijwel altijd depressief, hierdoor moest Lena voornamelijk voor zichzelf én voor haar moeder zorgen. Lena balanceert zelf ook op het randje. Op een dag vraagt haar buurvrouw Veerle of Lena voor haar kat wil zorgen wanneer Veerle naar Argentinië moet voor haar werk.

Pijnlijke eenzaamheid

Af en toe blikt de auteur terug op de jeugd van Lena. Haar jeugd was niet makkelijk. Lena vond haar vader als vierjarige dood in de badkamer. Meer mensen om wie Lena geeft gaan dood en Lena rekent dit zichzelf aan. Deze emotionele pijn is zo ontzettend goed voelbaar tussen de regels!

In het heden merken we ook al snel dat Lena niet lekker in haar vel zit. Veerle stapt op een dag binnen in het chaotisch huishouden van Lena en ontdekt dat Lena in een depressieve stemming zit. Desondanks vraagt ze later toch of Lena op kat Dali wil passen, iets wat Lena graag wil doen. Veerle vertrekt toch niet helemaal gerust naar Argentinië.

Leven met compulsies en depressie

De opbouw is meeslepend, met weinig uitleg weet Margareth Hillebrandt de situatie helder te schetsen. Lena begint vol goede moed aan haar taak en stapt binnen in het huis van Veerle. Nieuwsgierig kijkt Lena rond in het huis en past wat kleding van Veerle. Niet lang daarna kan Lena er niet meer tegen vechten: ze wil Veerle zijn en gaat hierin steeds een stapje verder. Het loont, want haar omgeving begint positief te reageren… Dit sterkt haar gevoelens en compulsies, met alle gevolgen van dien.

In terugblikken lezen we hoe Lena volwassen werd en uiteindelijk een bijzondere vriendschap kreeg met een oudere man (verhuurder van de etage) die zich om haar bekommerde. Daarnaast lezen we ook wat Veerle meemaakt in Buenos Aires en kijken we mee over de schouder van een voegersbedrijf dat tijdens Veerles afwezigheid de achtergevel bewerkt.

Onderhuidse spanning

Het verhaal begint rustig, maar dan kruipt het steeds dieper onder je huid. Er zit een bepaalde schurende spanning in het verhaal en dit zorgt ervoor dat je blijft lezen, maar soms ook wilt wegkijken. Je ziet Lena bergafwaarts gaan en er is geen weg meer terug. Sommige passages zijn ongemakkelijk en pijnlijk, maar wel nodig voor het verhaal. Ook corona speelt een rol op de achtergrond.

‘Onder jouw huid’ laat zien hoe mensen de controle van hun leven kunnen verliezen, hoe langzaam en gecompliceerd dat kan gaan. En ook hoe een depressie gewoon gelijk om kan slaan tot een energieke blije periode, die ongemakkelijk aanvoelt voor buitenstaanders. ‘Onder jouw huid’ is een heftig verhaal, het heeft veel indruk op mij gemaakt!

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: