29 oktober 2020

Overdag bang en ’s avonds dronken van Sylvia Witteman

Er is weer een nieuwe columnbundel uit van Sylvia Witteman. ‘Overdag bang en ’s avonds dronken’ bevat vrij actuele columns, waarin grotendeels ook het “nieuwe normaal” centraal staat.

De ijskast lekt, de vacht van de kat zit vol klitten, de kinderen blijven thuis (eentje woont al op zichzelf) en huisgenoot P. werkt luidruchtig boven. Welkom in het leven van Sylvia Witteman. Ze doet boodschappen, houdt zich zo goed mogelijk aan de corona-regels, moet per ongeluk toch niezen en luistert gesprekken af. Daarnaast geeft ze haar mening over huidhonger, knuffelen en The Voice.

Amsterdam en thuis

Zoals in elke columnbundel reis je ook mee naar alle uithoeken van Amsterdam. We rijden bijvoorbeeld mee naar Osdorp, het Museumplein en de 9 Straatjes. Sylvia rijdt ook met de trein richting de Zaanse Schans, maar belandt vervolgens in Krommenie en gaat een paar columns later op bezoek bij een pasgeboren olifantje in Artis.

Daarnaast maakt Sylvia Witteman thuis ook van alles mee. Zoals een ijskast die hoognodig vervangen moet worden, wat natuurlijk niet gelijk goed gaat. Een modem met kuren en een slapeloze nacht vanwege een lek in het plafond. Daarnaast heeft ze ook nog twee katten die heel erg boos op elkaar zijn. Dit wordt natuurlijk allemaal lekker aangedikt met humor en sarcasme.

Taalgebruik

Wat mij vooral opvalt aan deze bundel is de hoeveelheid grof en plat taalgebruik. Zoals vreten in plaats van eten. Maar ook de zogenaamde platte benamingen voor geslachtsdelen komen regelmatig voorbij als je begrijpt wat ik bedoel. Dat mag wel een beetje minder vind ik.

‘Overdag bang en ’s avonds dronken’ is een eigentijdse bundel geworden, met veel ‘o ja momenten’. Sylvia Witteman heeft het jaar 2020 pijnlijk realistisch vastgelegd in haar columns.