31 oktober 2021

Kansloos van Mel Wallis de Vries

Het blijft elk jaar een leuk moment: de nieuwe ya-thriller van Mel Wallis de Vries! Ik was er vroeg bij dit jaar en kocht meteen het ebook!

Het verhaal begint met Anne en Maxime, twee meiden die met het openbaar vervoer naar een afgelegen plek reizen waar ze samen met Daniel, Sami en Lizzy verblijven in een sober vakantiehuisje. Anne gaat mee met zichtbare tegenzin, maar Maxime is erg opgetogen. Eerst is het nog gezellig, maar dan ontvangen ze een Instagram-bericht waarin staat dat ze in het huisje moeten blijven omdat ze het anders niet overleven.

Creepy sfeer

De rustige en onzekere Anne draagt een zware last met zich mee. Ze voelt zich af en toe buitengesloten als Maxime en Lizzy close zijn met elkaar. En je merkt aan alles dat Anne het liefst terug naar huis wil. Sami draagt ook een geheim met zich mee en hij voelt zich slecht omdat hij het gevoel heeft dat hij iedereen teleurstelt.

Al snel krijgt het boek een creepy laagje. Zo lees je bijvoorbeeld dat de jongeren in een afgesloten kamer een video-opname van zichzelf mogen maken. Dan heb je al snel door dat er iets niet goed zal gaan. Maar in de de hoofdstukken die zich afspelen in het heden is het nog eventjes allemaal normaal tot het anonieme bericht op Instagram komt.

Binnen blijven

De jongeren moeten binnen blijven, eerst nemen ze het bericht niet serieus, maar het wordt al snel ongemakkelijk als de stroom uitvalt en later ook het water. Ook heeft Anne steeds het gevoel dat er iemand staat te loeren. Dan vinden ze een gewonde jongen nabij het huisje en op dat moment slaat de sfeer volledig om en wordt de angst, achterdocht en paniek voelbaar!

Bijzonder is dat het anonieme IG bericht zoveel invloed heeft op de jongeren. Later wordt duidelijk waarom en hoe dat in zijn werk ging. Ik vond de insteek op zich origineel en anders dan haar andere boeken, maar ik vond het einde een beetje vaag en niet helemaal af. Het verhaal is echter wel prettig geschreven.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: