29 oktober 2021

Zand erover: toegift van Susan Muskee

Dit allerlaatste deel uit de ‘Zand erover’ serie is tevens ook het mooiste boek! Het is een feelgood-verhaal met een rauw randje geworden.

In dit laatste deel draait alles om de mysterieuze uitvaart van zangeres Jenny Jones! Een oud-studiegenoot van Roos, die in Amerika omgekomen is door een noodlottig ongeval. Maar er is meer aan de hand in het leven van Roos. Haar vader komt terug uit Australië en hij is niet alleen… Daarnaast heeft hij nog een hoop uit te leggen aan Roos.

Drukte en mysteries

Het is druk bij Decoro Vale, Roos en Luus werken hard om de uitvaarten goed te verzorgen. Nu komt daar de mysterieuze uitvaart van Jenny Jones bij, met bijzondere eisen van haar manager. Maar er is ook een uitvaart waarbij één van de genodigden de waarheid spreekt over een overledene. En Roos geeft aan scholieren informatie over haar beroep. Veel drukte dus en dan moet ze tussendoor ook nog langs haar huisarts voor haar eerste uitstrijkje, wat vervolgens anders verloopt dan ze had verwacht.

Privé is het ook druk. Fien, de zus van Jurre staat op de stoep en is weg bij haar partner en heeft momenteel geen baan. Jurre is daar helemaal niet blij mee…

Lach en traan

Susan Muskee is ontzettend goed in het schrijven van dialogen en het verwoorden van de gedachtes van de hoofdpersoon. Regelmatig grinnikte ik dan ook om de opmerkingen van Roos! Maar Susan stipt ook belangrijke zaken aan! Nadenken over je eigen uitvaart bijvoorbeeld en dat ook opschrijven. Verder krijgen we tussen de regels door weer verschillende wetenswaardigheden omtrent uitvaartverzorging te lezen.

Roos krijgt veel op haar bord in dit deel. Iets rondom de uitvaart van Jenny Jones klopt niet, maar wat? Wat moet ze met het grote nieuws van haar vader? En wat is er met hond Bobby? Gelukkig krijgt ze heel veel steun van haar vriend Jurre, collega Luus en haar vriendinnen Camilla en Famke.

Meeslepend en vlot geschreven

‘Toegift’ leest lekker vlot en is meeslepend tot het eind! Er gebeurde veel en ik was erg benieuwd hoe het af zou lopen. Ik had wel iets meer Halloween-sfeer verwacht, maar dat viel mee. Er gebeuren wel wat mysterieuze dingen, maar die zijn niet echt heel eng.

‘Zand erover’ bestaat uit drie delen: ‘Toeval’, ‘Toekomst’ en ‘Toegift’. Deze serie leest heerlijk weg en Susan Muskee heeft haar research goed gedaan!