31 maart 2021

Gegijzeld van Chinouk Thijssen

gegijzeld cover

Nadat ik een paar enthousiaste reacties had gelezen over de spannende novelle ‘Gegijzeld’ werd ik nieuwsgierig. En ja, dat was terecht!

Yasmine en Jason zijn uitgenodigd voor een feest bij klasgenoot Casper. Hij woont in een grote villa. Het is een spetterend feest, al zijn er wat onderlinge strubbelingen, maar die vallen in het niet als er een groep gemaskerde jongeren gewapend het huis binnendringt. Iedereen wordt gegijzeld en de gemaskerde jongeren gaan steeds een stapje verder als ze niet krijgen waarvoor ze komen.

Yasmine en Jason

We volgen de jongeren Yasmine en Jason in dit verhaal. Yasmine heeft een strenge vader en probeert met een smoes uit het huis te vluchten om naar het feest te gaan. Yasmine lijkt een oogje te hebben op Thomas en hij zal er ook zijn. Jason voelt zich thuis erg alleen. Zijn moeder heeft een nieuwe vriend en dat is geen leuke man. Jason voelt dat zijn moeder er ook niet gelukkig mee is. Kort en krachtig worden Jason en Yasmine neergezet en dan kan het verhaal beginnen!

Op het feest is het druk, er is een dj, er wordt gerommeld en gespeeld met gevoelens, maar ineens wordt alles anders als een groepje jongeren het huis binnenvalt en agressie tonen. Ze zijn gewapend, ze slaan, schieten en maken spullen stuk in de villa. Iedereen is doodsbang!

Erg spannend

Chinouk Thijssen weet in deze novelle alle ingrediënten van een spannend verhaal goed te doseren. Van een rustige en prikkelende kennismaking met de hoofdpersonen tot de nagelbijtende spanning van de gijzeling en de ontknoping. De personages realiseren zich ineens dat zaken waar zij zich eerder druk om maakten totaal in het niet vallen bij de doodsangst die zij voelen bij de gijzeling.

Het verhaal is zo opgezet dat (jonge) lezers meteen in het verhaal zitten en gemotiveerd zijn om door te lezen omdat de spanning meteen voelbaar is. Hoe loopt het af? Hoe ver gaan de gemaskerde jongeren en wat als ze niet krijgen waarvoor ze komen? De tweede helft las ik dan ook in een sneltreinvaart uit!