Bult van Marieke De Maré

Bult cover

Vorig jaar debuteerde de Vlaamse Marieke De Maré met ‘Bult’. Ik kwam dit boek tegen op de Libris Groslijst en vond het boek terug op Kobo Plus. Meteen na de eerste zin was ik al in de ban van deze poëtisch mooie roman!

Drie mensen wonen op een bult, een kleine heuvel. Een oude vrouw, een jonge vrouw en een lange man. De vrouwen wonen naast elkaar, de lange man aan de overkant. Ze doen op het eerste gezicht doodnormale dingen, zoals de haag knippen, samen koffiedrinken en taart eten en met de hond wandelen.

Drie mensen, één heuvel

De personages hebben geen namen. De oude vrouw bakt graag taarten en heeft een bijzondere knikkerverzameling. Soms draagt ze een bijzonder exemplaar een hele dag in haar schort. De oude vrouw praat vaak over de dood. De jonge vrouw klom vaak, ze zat bij een klimclub, later werd ze de mascotte van de club. Dan draagt ze een wit berenpak. Daarnaast houdt de jonge vrouw van boetseren en bestudeert ze de sterrenhemel.

De lange slanke man heeft een nachtvlinderhond, waarmee hij vaak gaat wandelen. Deze hond was eerst van zijn moeder, maar zij is overleden. Hij biedt de jonge vrouw jasmijnthee aan. Hij praat dan over de dood van zijn moeder. De lange slanke man is kunstenaar. Soms komen er mensen langs op de bult. Bijvoorbeeld de tuinman, of de onhebbelijke zus van de jonge vrouw met haar lichtgevende kinderen. Wederom staat de dood bij hun centraal, want de onhebbelijke zus heeft een dierencrematorium.

Gewoonweg schitterend

‘Bult’ is een vrij korte roman, maar ik heb er redelijk lang over gedaan. Na een paar bladzijdes lezen legde ik steeds mijn e-reader opzij om de tekst te laten bezinken. Marieke De Maré schrijft poëtisch en melancholisch. Maar zeker ook humoristisch en dat allemaal perfect gedoseerd. Dan glimlach je en even later slik je weer een brok weg.

De bewoners gaan liefdevol met elkaar om. Eerst twijfelde ik daar nog daarover, vanwege de haag die werd geplant aan het begin van het boek, maar ook dat ging heel gemoedelijk. De antwoorden van de oude vrouw vond ik heel treffend. Zo zegt de jonge vrouw op een dag: “Er is iets waarover ik niet kan spreken“. De oude vrouw antwoord dan rustig met: “Zwijg dan“. Zo simpel, maar zo raak.

‘Bult’ is een prachtig debuut! Het is gewoonweg schitterend!


Reageer op: Bult van Marieke De Maré

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten