30 oktober 2020

Mi vida

Op Videoland kwam ik deze film tegen en het verhaal sprak me wel aan én dat Loes Luca de hoofdrol speelt was ook een leuke bijkomstigheid!

De Schiedamse kapster Lou is al op leeftijd en wil nu eindelijk eens tijd voor zichzelf maken. Ze reist naar Andalusië voor een cursus Spaans. Lou moet het zelf zien te redden in Spanje, dit gaat niet meteen vlekkeloos en ze is opvallend de oudste van de cursusgroep, maar al snel wordt ze opgenomen in de gemeenschap en voelt Lou zich helemaal thuis.

Peluquero

De Spaanse taal is lastig, maar de lerares is streng en goed in haar werk. Zonder dat je er erg in hebt, heb je als kijker ook wat woordjes geleerd. Lou is bijvoorbeeld een peluquero (kapster). Lou kruipt steeds meer uit haar schulp. Letterlijk en figuurlijk. Na een tijdje zet ze haar pruik af en verft ze haar haren rood. Ze neemt lessen Pilatus en raakt bevriend met de lerares Spaans. Ze dagen elkaar vervolgens uit om hun dromen te verwezenlijken.

Hoewel Lou eigenlijk gestopt is met het kappersvak, wordt er toch vaak een beroep op haar gedaan. En ze houdt nog steeds van haar werk, ze begint zelfs te dromen over een kapsalon in Spanje. Die droom komt dichtbij als ze een mooi en goedkoop pand vindt in een typisch Spaans straatje. Maar de kinderen van Lou schrikken nogal van haar plannen. Zij denken dat het een bevlieging is en ze willen dan ook dat Lou terug naar huis komt.

Mooie en rustige film

‘Mi vida’ is een ingetogen en mooie film en Loes Luca speelt haar rol erg leuk. Je waant je echt even in Spanje en je leeft helemaal mee met het leven van Lou. Ook de rol van de Spaanse lerares Andrea is leuk. Zij is erg temperamentvol, maar heeft ook een zachte en onzekere kant. Prachtige rol van Elvira Mínguez!

Ik keek deze film in twee etappes voor het slapengaan. Ik vond het jammer dat de film ineens afgelopen was, ik hoopte op wat extra beelden tijdens de aftiteling, maar dat was helaas niet zo. Het was erg leuk om Lou’s beslommeringen te volgen in Spanje. Aanrader dus!