2 april 2021

Eh…juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen? van Naomi Smits

Deze bundel, met de vrij lange titel, staat vol luchtige en gevoelige columns over Naomi’s leven als juf en haar kijk op het hedendaagse onderwijs.

Naomi Smits houdt van haar vak en van de kinderen in haar klas, behalve het schoolkamp dan, dat slaat ze het liefst over… Ze beschrijft de grappige uitspraken en acties van de kinderen uit haar klas, het traktatiebeleid en over actuele zaken zoals corona en online onderwijs. Daarnaast gaat Naomi in op de schrijnende zaken in het onderwijs, zoals leerkrachten die bewust stoppen met het vak.

Over de Boekenweek en lezen

Naomi Smits geeft les in verschillende groepen. Jonge kindjes in groep drie, maar ook bij de beginnende pubers in groep acht en alles wat ertussen zit. Juf Naomi is dol op (voor)lezen en stimuleert haar leerlingen om ook zelf een boek op te pakken. Ze doet dit door klassieke jeugdboeken voor te lezen, zoals ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman.

Wat me opvalt tijdens het lezen is dat op scholen de Boekenweek vaak wordt gebruikt voor andere doeleinden en ik kan me dat ook nog herinneren van mijn eigen schooltijd. Zelden werd er eigenlijk echt aandacht besteedt aan het lezen zelf in die week. Het was altijd gericht op het thema en daar werden vervolgens activiteiten omheen bedacht.

Geen dag hetzelfde

En soms stellen kinderen lastige vragen, zoals de titel van dit boek al doet vermoeden. Want als de juf zwanger is, dan willen haar leerlingen graag weten hoe dat dan kan… Geen dag is hetzelfde in het onderwijs en Naomi Smits krijgt steeds nieuwe uitdagingen voor haar kiezen. Zoals het online onderwijs tijdens de coronatijd, maar ook ‘politieagent’ spelen wanneer de scholen weer opengaan. Afstand bewaren, niet knuffelen, handen wassen. Bijna ondoenlijk.

Naomi Smits schrijft heel verslavend en beeldend. Je vliegt door dit boek heen en het is leuk om een kijkje te nemen in een hedendaagse klas. Je merkt dat Naomi echt een passie voor haar vak heeft!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: