29 oktober 2013

De drie levens van Tomomi Ishikawa van Benjamin Constable

de drie levens van tomomi ishikawa cover

Soms lees je een boek waarbij je denkt: kan dit nog mooier? Nog beter… dan weet je dat je een juweel in je handen hebt. Toegegeven, de kaft trok me niet aan. Maar na de eerste pagina wist ik dat dit boek volledig in mijn straatje lag. Heerlijk chaotisch, maar toch zit het ontzettend goed in elkaar en is het verhaal boeiend tot de laatste letter.

‘De drie levens Tomomi Ishikawa’ gaat over Tomomi (bijnaam Vlinder) en haar beste vriend Ben. Ben en Tomomi zijn vrienden en wonen in Parijs.

Ben is eigenlijk Engels. Tomomi is van oorsprong Japanse en oogt als een chaotische jonge vrouw, maar ze weet heel waarover ze praat en wat ze doet. Op een dag krijgt Ben het bericht dat Tomomi dood is, zomaar ineens, ze heeft haar laptop nagelaten aan Ben. Ben vindt in haar laptop allerlei documenten. De documenten blijken een soort speurtocht uit te zetten. De speurtocht bevat allerlei wetenswaardigheden over Parijs en over Tomomi zelf. Tomomi heeft in Parijs zelf ook nog aanwijzingen verstopt.

De speurtocht leidt Ben uiteindelijk naar New York, daar waar Tomomi eerst woonde en een groot deel van haar leven doorbracht. In New York wordt hij door wijken en straten geloodst om aanwijzingen en schatten te vinden rondom Tomomi’s mysterieuze leven. Een leven wat een luguber laagje krijgt als Ben de documenten leest waarin moorden staan beschreven. In New York stuit hij per toeval ook op Beatrice, zij besluit hem te helpen met de speurtocht. Steeds komt er een nieuw puzzelstukje tevoorschijn rondom het bizarre leven van Tomomi. Maar Ben voelt ook twijfel tijdens de mysterieuze speurtocht. Want hoe toevallig is toeval eigenlijk?! En wat nu als alles gewoon één groot spel is? Vragen die bij mij als lezer ook boven kwamen drijven…

‘De drie levens van Tomomi Ishikawa’ is echt heel mooi en origineel geschreven! Ik heb genoten van de mooie zinnen en de grimmigheid die er soms achter lag. Vloeiend lees je over filosofie, weetjes over Parijs en soms ook gewoon over de onzekerheid van Ben en hoe hij over Tomomi denkt. Verder vind ik de clou in dit boek heel cool en verrassend! De clou is vrij grimmig, maar o zo mooi beschreven!

Wees niet bang dat het boek té literair is. Het is toegankelijk geschreven, maar besef wel dat veel van het verhaal verstopt zit tussen de regels. Maar wel op zo’n manier dat je er makkelijk in kunt kruipen. Je reist mee met de personages, je leert van ze en het is zo filmisch omschreven dat je veel dingen gewoon makkelijk voor je kunt zien. Daarom hoop ik ook ergens op een toekomstige verfilming.

Tijdens het lezen begon ik bewust langzamer te lezen, ik wou steeds iets bewaren voor later, zodat ik langer kon genieten van het verhaal! Als het aan mij had gelegen was dit boek twee keer zo dik geweest… Ik vond het ook belangrijk dat ik rustig het verhaal op me in liet werken, want daardoor heb ik het wel in zijn geheel gelezen, inclusief dat wat verborgen zat tussen de regels! En ik heb me voorgenomen dit boek ooit nog een keer te lezen.

‘De drie levens van Tomomi Ishikawa’ is nu al het mooiste boek wat ik dit jaar las! Zo mooi, zo grimmig en zo dubbelzinnig! En dat is met recht 5 sterren waard! Meer eigenlijk, maar 5 is nu eenmaal de grens…