Spiegelbeeld van Martine Kamphuis

Spiegelbeeld cover‘Spiegelbeeld’ is het tweede boek over WP (Wynona Post) psychologe in opleiding en draaft nog steeds graag door in haar complot-theorieën en hopeloze spontaniteit.

Het boek begint in Terschelling, waar WP samen met Joachim naartoe gaat om te werken aan een scriptie over hun eerdere project. Daar kan ze gelijk haar vriendin Esther en haar petekind Ruth bezoeken, maar Esther kampt nogal met heftige huwelijksproblemen. Het weekendje is snel afgelopen en Esther gaat weg bij haar man. WP probeert haar vriendin zo goed mogelijk te helpen.

Esther en Ruth krijgen al snel een nieuwe woonplek in een appartement. Maar ze krijgen al gauw last van de huurders beneden, die voor veel herrie en gedoe zorgen. Ondertussen probeert WP krampachtig een relatie met Joachim te starten, maar ze voelt zich nog lang niet op haar gemak in de relatie en zoekt dus regelmatig haar eigen plek weer op. Esther reageert steeds prikkelbaarder en op een dag wordt Esther gevonden onder aan de trap in een plas bloed en dochtertje Ruth is weg. Er zijn nogal wat verdachten.

Martine Kamphuis kan erg fijn schrijven en als je interesse hebt in psychologie is dit een heerlijk boek. WP is een ongeleid projectiel en komt regelmatig in bijzondere situaties terecht, vanwege haar ongeremde nieuwsgierigheid en drang om alles te willen uitzoeken. Zo is ze geobsedeerd door het gedrag Carolien, een andere huurster in het complex, die zich nogal op lijkt te dringen in het leven van Esther en Ruth.

De spanning vond ik ietwat tegenvallen eerlijk gezegd. Wat mij stoorde was dat er al veel gezegd wordt in de omslagtekst en dat schept verwachtingen en uiteindelijk viel dat bij mij nogal tegen. Ik had persoonlijk het stuk van de val van Esther en de verdwijning van Ruth niet in de omslagtekst gezet, dit gebeurde namelijk vrij laat in het boek en het was niet echt spannend, omdat ik wist dat dit er aan zat te komen. Ook de verdwijning van Ruth was nogal snel opgelost, waardoor ook op dat punt de spanning nogal snel wegviel bij mij. Ik had verwacht dat dit verder en langer uitgewerkt zou worden.

De echte spanning zit dus bij wie het  mogelijk heeft gedaan. Er zijn meerdere verdachten, de uitkomst is verrassend. Het gegeven van huurders wegpesten en de manipulatie daarin vond ik erg interessant beschreven. Je kunt merken dat Martine Kamphuis werkzaam is in de wereld van psychologie. Vooral de gesprekken die WP voert met haar supervisor vond ik heel interessant en de supervisor geeft adviezen aan WP waar de lezer ook wel wat mee kan. Het psychologische gedeelte is dus niet lastig lezen, maar juist heel helder en begrijpelijk.

Zo lees je bijvoorbeeld ook tussen de regels door adviezen over hoe je een gesprek kunt voeren en onderhouden als je onzeker bent en ongemakkelijke stiltes wilt voorkomen. Ook krijg je interessante opinies over vriendschap te lezen en hoe je vriendschappen kunt indelen in een soort bloemtekening.

‘Spiegelbeeld’ is een fijne leesbare thriller, met een interessante mengeling van psychologische weetjes.

 


Reageer op: Spiegelbeeld van Martine Kamphuis

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten