12 maart 2016

Spiegelbeeld van Martine Kamphuis

‘Spiegelbeeld’ is het tweede boek over WP (Wynona Post) psychologe in opleiding en draaft nog steeds graag door in haar complot-theorieën en hopeloze spontaniteit.

Het boek begint in Terschelling, waar WP samen met Joachim naartoe gaat om te werken aan een scriptie over hun eerdere project. Daar kan ze gelijk haar vriendin Esther en haar petekind Ruth bezoeken, maar Esther kampt nogal met heftige huwelijksproblemen. Het weekendje is snel afgelopen en Esther gaat weg bij haar man. WP probeert haar vriendin zo goed mogelijk te helpen.

Esther en Ruth krijgen al snel een nieuwe woonplek in een appartement. Maar ze krijgen al gauw last van de huurders beneden, die voor veel herrie en gedoe zorgen. Ondertussen probeert WP krampachtig een relatie met Joachim te starten, maar ze voelt zich nog lang niet op haar gemak in de relatie en zoekt dus regelmatig haar eigen plek weer op. Esther reageert steeds prikkelbaarder en op een dag wordt Esther gevonden onder aan de trap in een plas bloed en dochtertje Ruth is weg. Er zijn nogal wat verdachten.

Martine Kamphuis kan erg fijn schrijven en als je interesse hebt in psychologie is dit een heerlijk boek. WP is een ongeleid projectiel en komt regelmatig in bijzondere situaties terecht, vanwege haar ongeremde nieuwsgierigheid en drang om alles te willen uitzoeken. Zo is ze geobsedeerd door het gedrag Carolien, een andere huurster in het complex, die zich nogal op lijkt te dringen in het leven van Esther en Ruth.

De spanning vond ik ietwat tegenvallen eerlijk gezegd. Wat mij stoorde was dat er al veel gezegd wordt in de omslagtekst en dat schept verwachtingen en uiteindelijk viel dat bij mij nogal tegen. Ik had persoonlijk het stuk van de val van Esther en de verdwijning van Ruth niet in de omslagtekst gezet, dit gebeurde namelijk vrij laat in het boek en het was niet echt spannend, omdat ik wist dat dit er aan zat te komen. Ook de verdwijning van Ruth was nogal snel opgelost, waardoor ook op dat punt de spanning nogal snel wegviel bij mij. Ik had verwacht dat dit verder en langer uitgewerkt zou worden.

De echte spanning zit dus bij wie het  mogelijk heeft gedaan. Er zijn meerdere verdachten, de uitkomst is verrassend. Het gegeven van huurders wegpesten en de manipulatie daarin vond ik erg interessant beschreven. Je kunt merken dat Martine Kamphuis werkzaam is in de wereld van psychologie. Vooral de gesprekken die WP voert met haar supervisor vond ik heel interessant en de supervisor geeft adviezen aan WP waar de lezer ook wel wat mee kan. Het psychologische gedeelte is dus niet lastig lezen, maar juist heel helder en begrijpelijk.

Zo lees je bijvoorbeeld ook tussen de regels door adviezen over hoe je een gesprek kunt voeren en onderhouden als je onzeker bent en ongemakkelijke stiltes wilt voorkomen. Ook krijg je interessante opinies over vriendschap te lezen en hoe je vriendschappen kunt indelen in een soort bloemtekening.

‘Spiegelbeeld’ is een fijne leesbare thriller, met een interessante mengeling van psychologische weetjes.