4 november 2021

Uitgespeeld van Inge Spaan

‘Uitgespeeld’ van Inge Spaan is een softe en onderhoudende thriller waarbij de lezer ook actief mee kan puzzelen!

Laura is journaliste en is bezig met het regelen van de uitvaart van haar vader. Ze zoekt tussen zijn kleding en vindt een soort routebeschrijving. Het roept veel vragen bij haar op, vooral omdat dit lijkt te linken aan de vermissing van het echtpaar Timmer. Laura wil dit tot de bodem uitzoeken, maar komt niet ver met een laptop vol onbekende wachtwoorden. Maar ze heeft gelukkig een collega die daar zijn hand niet voor omdraait…

Een enorme puzzel

Leendert is dol op de digitale wereld en staat bekend als nerd. Op het werk wordt over hem geroddeld en gelachen. Leendert is nogal introvert en dol op games. Zojuist heeft hij een speciaal spel besteld: ‘Klopjacht’. Hierbij wordt waarheidsgetrouw een fictieve moord opgelost. Je mag als deelnemer research doen, sites bezoeken en meepuzzelen met een fictieve recherche. Leendert gaat hier helemaal in op, maar wordt afgeleid als Laura hem om hulp vraagt bij het hacken van haar vaders laptop. De antwoorden die zij vervolgens vindt, roepen alleen maar meer vragen op.

Dan is er nog Annelies. Ze zit opgesloten en is bang. Waar zit ze opgesloten? Wat is er met haar man gebeurd? Annelies overdenkt haar leven, herinneringen aan vroeger komen terug naar boven. In de auto op weg naar een vakantiebestemming bijvoorbeeld. Waarom deed haar man toen zo vreemd?

Rustig tempo, beetje kabbelend zelfs

Inge Spaan schrijft heel onderhoudend en neemt overal goed de tijd voor. De situatie in het verhaal is nogal complex, dus de rustige opbouw en de gedetailleerde uitleg is fijn. Je krijgt al snel door hoe Leendert in elkaar steekt en wat Laura wil bereiken. Ondertussen is er ook veel aandacht voor Laura’s werk op de redactie en als lezer ga je ook mee met haar research wat betreft haar werk.

Hoewel Leendert en Laura tegenpolen zijn, klikt het bijzonder goed tussen deze twee personages. Er zit chemie in hun manier van samenwerken en communiceren. Ze tasten elkaar eerst onwennig af, maar uiteindelijk weten ze wat ze aan elkaar hebben.

Goed uitgewerkt, weinig spanning

‘Uitgespeeld’ speelt zich af in de omgeving Harderwijk en de Oostvaardersplassen. De personages zijn goed uitgewerkt. De clou zag ik echter al aankomen, ik kreeg halverwege al een vermoeden welke kant het op zou gaan en daarmee zat ik in de juiste richting. Het verhaal las wel heel prettig, al vond ik dat er iets te weinig spanning in zat. Ondanks dat heb ik fijne leesmomentjes gehad en ik vond het idee achter ‘Uitgespeeld’ erg leuk bedacht door de auteur.

Inge Spaan is accountant van beroep. In haar vrije tijd schrijft ze graag. ‘Uitgespeeld’ is haar tweede boek. Ze debuteerde in 2020 met ‘Oververhit’.